Uyuni

'459203' door Doubled '459203' door Doubled

BoliviaUyuni

BoliviaUyuni

Artist mountain

Doubled

Een kleurrijk berglandschap, wat bij mij de gedachte oproept dat hier een schilder aan het werk geweest is. Maar het is 'what you see is what you get :-) Beste resultaat bij uitvergroten.

'332099' door riknikele '332099' door riknikele

BoliviaUyuni

BoliviaUyuni

Mazzel!

riknikele

Dachten we eerst pech te hebben met de weersomstandigheden in Zuid-Bolivia, bleken we uiteindelijk toch ontzettende mazzel te hebben! Door hevige sneeuwval in de voorafgaande weken waren niet alle highlights bereikbaar, maar dat werd ruimschoots gecompenseerd toen bleek dat er op de zoutvlaktes smeltwater lag, waardoor je fantastische spiegelingen kreeg. Dit uitzicht was te zien vanaf het bekende eiland, waar 's middags heel veel toeristen zijn vanuit Uyuni, maar als je vanuit Tupiza komt, ben je er met zonsopgang en is het er een stuk rustiger (en mooier!).

'516934' door reizendebeer '516934' door reizendebeer

BoliviaUyuni

BoliviaUyuni

Vrouw met bolhoed

reizendebeer

De vrouwen van de zuidelijke indianen stammen van Peru onderscheiden zich door bolhoeden te dragen, deze lieve dame in Zuid Bolivia heeft schijnbaar besloten voor hetzelfde. Eigenlijk klets ik maar wat, ik vond het gewoon leuk haar op de foto te zetten.

'546348' door CBurgstad '546348' door CBurgstad

BoliviaUyuni

BoliviaUyuni

Buitenaards

CBurgstad

In Uyuni stappen we in een paar stevige 4WD's voor onze 3-daagse tocht over de zoutvlakte en door het merengebied op de grens van Bolivia, Argentinië en Chili. Wat een spectaculair gebied is dit!!! 3 Dagen rijden we door een onherbergzaam gebied waar vrijwel geen boom groeit en geen mens leeft. Het is er ruig en woest en kent verschillende kleuren zand en rotsen. Ook de meren in het gebied hebben elk hun eigen kleur, ontstaan door de alg in het water, mooi contrasterend met het wit van het zout. Flamingo's vinden hier hun voedsel.... Als je aan de rand van dit meer staat, doet het echt buitenaards aan!

'415391' door konne000 '415391' door konne000

BoliviaUyuni

BoliviaUyuni

Grote drukte

konne000

Grote drukte, ook al zijn het er helemaal niet veel. Toch, als je de hele dag geen mens bent tegengekomen, en heerlijk relaxed flamingo's staat te spotten in de Laguna Colorado, valt het tegen. Plots komen uit alle hoeken die jeeps met 6 personen aan boord en gaan natuurlijk hier kijken! Ondanks dat, was het bijzonder mooi!

'257696' door Fransvdg '257696' door Fransvdg

BoliviaUyuni

BoliviaUyuni

Fietsen door het zout

Fransvdg

Dit was voor mij een bijzondere ontmoeting, aan de rand van het Salar de Uyuni. Ik had niet verwacht om daar een fietser tegen te komen. Salar is een uitgestrekte zoutvlakte in het zuidwesten van Bolivia, tegen de grens van Chili. (Dit is een gescande dia).

'527078' door CBurgstad '527078' door CBurgstad

BoliviaUyuni

BoliviaUyuni

Adembenemend!

CBurgstad

Vanuit Uyuni starten we de 4-daagse reis per 4WD naar San Pedro de Atacama in het noorden van Chili. Een reis van 650 km. over de onmetelijke toendra-achtige vlakte met een fascinerend landschap van gestolde lavastromen, vulkanen, warmwaterbronnen, gekleurde meren en eindeloze zand- en zoutvlakten. Een gebied waar geen boom groeit en vrijwel geen mensen leven. Elk deel van de route beneemt je de adem: zo mooi, zo indrukwekkend!!!

