Titicacameer foto's & tips

'505304' door CBurgstad '505304' door CBurgstad

BoliviaTiticacameer

BoliviaTiticacameer

Papyrusboot...Titicac

CBurgstad

Vanuit La Paz rijden we naar het Titicacameer, het hoogst gelegen bevaarbare meer ter wereld op 3810m hoogte. Het meer is 233 km lang en 60 km breed en is op sommige plaatsen 457 m diep. Het meer vormt de grens tussen Bolivia en Peru en beide landen bezitten een deel. Aan de zuidelijke oevers komen uitgestrekte rietvelden voor waar de bewoners boten van maken. Tor Heyerdahl heeft hier met behulp van de Uros Indianen zijn boot "Ra II' gemaakt van papyrusriet o.a. met Juan Limachi uit Suriqui. Hij is zo'n botenbouwer en wij bezochten zijn werkplaats. Natuurlijk maakten we ook een tochtje met zijn papyrusboot op het Titicacameer. Wat een speciale ervaring!

'504842' door CBurgstad '504842' door CBurgstad

BoliviaTiticacameer

BoliviaTiticacameer

Stoer meisje

CBurgstad

Vanuit Copacabana varen we in 2½ uur naar Isla de la Luna en na een bezichtiging van het restant van een tempel op dat eiland, varen we verder naar Isla del Sol. De Inca's geloven dat dit de geboorteplaats is van de Zonnegod en het eiland speelt nog altijd een belangrijke religieuze rol in het leven van de Indianen. In het haventje zijn we getuige hoe de bevolking een steiger aanlegt. De vrouwen dragen grote, zware stenen aan en gooien deze in het water. Vervolgens leggen de mannen de stenen netjes recht en stevig neer, terwijl de vrouwen geduldig in een rij staan te wachten tot ze het sein krijgen om weer een lading stenen aan te dragen. De kinderen lopen intussen lekker rond en vermaken zich met van alles en nog wat. Dit meisje liep ook rond bij de steiger. Een haardos die al weken niet is gewassen, smoezelige kleren en een ruwe huid..... maar een uitdrukking op haar gezicht die stoerheid uitstraalt, trots, wijsheid en eigenzinnigheid. Wat een kracht!!! Niet voor niets hangt deze foto op een aantal HR-afdelingen als symbool voor innerlijke kracht!

'457909' door Fietser '457909' door Fietser

BoliviaTiticacameer

BoliviaTiticacameer

Hallo, hoe gaat het..

Fietser

Hallo, Hoe gaat het met je? Nog een koopje kunnen vinden? Tenminste zo denk ik dat het gesprek zou kunnen zijn gegaan. Dit tafereel heb ik gespot in in Copacabana en niet die va het strand, maar het grens stadje in Bolivia bij het Titicacameer.

'415750' door liekewielders '415750' door liekewielders

BoliviaTiticacameer

BoliviaTiticacameer

Jongetje poseert voor

liekewielders

Isla del Sol in het Titicacameer. Zijn moeder had een klein winkeltje en dit jongetje wilde zichzelf erg graag terugzien nadat de foto was gemaakt.

'397988' door Raymond1983 '397988' door Raymond1983

BoliviaTiticacameer

BoliviaTiticacameer

Bolivia - Peru ...Tit

Raymond1983

Tijdens ons bezoek aan het Titicacameer, het hoogst gelegen bevaarbare meer ter wereld, heb ik deze mooie foto gemaakt van een rieten boot met op de achtergrond de `koninklijke bergketen` (Cordillera Real)

'327500' door papillonreizen '327500' door papillonreizen

BoliviaTiticacameer

BoliviaTiticacameer

Het eiland van de zon

papillonreizen

Het Boliviaanse 'Isla del Sol' is een bezoekje meer dan waard, zeker als je de tijd hebt om er in alle rust te wandelen en/of een nachtje te blijven. Op een wandeltocht om het eiland kwamen we ondermeer langs een ruïne, die wel heel erg uitnodigde om een foto te maken.

'410389' door MiekeDeHaas '410389' door MiekeDeHaas

BoliviaTiticacameer

BoliviaTiticacameer

Titicacameer...uros-i

MiekeDeHaas

Het titicacameer is het hoogst bevaarbaar meer ter wereld. Het lgt 3812 meter boven de zeespiegel. In de loop ter tijd zijn er kleine eilandjes ontstaan van heel veel riet. Deze worden bewoond door Uro-Indianen. Zij leven zeer primitief in rieten huisjes. Van oorsprong was het hun toevluchtsoord voor de oprukkende Imca's. Helaas komen er nu toeristen op af. Op deze foto zie je een Uros-vrouw op een nog authentieke manier haar graan malen.

