Brazilië start Amazone-fonds image
Jan-Petra

Brazilië start Amazone-fonds

Het gaat niet goed met de Amazone en gelukkig begint Brazilië dat ook langzaam in te zien. De Braziliaanse president Lula da Silva heeft een fonds ingesteld om het regenwoud in het Amazonegebied te beschermen.

Iedere minuut verdwijnt een stuk woud ter grootte van twee voetbalvelden door houtkap. Inmiddels is al twintig procent van het regenwoud in de Amazone verdwenen. Een gebied dat gelijk staat aan heel West-Europa.

Verantwoordelijkheid
Met het fonds wil Lula zijn verantwoordelijkheid nemen in de strijd tegen klimaatverandering. De Amazone speelt namelijk een belangrijke rol in dit proces. Het woud haalt broeikasgassen uit de lucht die de opwarming van de aarde veroorzaken. Door de illegale houtkap komen echter juist veel van deze schadelijke gassen vrij.

Braziliaanse Ontwikkelingsbank
Landen, bedrijven en milieuorganisaties kunnen een donatie doen. Ze krijgen geen zeggenschap over de besteding van het geld. De Braziliaanse Ontwikkelingsbank gaat namelijk het fonds beheren. De regering van Brazilië hoopt binnen een jaar 1 miljard dollar (640 miljoen euro) op te halen.

Opbrengsten voor onderzoek
De opbrengsten zijn bestemd voor wetenschappelijk onderzoek en de ontwikkeling van een controlesysteem tegen de voortwoekerende illegale houtkap. Ook wil Lula met het fonds de boeren in het gebied een alternatief bieden voor houtkap.

Grootste regenwoud ter wereld
De Amazone is het grootste regenwoud ter wereld, met een totale oppervlakte van 6,6 miljoen vierkante kilometer. Het is een uitgestrekt gebied dat verspreid is over negen landen: Brazilië (65 procent), Colombia, Peru, Venezuela, Ecuador, Bolivia, Guyana, Suriname en Frans-Guyana.