'247663' door Lola '247663' door Lola

BoliviaUyuni

BoliviaUyuni

Laguna Colorado

Lola

Laguna Colorado, Bolivia. De jeep-tour van vier dagen over de Altiplano, van Tupiza naar de Salar de Uyuni, is ongelooflijk mooi en divers. De tocht voert langs zoutmeren in diverse prachtige kleuren vol met roze flamingo's, langs vulkanen, geisers, warmwaterbaden en bergen in vele pasteltinten, door woestijnen met bizarre rotsformaties en over de beroemde zoutvlaktes. Zie voor meer informatie mijn tip 'Schitterende tocht naar de zoutvlakte'.

'283313' door jdevaan '283313' door jdevaan

BoliviaUyuni

BoliviaUyuni

Rood water in de...La

jdevaan

Deze foto plaats ik voor het maandthema water. En wel omdat het water van dit zoutmeer, Laguna Colorado, rood van kleur lijkt. Deze rode kleur ontstaat door de afzettingen van rode algen in het meer. In het water zie je op deze foto met name de James's flamingo's. Lange tijd dacht men dat deze flamingosoort uitgestorven was, tot men ze in 1956 hier herontdekten. Deze flamingo is iets kleiner dan de Andesflamingo. Hun poten zijn steenrood, die van de Andesflamingo zijn geel en die van de Chileense kleinere flamingo zijn grijs. Het merendeel van de flamingo's De Chileense flamingo (Phoenicopterus chilensis) is een van de drie Zuid-Amerikaanse leden van de Flamingo's. Hij komt voor in de zuidelijke helft van Zuid-Amerika in de Andes. De groepen bestaan uit ongeveer enkele tot tienduizenden exemplaren. Deze soort onderscheidt zich van de Andesflamingo door zijn grijze poten met rode enkelgewrichten terwijl de Andesflamingo gele poten heeft

'440454' door reizendebeer '440454' door reizendebeer

BoliviaUyuni

BoliviaUyuni

Cactus in zoutwoestij

reizendebeer

Na kilometers rijden door de monogaam witte zoutvlakte van Uyuni, duikt er een eiland op vol met reuzencactussen op, een zeer unieke ervaring, en zeker als je vanaf de rand van het eiland uitzicht hebt over de verte naar een vulkaan.

'454377' door konne000 '454377' door konne000

BoliviaUyuni

BoliviaUyuni

Zwemmen in de woestij

konne000

Op de weg tussen San Pedro de Atacama en Uyuni (3-daagse trip) kom je onder andere langs dit punt. Hier blijkt een hot-water pool te zijn van zo'n 30 graden en alle jeeps stoppen hier om de mensen even te laten baden. Als je niet wilt zwemmen is dat ook geen straf, want het landschap is werkelijk wonderschoon!

'323512' door PaulHoo '323512' door PaulHoo

BoliviaUyuni

BoliviaUyuni

Rust Roest

PaulHoo

Op de Uyuni zoutvlakte vlakbij het museum waarvan ik gisteren een foto plaatste van dode gordeldieren, kwam ik deze oude vervallen amerikaanse pickup truck tegen. Heb hier een closeup van gemaakt om de nadruk te leggen op het vele roest. Het gaatje in een van de voorruiten zou met enige verbeelding een kogelgat kunnen zijn? Thema juni 2012: 'Rust roest' is waarschijnlijk het kortste spreekwoord in de Nederlandse taal en betekent ongeveer: 'Als men stilzit, treden het verval en de veroudering in.'

'226540' door Ludwine '226540' door Ludwine

BoliviaUyuni

BoliviaUyuni

Zonsopkomst zoutvlakt

Ludwine

Zonsopkomst op de zoutvlakte van Uyuni. Hier zijn we om 5 uur voor opgestaan, maar dat was de moeite zeker waard! Wat een mooi licht 's ochtends vroeg, onze schaduwen zijn zo lang dat ze bijna de horizon raken.