'345422' door Jan10e '345422' door Jan10e

BoliviaTiticacameer

BoliviaTiticacameer

Schipper mag ik...ove

Jan10e

Ik vond het heel uniek om met deze schipper op zijn bijzonder mooi gefabriceerde vaartuig het Titicacameer op te gaan. Het hoogst bevaarbare meer ter wereld. Ik vind dat altijd wel leuk als iets het verste, diepste, hoogste of droogste e.d. is. Het riet waar de boot van wordt gemaakt wordt in het Titicacameer zelf gefabriceerd. Er liggen vele rietmatten in het water (kan je ook over lopen) Dit is een gescande foto.

'447429' door esther87 '447429' door esther87

BoliviaTiticacameer

BoliviaTiticacameer

Wat is dat?

esther87

Tijdens een wandeling langs Lago Titicaca in Copacabana waren er veel Bolivianen op de been. Er was een viering gaande waar pacha mama vele malen werd bedankt voor haar aanwezigheid en goede zorgen. Dit jongetje zou daar iets minder mee bezig geweest zijn, zijn stoel was onderwerp van belangstelling. 'wat doet die blonde vrouw met dat gekke ding?' Is vast hetgeen wat er door dit jongetje zijn hoofd spookte op het moment dat ik voor hem hurkte en m'n vinger op het knopje drukte.

'406902' door konne000 '406902' door konne000

BoliviaTiticacameer

BoliviaTiticacameer

Overtocht

konne000

Als je met de bus van Copacabana (Bolivia) naar Puno (Peru) reist, rijd je hele stukken langs het Titicacameer. Op een gegeven moment echter moet je het water over. Dit gaat op een speciale manier, de reizigers gaan met een klein motorbootje (links op het water), de bus zelf gaat op een ponton ( ligt nog aan de kade aan de andere kant) naar de overkant. Daar gaat iedereen weer de bus in en op naar Peru!

'425634' door konne000 '425634' door konne000

BoliviaTiticacameer

BoliviaTiticacameer

Niet zo breed

konne000

Tijdens de busreis van Bolivia naar Puno rijd je vele kilometers langs het prachtige Titicaca-meer. Op vele plaatsen ontzettend breed, hier echter een plekje waar je de overkant, met daarachter de schitterende besneeuwde bergen van de Andes, mooi kunt zien!

'459879' door zeester '459879' door zeester

BoliviaTiticacameer

BoliviaTiticacameer

Hoedenmaker

zeester

Copacabana> De opening achter deze man laat me een raamloze donkere ruimte zien, waar een naaimachine staat. Hij zit waarschijnlijk op de stoep zodat hij goed licht heeft bij het handwerk. De foto had ik gelukkig al gemaakt, want toen ik dichterbij kwam en hij me opmerkte, mocht ik geen foto maken (sorry meneer)

'459356' door zeester '459356' door zeester

BoliviaTiticacameer

BoliviaTiticacameer

Uitrusten

zeester

Bij de oversteek van vaste land naar het schiereiland om naar Copacabana te gaan, zat deze man rustig op een bankje. Met zijn muts en hoed op, lekker in het zonnetje trok hij zich van niemand iets aan.

'305366' door vivelafem '305366' door vivelafem

BoliviaTiticacameer

BoliviaTiticacameer

Titicaca Donkeys

vivelafem

Net aangekomen op het prachtige Isla del Sol voor een mooie hike kwamen we deze lachende mevrouw tegemoet met haar twee ezeltjes. Ik vind ezeltjes sowieso schattige beestjes. Daar op het eiland leek iedereen er wel een te hebben, dus we kwamen ze veel tegen.

'370686' door konne000 '370686' door konne000

BoliviaTiticacameer

BoliviaTiticacameer

Titicacameer

konne000

Het Titicacameer heeft een gigantische oppervlakte van zo'n 86oo km2, waarvan 65% op Peruaans en 35% op Boliviaans grondgebied ligt. In het meer liggen vele eilanden, waarvan Isla del Sol de grootste is en aan Boliviaanse kant ligt. tweede is Amantani en de derde is Taquille. De laatste twee zijn Peruaans! Deze foto heb ik al rijdende uit de bus gemaakt!

'345417' door Jan10e '345417' door Jan10e

BoliviaTiticacameer

BoliviaTiticacameer

Boerenechtpaar

Jan10e

Het hoogst bevaarbare meer ter wereld is het Titicacameer. Het ligt op 3800m hoogte.180km lang, 60km breed. Het heeft 36 eilandjes. Vanuit Copacabana zijn we naar het Isla del Sol gevaren. (er is ook een Isla de Luna) . De mythe is dat het eiland de geboorteplaats van de de zon is en dat daarna de zonnegod het menselijk ras heeft gecreeerd. De huidige indianen die er nog wonen geloven hier nog steeds in en het eiland is dan ook 'heillig'. Er zijn wat dorpjes en een aantal ruines. Dit boerenechtpaar is op weg naar hun velden. (gescande foto)

'333506' door papillonreizen '333506' door papillonreizen

BoliviaTiticacameer

BoliviaTiticacameer

Familie-uitje

papillonreizen

Aan een parelwit strandje van het mooie eiland Isla del Sol in het Titicacameer, maakte deze familie zich op voor een uitje met hun bootje.

