Amazone reisblogs

Dag 1: Moord en doodslag voor soja

Jitske56 was er (tot 16 aug 2007) Gepost op 16 aug 113 reacties

Geen vetpot
Boer Natalino da Silva Costa heeft zijn kudde slachtkoeien de afgelopen jaren zien slinken. En het zijn zijn eigen koeien niet eens: Natalino weidt het vee voor zijn baas in de stad. Drie jaar geleden liepen hier nog 800 koeien, nu nog maar honderd. Soja brengt tegenwoordig meer op dan vlees, en daarom heeft de eigenaar al een deel van het land verhuurd om er soja op te laten planten. Een ontwikkeling die je vaak in het Amazonewoud ziet: eerst houtkap, dan veeteelt, en dan soja.

Mager
Het was letterlijk een mager jaar, legt Natalino uit. In de droge periode sturen ze de kudde altijd de várzea in, het land dat ’s zomers met rivierwater overstroomt. Maar dit jaar was er weinig gras. De boer zelf krijgt ook alleen zijn onkosten nog betaald, een 40 Euro per maand. Zo nu en dan reist hij naar de eigenaar in de stad om wat extra’s voor zijn familie los te troggelen.

Moord en doodslag
We ontmoeten Tarcisio Feitosa, activist uit Terra do Meio. Hij vertelt dat er in de bossen van de staat Pará 750 mensen zijn vermoord in de conflicten rond land- en mensenrechten. Zelf heeft hij drie vrienden verloren; de bekendste van hen is de Amerikaanse non Dorothy Stang, die zich op 73-jarige leeftijd nog inzette voor landloze boeren. Ik lees op het internet dat de dader is veroordeeld tot 27 jaar gevangenisstraf. Dat is een uitzondering op de regel, volgens Tarcisio: “In Terra do Meio geldt alleen de wet van de jungle.”

Noten:
- In maart 2007 reisde ik als WNF-persvoorlichter bij het WNF met journalisten van o.a.NRC en het Belgische Knack naar de rand van het Amazonewoud in Brazilië. Daar gaat de ontbossing het snelst.
- De lokale organisaties raden de deelnemers van onze persreis af het Terra do Meio-gebied in te gaan voor reportages over het onderwerp ontbossing. Te gevaarlijk. Dat advies hebben we opgevolgd. Buitenlandse journalisten zijn sowieso niet populair in de Amazone.

Jitske56 Positie 37247 (0 p.) Lid sinds 18-07-2011 Foto's en tips: 24 Blogs: 5 Fans: 1

Foto's bij deze blog

blogfoto nr. 1
Boer Natalino.
blogfoto nr. 2
Koeien op de BR163, een omstreden snelweg door het oerwoud.
blogfoto nr. 3
Mnesenrechten-activist Tarcisio Feitoso
deel dit artikel met je vrienden:

Andere blogs van deze gebruiker

Dag 2: De boom van Michael Jackson
3 1
Gepost op 16 augustus
Brazilië Amazone
Dag 1: Sjiek én shabby China
3 0
Gepost op 15 augustus
China Hunan
Dag 2: Karaoke in de Chinese polder
4 0
Gepost op 14 augustus
China Hunan

Reacties bij deze blog

TravelGoom

Door: TravelGoom • Geplaatst op

Bondig, boeiend en krachtig

corriedewinter

Door: corriedewinter • Geplaatst op

Een weinig opwekkend verhaal. Goed beschreven. Je foto's komen niet helemaal door.

Casev

Door: Casev • Geplaatst op

ach, nog `n paar jaar en dan is in dat hele gebied geen bos meer te bekennen. Onlangs ben ik in Brazilie geweest bij enkele (hollandse) landbouw kolonies. Grondprijzen zijn de afgelopen 3 jaar verdubbeld, en in het zuiden zelfs al richting 15.000 euro!. Dit zegt genoeg over het lot van het regenwoud...... :(

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.