'489190' door zeester '489190' door zeester

BoliviaUyuni

BoliviaUyuni

Laguna Canapa

zeester

Je moet er een eindje voor rijden om hier te komen. Maar ik kan het zeker aanraden. Het is ongeveer anderhalve dag rijden vanuit Uyuni. Op 4140 meter hoogte vindt je deze schitterende lagune. De hele route erheen is ook vol oooh's en aaah's. Landschap in allerlei kleuren, verschillende lagunes. Echt een fantastischo, om hier te zijn. Bij deze lagune vindt je ook de Andes flamingo, de Chileense flamingo en de James flamingo.

'277044' door Lola '277044' door Lola

BoliviaUyuni

BoliviaUyuni

Altiplano

Lola

Een van de vele gekleurde zoutmeren voor een van de vele imposante bergen tijdens de meest schitterende, onaardse en adembenemende (letterlijk en figuurlijk) route die ik ooit heb gevolgd. Een jeep-tour van vier dagen over de Altiplano van Bolivia, van Tupiza naar de Salar de Uyuni. De tocht voerde langs zoutmeren vol met roze flamingo's, langs rokende vulkanen, borrelende geisers, warmwaterbronnen en -baden en bergen in vele pasteltinten, door woestijnen met bizarre rotsformaties en over de beroemde zoutvlaktes.

'542214' door CBurgstad '542214' door CBurgstad

BoliviaUyuni

BoliviaUyuni

Cactuseiland

CBurgstad

Vanuit Uyuni beginnen we aan onze spectaculaire reis van 4 dagen over de zoutvlakte en door de woestijn met zijn kleurrijke meren en geisers, naar Chili. Na een overnachting in het hotel dat is gebouwd van zoutblokken (zeer vreemde ervaring, overigens) rijden we de eerste dag naar het Cactuseiland, gelegen midden in de zoutvlakte. We verkennen het vulkanisch aandoende eiland te voet en vanaf de top hebben we een prachtig zicht op de vele, soms metershoge, cactussen en op de totaal verlaten zoutvlakte rondom het eiland. Op de punt van het eiland zien we de jeeps staan waarvan de crew voor ons een lunch aan het bereiden is. Ook zie je de bandensporen van de jeeps in het verder smetteloze witte landschap. (hiervoor de foto even openen s.v.p.) Zo vreemd om te beseffen dat al het witte geen sneeuw is, maar zout, waar je gewoon overheen kunt lopen. Het zout knispert onder je schoenen en bij een 'wak' hoef je niet bang te zijn dat je er door heen zakt.

'461093' door zeester '461093' door zeester

BoliviaUyuni

BoliviaUyuni

Laguna Verde

zeester

De laatste dag van de jeepsafari bracht ons o.a. naar dit geweldige stukje landschap. Wanneer er een beetje wind komt, vloeit er een groene waas van mineralen over deze lagune. Maar ook zonder dat is het hier geweldig. Het ligt op 4300 meter in het Fauna Andina Eduardo Avaroa NP, ten zuiden van de Salar de Uyuni. Echt om iedere bocht wacht je tijdens deze safari een ander schitterend landschap.