'375232' door konne000 '375232' door konne000

BoliviaTiticacameer

BoliviaTiticacameer

Haventje

konne000

De busrit van Copacabana (Bolivia) naar Puno (Peru) duurt enkele uren, maar vervelen hoef je je niet. Het grootste deel van de rit rijd je langs het prachtige Titicacameer. Daar de chauffeur niet de tijd heeft om continu te stoppen, moest je verplicht uit de bus wel wat plaatjes schieten! Hier beneden een klein haventje, daar 9 van de 10 mensen die aan het meer wonen leven van de visvangst!

'257849' door wendyve '257849' door wendyve

BoliviaTiticacameer

BoliviaTiticacameer

Bolhoedje

wendyve

Deze boliviaanse kwam ik tegen in Copacabana aan de oevers van het Titicacameer in Bolivia. Verbaas me nog steeds over het kleine bolhoedje die zo kenmerkend is voor Bolivia en toch nog zo efficient is tegen zonlicht, maar zo klein van afmeting lijkt. Geintroduceerd in de jaren twintig van de vorige eeuw door Britse treinwerkers en aanvankelijk door italianen gefabriceerd, maar inmiddels is de productie door localen overgenoman. (Scan.)

'327033' door papillonreizen '327033' door papillonreizen

BoliviaTiticacameer

BoliviaTiticacameer

Sereen!

papillonreizen

Isla del Sol, het eiland van de zon, in het Titicacameer, is een bezoekje meer dan waard. Nog leuker is het om er een of meerdere nachten te blijven als je de tijd hebt en een wandeltocht om het eiland te maken. Er zijn weliswaar niet overal paden en soms moet je echt even klauteren, maar wat is het er mooi. Op sommige plaatsen, zoals de plek op de foto, had ik wel willen blijven zitten. Het prachtige blauw van water en lucht, de witte bergen op de achtergrond, het in alle rust dobberende bootje...

'248072' door robsreizen '248072' door robsreizen

BoliviaTiticacameer

BoliviaTiticacameer

De blik van een kille

robsreizen

Als we een excursie doen naar de drijvende eilanden Uros op het titicacameer, en we aankomen bij het eerste eiland, kunnen die eilanden mij gestolen worden. Ik ben meteen onder de indruk van deze roofvogel, die op een paaltje zit te tuuren. De groep gaat met de gids mee en ik blijf stiekum achter, om dit prachige beest te bewonderen en de perfecte foto te maken. Er zit dan wel een touwtje om zijn voet, maar hij was volledig vrij om te vliegen, wat hij later dan ook deed. Hij was zo aan het loeren, waardoor ik hem tot 1 meter kon benaderen. Het beest was toch nog bijna zon meter hoog. Prachtig om zulke dieren van zo dichtbij te kunnen bekijken. De krachtige poten, snavel, vleugels, indrukwekkend. Ik heb ook nog een foto ingezoemd van de prachtige kop van het beest.

'249125' door thewanderer '249125' door thewanderer

BoliviaTiticacameer

BoliviaTiticacameer

Lago Titicaca

thewanderer

Lago Titicaca, het hoogst gelegen bevaarbare meer ter wereld. Tijdens een wandeling vanaf Copacabana is het uitzicht geweldig. Zo ook hier, de frisse kleuren op de voorgrond, de Isla del Sol (waar ik later naartoe ben gegaan) op de achtergrond, tegen een prachtige lucht. Wanneer je goed kijkt zie je nog een paar bootjes die richting de isla del sol varen. Absoluut een bezoek waard! Bolivia is en blijft een topper ;-)

'379510' door konne000 '379510' door konne000

BoliviaTiticacameer

BoliviaTiticacameer

Blik op Titicaca

konne000

Als je de bus neemt van Copacabana in Bolivia naar Puno in Peru, rijdt je grote delen langs het prachtige Titicacameer. Daar de bus onderweg niet regelmatig stopt, en er vrijwel continu prachtige uitzichten waren, was ik genoodzaakt de foto's vanuit de rijdende bus te maken!

'374154' door konne000 '374154' door konne000

BoliviaTiticacameer

BoliviaTiticacameer

Van alles wat!

konne000

Tijdens een prachtige busreis van Copacabana (Bolivia) naar Puno (Peru), hadden we een stop ergens aan het Titicacameer. Plots zag ik dit stalletje tegen de muur staan en tot mijn verbazing zat daar iemand achter. Eerst even een foto gemaakt, toe wat koekjes gekocht en bleek dit iele wezentje een vrouwtje te zijn! Leeftijd? Geen idee, maar erg oud!