Amazone reisblogs

Dag 2: De boom van Michael Jackson

Jitske56 was er (tot 16 aug 2007) Gepost op 16 aug 111 reacties

Eindelijk een dag met alleen maar positieve verhalen. Weliswaar laat Antonio Abelardo Leite, de baas van een lokaal houtkapbedrijf, ons zien hoe ze een boom kappen - altijd wat een trieste aanblik - maar ik ben niet zo’n type die daar dan bij staat te huilen. Leite is al jarenlang bezig op verantwoorde manier hout te kappen, op een stuk van 70.000 hectare. Dat liever dan de ongebreidelde illegale houtroof.

Stippen
In zijn kantoor wijst de houtboer ons op een grote landkaart groene, zwarte en rode stippen aan: zo hebben zijn mensen precies in kaart gebracht wanneer welke bomen gekapt kunnen worden, en welke bomen niet. Hij wil bewijzen dat het beter is om in het hele gebied voorzichtig te kappen dan, zoals de Braziliaanse regering wil, 20% helemaal weg te kappen en 80% te laten staan.

Michael Jackson
Antonio neemt ons mee het bos in en wijst een oude boom, een Angeline vermelho, aan. Te dik om te omhelzen. “Achthonderd jaar”, schat Antonio. Deze mag blijven. Vanwege de leeftijd, maar ook vanwege de cultureel-historische waarde. Naar verluidt heeft Michael Jackson bij deze boom een muziekclip opgenomen. Ik probeer het me voor te stellen, Michael dansend rond deze boom. Lukt niet echt. Thuis gezocht naar de clip. Het moet de Earth Song zijn, want de boom in het beginshot lijkt wel erg op onze Angeline. Kijk zelf maar. De clip: http://www.allmichaeljackson.com/musicvideo/earthsong.html.


Noot:
In maart 2007 reisde ik als WNF-persvoorlichter bij het WNF met journalisten van o.a.NRC en het Belgische Knack naar de rand van het Amazonewoud in Brazilië. Daar gaat de ontbossing het snelst.

Jitske56 Positie 37586 (0 p.) Lid sinds 18-07-2011 Foto's en tips: 24 Blogs: 5 Fans: 1

Foto's bij deze blog

blogfoto nr. 1
De vermeende boom uit de videoclip.
blogfoto nr. 2
Vee op de BR163, een omstreden snelweg door het Amazonewoud.
blogfoto nr. 3
Houtkapbaas Leite
deel dit artikel met je vrienden:

Andere blogs van deze gebruiker

Dag 1: Moord en doodslag voor soja
3 3
Gepost op 16 augustus
Brazilië Amazone
Dag 1: Sjiek én shabby China
3 0
Gepost op 15 augustus
China Hunan
Dag 2: Karaoke in de Chinese polder
4 0
Gepost op 14 augustus
China Hunan

Reacties bij deze blog

Door: • Geplaatst op

Wat betreft die videoclip van Michael Jackson gaat het vast om de videoclip van het nummer 'cry' van zijn album invincible uit 2001;-)

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.