Sucre

'525319' door CBurgstad '525319' door CBurgstad

BoliviaSucre

BoliviaSucre

Nadenken

CBurgstad

Vanuit Sucre brengen we een bezoek aan de zondagsmarkt van Tarabuco. De markt staat er om bekend één van de meest originele markt van Bolivia te zijn, waar de bevolking uit alle omliggende plaatsen naar toe komt. Vrijwel iedereen draagt nog de traditionele donkere kleding met de kleurrijke omslagdoeken. Ook de hoofddeksels zijn heel apart om te zien en deze hebben vaak een speciale betekenis, bijvoorbeeld of een vrouw is getrouwd of juist nog huwbaar is. De oudere vrouw op de foto draagt een hoofddeksel dat is afgeleid van de helm die werd gedragen door het Spaanse leger. Ze stond tegen een muur uit te rusten en was volledig in gedachten.

'512829' door CBurgstad '512829' door CBurgstad

BoliviaSucre

BoliviaSucre

Stiekem

CBurgstad

De markt van Tarabuco is speciale belevenis. Van heinde en ver komen Bolivianen naar deze markt om producten te kopen en verkopen en om de sociale contacten bij te houden. Zowel de dames als de heren zijn gekleed in de traditionele kleding. Ondanks dat het een toeristische trekpleister is, hebben we zowel in 1995 als ook in 2007 absoluut niet het gevoel dat het niet meer puur en/of natuurlijk is. Slechts hier en daar tref je een toerist. Deze man zat wat verscholen in een hoekje en met een wat olijke blik in zijn ogen, pakte hij wat stiekem een plastic zakje met coca-bladeren uit zijn zak en stopte wat bladeren in zijn mond.

'187058' door HenriBrands '187058' door HenriBrands

BoliviaSucre

BoliviaSucre

Tarabuco Markt.

HenriBrands

Zo'n 14 kilometer buiten Sucre ligt Tarabuco, een plaatsje waar iedere week een markt wordt gehouden waar je veel bewoners in hun fraaie klederdracht kunt ontmoeten. Ingescand negatief Pentax 645 + 2,8/55 mm.-Fuji NPH400

'489075' door afrika '489075' door afrika

BoliviaSucre

BoliviaSucre

Marktkoopman

afrika

In Tarabuco - zo'n 50 km. van Sucre - wordt op zondag een prachtige markt gehouden. Tenminste, dat was eind jaren 90 toen ik door Bolivia reisde. Maar ik neem aan dat het nog steeds zo is. Mensen uit de verre omgeving komen hier naar toe om hun spullen te (ver)kopen. Voornamelijk vlees, groeten, fruit en andere levensmiddelen. Je kijkt je ogen uit en kunt uren zitten en genieten van alle verschillende mensen. Zo ook van deze man die vol trots z'n oude mijnwerkershelm droeg.

'509409' door haroldtravel '509409' door haroldtravel

BoliviaSucre

BoliviaSucre

Prachtige treinreis..

haroldtravel

Tussen Sucre en Potosí rijdt om de dag een curieus treintje. De ene dag heen, de andere dag terug. Voor een deel van de prachtige route is het de enige ontsluiting en dus populair bij de lokale bevolking. De trein stopt overal en nergens, ook op plaatsen waar ogenschijnlijk geen huis te vinden is. De route loopt door een ander dal dan waar de bussen van Sucre naar Potosí doorheen rijden. Snel is de trein beslist niet, bussen zijn ongeveer de helft sneller. De trein is een omgebouwd Mercedesbusje, nog compleet met stuur! Op een paar plaatsen is een officieel station, zoals hier in het 3319 meter hoog gelegen Betanzos. De trein is hier al een stuk rustiger, aangezien er ook een weg loopt. Na het lossen en laden van bagage en een sigaretje te hebben gerookt, gaat de reis verder naar Potosí. Het vertrekstation in Sucre is lastig te vinden, de mensen weten het veelal ook niet. Dit komt, omdat het lijntje is ingekort tot Eltejar en niet meer in de stad Sucre zelf komt. Iedere taxichauffeur kan je daar wel naartoe brengen. Tip: koop een dag van tevoren, als de trein in de middag aankomt, alvast je kaartje.

