Uyuni

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Tupiza-Uyuni: schitterende tocht naar de zoutvlakte!

Uyuni,
Bolivia


De vierdaagse tour van Tupiza naar de Salar de Uyuni in Bolivia is de meest schitterende, onaardse tocht die ik ooit heb gemaakt. De prachtige, desolate landschappen van de Altiplano zijn ongelooflijk divers: zoutmeren in talloze kleuren vol roze flamingo's, rokende vulkanen, borrelende geisers, warmwaterbaden, bergen in vele pasteltinten, een verlaten spookstadje, stoffige minidorpjes, woestijnen met bizarre rotsformaties, lama's en vicuna's en natuurlijk de grootste zoutvlakte ter wereld.

Ik raad je aan de tocht vanuit Tupiza te doen in plaats van bijvoorbeeld de standaard loop vanuit Uyuni. Ten eerste zie je zo meer van het landschap (je hebt bovendien vier dagen in plaats van drie), ten tweede maak je geen deel uit van de hordes jeeps vanuit Uyuni, waardoor het desolate gevoel des te indringender is en ten derde eindigt de tocht in de vroege ochtend bij de zoutvlakte, zodat je er prachtig de zon boven ziet opkomen. Adembenemend!

Tupiza zelf is ook een erg leuk plaatsje, gelegen in 'het wilde westen van Butch Cassidy & the Sundance Kid', vanuit waar je tevens geweldig kunt paardrijden. Sommige delen van de Altiplano liggen boven de 5000 meter, dus een verblijf in Tupiza is een prima manier om eerst rustig te acclimatiseren. Drink daarnaast veel water en cocathee, pas op met alcohol, eet niet te zwaar/teveel en probeer goed te slapen. In Tupiza is het aangenaam, maar kleed je warm aan voor de tocht. Het is er erg koud en er staat een harde, snijdende wind!

Een goede, gerenomeerde touroperator is Tupiza Tours. De jeeps zijn goed en niet te vol, de gidsen kundig en gezellig, het eten prima en de service uitstekend. Ze regelen alles voor je: tour, trein- en bustickets, hostel, paardentocht, etc. De tour zelf kost ongeveer 120 dollar, alles inclusief. In het droge seizoen, grofweg van mei t/m november, vertrekken er dagelijks jeeps. Email: tpztours@entelnet.bo.

Tupiza is goed bereikbaar vanuit La Paz. Neem de bus naar Oruro (3,5 uur) en vanuit daar de trein naar Tupiza (12 uur). De treinen zijn wonderbaarlijk goed en de landschappen prachtig. Ze gaan niet iedere dag, dus kijk goed naar het treinschema. Het traject loopt van Oruro via Uyuni en Tupiza naar Villazon bij de Argentijnse grens en vice versa, dus je kunt er vanaf meerdere plaatsen komen. Per bus is ook mogelijk, maar de wegen zijn slecht dus dit is verre van comfortabel!

Voor meer informatie: [url="http://wikitravel.org/en/Salar_de_Uyuni" target="_blank"]wikitravel.org/en/Salar_de_Uyuni[/url] en [url="http://en.wikipedia.org/wiki/Salar_de_Uyuni" target="_blank"]en.wikipedia.org/wiki/Salar_de_Uyuni[/url].
Treinschema: [url="http://wickerparkusa.typepad.com/south_america/2005/04/train_schedule_.html" target="_blank"]wickerparkusa.typepad.com/south_america/2005/04/train_schedule_.html[/url]