Brazilië

Reisgids

Nieuws

Beste reistijd

Regio's en steden

Foto's

Praktisch

Brazilië image

Brazilië

Brazilië
Zuid Amerika
Flashpacker

Bij de Braziliaanse barbier

Motorclub

Zoals ik dat vaak doe in het buitenland, ga ik in Sao Paulo naar de kapper. Met mijn erg korte kapsel (lees: kalend) is dat meestal een snelle klus. En geregeld levert het nog een grappig verhaal of leuke ontmoeting op. De kapsalon meet ongeveer één bij zes meter en telt drie grote ouderwetse kappersstoelen. De toonbank onder de spiegels staat vol met parafernalia uit vervlogen barbierstijden en aan een haakje hangt een tondeuse die al vele decennia meegaat. 

Sterren op voorhoofd

Twee lege flessen Jack Daniel’s whiskey en een serie bierflessen doen me vermoeden dat de eigenaar behalve barbier ook bartender is. Twee van de drie kappers zien er meer uit als onverschrokken leden van een stoere motorclub dan de vaak wat vrouwelijkere mannentypes die in een kapsalon werken, de bebaarde hipster-barbier is in Nederland dan nog niet doorgebroken. Mijn kapper’s tatoeages kruipen boven zijn rood-zwart geblokte flanellen shirt uit tot over zijn adamsappel. Waar de twee getatoeëerde, blauw ingekleurde sterren op zijn voorhoofd voor staan vraag ik maar niet. Hij is uiterst vriendelijk en correct en spreekt het beste Engels van alle mensen die ik in de afgelopen paar dagen ben tegengekomen. 

Balletdanseres

Ik start een gesprekje over het poppetje op de toonbank naast de whiskeyfles, een mini-me versie van hemzelf, inclusief de sterren op het voorhoofd. Hij lacht erom, maar wuift dit onderwerp weg. Hij legt uit dat het antieke scheerapparaat waarvan ik dacht dat het alleen als museumstuk diende, wel degelijk gebruikt wordt en weegt en wiegt het in zijn linkerhand terwijl hij mij indringend aankijkt via de spiegel. Angstvallig wijs ik op een nieuwer exemplaar en zeg: “Eh, can you use that one, please?” Tijdens het scheren begint zijn eveneens tot in de keel getatoeëerde collega een verhaal over zijn ex-vriendin, een Nederlandse balletdanseres voor wie hij zelfs een jaar in Amsterdam woonde. Het lijkt me een bijzondere combinatie. Ik heb met hem te doen wanneer hij een treurig gezicht trekt als hij vertelt dat zij het uitmaakte. Waarom zij dat deed, vertelt hij niet. 

Internationaal gebaar

Ik ben in elk geval erg blij dat deze kappers goed genoeg Engels spreken om mij te begrijpen dat als ik één vinger opsteek en de tondeuse aanwijs, mijn eigen internationale gebaar voor standje 1 op dat apparaat, ze dit ook goed instellen. Ik krijg niet 1 fles bier of 1 glas whiskey ingeschonken. En gelukkig ook niet 1 ster op mijn voorhoofd getatoeëerd.