Prachtig: pinguïn bezoekt zijn redder elk jaar image
Jo Senden

Prachtig: pinguïn bezoekt zijn redder elk jaar

Een wonderlijk verhaal: een pinguïn die elk jaar 8000 kilometer zwemt naar de man die hem ooit redde. Het lijkt een scene uit de animatiefilm Happy Feet, maar dit verbazingwekkende verhaal is geen fictie...

De Braziliaan João Pereira de Souza trof het verdwaalde beestje enkele jaren geleden meer dood dan levend aan op een strandje net buiten Rio de Janeiro. De pinguïn zat onder de olie en was uitgehongerd. Het kostte hem alleen al een week om het dier te ontdoen van de kleverige zwarte resten op zijn veren. De Braziliaan dacht Binbim, zoals hij het beest liefkozend noemde, nooit meer terug te zien, maar tot zijn verbazing komt de kleine vriend elk jaar terug. Het dier gaat elke keer als het broedseizoen begint terug naar zijn soortgenoten. Na verloop van tijd komt hij terug naar huis om João te zien en blijft dan zo'n acht maanden. 


 
Bioloog João Paulo Krajewski tegen The Independent: 'Ik heb nog nooit zoiets gezien. Ik denk dat de pinguïn gelooft dat João een deel van zijn familie is en waarschijnlijk denk hij ook dat hij een pinguïn is. Als de pinguïn João ziet, kwispelt hij met zijn staart als een hond en trompettert van vreugde.' De pinguïn tolereert het niet als anderen hem aanraken.