'323307' door PaulHoo '323307' door PaulHoo

BoliviaUyuni

BoliviaUyuni

Gordeldier met...oorm

PaulHoo

Op de Uyuni zoutvlakte Bezochten we een klein zoutmuseum waar ik deze (dode) bruinbehaarde gordeldieren tegenkwamen. Volgens Wikipedia komen ze voor in het noorden van Zuid-Amerika, met name in Argentinië, Bolivia en Paraguay. Overdag houden de dieren zich schuil, maar tegen de schemering en 's nachts worden ze actief en gaan ze op zoek naar voedsel. Het zijn uitstekende lopers, die zich relatief snel kunnen verplaatsen. Dode dieren hebben (zie evt mijn eerder dit jaar geplaatste tip voor de Whitches Market (vertaald: Heksenmarkt)) in Bolivia vaak een betekenis. Zo begraaft men een dode alpacha voor de deur van het huis omdat dit geluk zou brengen. Ook hangt men soms een dode uil in huis op om geesten te verjagen. Welke functie dit gordeldier heeft is mij niet bekend. Grappig detail de gekleurde kwastjes in de oren, wat je in Peru ook wel ziet bij lama's.

'461046' door Doubled '461046' door Doubled

BoliviaUyuni

BoliviaUyuni

Hoogvlakte laguna

Doubled

Tijdens de trip van San Pedro de Atacama in Chili naar de zoutvlaktes in Uyuni kom je behoorlijk wat laguna's tegen, waarvan dit er eentje is.

'489267' door Fietser '489267' door Fietser

BoliviaUyuni

BoliviaUyuni

Station.

Fietser

Ik heb minstens een week min of meer op de Alti Plano langs een spoorlijn gefietst. Geen trein gezien.Hier bij het station (!) stak een de overweg over/ Aan de rails kon ik zien dat er treinen over reden. De rails waren niet verroest. Hier had ik de keuze, de weg vervolgen of door een rivier bedding fietsen die bijna droog stond. Het laatste gedaan. Had er vertrouwen in want zag ook auto sporen.

'282257' door jdevaan '282257' door jdevaan

BoliviaUyuni

BoliviaUyuni

De Nederlandse vlag..

jdevaan

Natuurlijk hebben we tijdens de driedaagse tocht over o.a. de zoutvlakte van Uyuni, ook het zouthotel bezocht. Daar op die immense vlakte staan ook al deze kleurrijke vlaggen van allerlei landen van de wereld. Natuurlijk staat de Nederlandse vlag er ook fier bij.

'375499' door JMalefason '375499' door JMalefason

BoliviaUyuni

BoliviaUyuni

Ijs in de woestijn

JMalefason

Onderweg kwamen we deze ijs sculpturen tegen, overdag smelt het ijs om s' nachts weer aan te vriezen om zo deze bizarre formaties te vormen.

'535479' door CBurgstad '535479' door CBurgstad

BoliviaUyuni

BoliviaUyuni

Betoverend landschap

CBurgstad

Ook op de 4e dag van onze reis over de zoutvlakte van Uyuni naar San Pedro de Atacama in het noorden van Chili, blijft de natuur ons steeds verrassen met verschillende uitzichten. We kunnen er geen genoeg van krijgen! We zijn de dag bij zonsopgang begonnen met een bezoek aan de geisers, later gevolgd door een wandeling bij Lago Colorado met zijn rode kleur als gevolg van de vele algen in het water. En aan het einde van de ochtend staan we dan aan de oevers van Lago Verde, met zijn azuurblauwe kleur. Maar niet allen het meer, ook de omgeving van het meer is zeker de moeite waard. Het is zo'n ontzettend indrukwekkend landschap, zo ruig, zo woest. Iedereen loopt bijna als verdwaasd rond en probeert het totale beeld in zich op te nemen. Dit vergeet je nooit meer........... (even openen)

'434584' door reizendebeer '434584' door reizendebeer

BoliviaUyuni

BoliviaUyuni

Vulkaan in de...Zoutw

reizendebeer

Salar de Uyuni is de grootste en meest indrukwekkende zout woestijn ter wereld, kilometers lang zie je enkel witte vlakte, op de achtergrond van de foto de Tunupa Vulkaan, deze slapende vulkaan getuigd aan de vulkanische activiteiten waaruit de Andes gebergte is gegroeid. Hoe dichtbij het op de foto lijkt ik stond er nog een 50 km vandaan.