'262386' door Fransvdg '262386' door Fransvdg

BoliviaSucre

BoliviaSucre

La Recoleta

Fransvdg

Sucre is de wettelijke hoofdstad van Bolivia, maar de enige overheidsinstantie van belang hier is het hooggerechtshof. In de stad wonen ruim 190.000 inwoners. Sucre ligt op 2900 m boven zeeniveau en heeft een gematigd klimaat. Tegenwoordig geldt de oude binnenstad van Sucre als de best bewaarde Spaanse koloniale stad in Zuid-Amerika, met heel veel witte gebouwen (vandaar de bijnaam "La Ciudad Blanca"). In 1991 werd deze binnenstad opgenomen in de Werelderfgoedlijst van Unesco. Op deze gescande dia zie je een deel van het Franciscaner klooster La Recoleta. (Met dank aan Wikipedia.)

'241085' door ian '241085' door ian

BoliviaSucre

BoliviaSucre

Coca bladeren kauwen.

ian

We zijn net een uurtje terug van de markt in Tarabuco, waar we deze man op de berghelling zagen zitten. Vanaf de berg had je een mooi uitzicht over de markt en alle inheemse mensen in klederdracht. Dat is waarschijnlijk ook waar deze man juist hier even een "coca break" nam..

'459161' door zeester '459161' door zeester

BoliviaSucre

BoliviaSucre

Kijken naar de optoch

zeester

Begin septmeber was het feest van de maagd van Guadaloupe. Dit wordt gevierd door optochten van mensen uit de hele omtrek die in de kleding van dat dorp/stad komen. Het was in de diverse steden op een andere dag! Deze dames zaten in Sucre langs de weg alles eens goed te bekijken. Voor ze echter gingen zitten, waren ze langs een beeltenis van de maagd gegaan en hadden haar daar vereerd. De hele optocht was een groots hapening, een bonte optocht van dans en muziek, helaas aldoor hetzelfde duuntje.

'459993' door zeester '459993' door zeester

BoliviaSucre

BoliviaSucre

Moeder en kind

zeester

Toen we in Sucre waren was er het festival van de maagd van Guadaloupe. Een gezellig en kleurrijk happening van muziek en dans. Deze kleine had het goed naar de zin bij moeder op de rug.... maar moeder vond er weinig aan zo te zien.

'212196' door Steph1984 '212196' door Steph1984

BoliviaSucre

BoliviaSucre

Op de markt..

Steph1984

Twee mannen die elkaar begroeten op de bekende zondagsmarkt van Tarabuco, vlakbij Sucre. We kwamen bijna te laat voor de markt door een wegversperring, maar halen het toch nog om er voor het einde te zijn!

'514134' door Fransvdg '514134' door Fransvdg

BoliviaSucre

BoliviaSucre

Van achteren

Fransvdg

Deze mevrouw zag ik in de stad Sucre. De achterkant van haar klederdracht vond ik nog mooier dan het vooraanzicht. Sorry mevrouw! (Dit is een gescande dia.)

'421000' door LAdriaenssens '421000' door LAdriaenssens

BoliviaSucre

BoliviaSucre

Verrimpeld

LAdriaenssens

op de markt in Tarabucco is de lokale bevolking nog gekleed in traditionele kledij ...deze man heeft een typische hoed op van de streek (een 'morriones), die lijkt op een helm.

'328184' door papillonreizen '328184' door papillonreizen

BoliviaSucre

BoliviaSucre

De witte stad

papillonreizen

Sucre, de witte stad, doet zijn naam eer aan met al zijn witte huizen. De keurig verzorgde straten maken dat het een totaal andere uitstraling heeft dan menig andere plaats in Bolivia. Vanaf de heuvel - bij het museum - heb je een prachtig uitzicht over de stad.

'453853' door CBurgstad '453853' door CBurgstad

BoliviaSucre

BoliviaSucre

Vrouw Tarabuco

CBurgstad

Op zondag komen de inwoners van de kleine dorpjes rondom Tarabuco naar de markt om, vaak via ruilhandel, groente, dieren, kleding, landbouwproducten en andere zaken te verhandelen. Het is de meest authentieke markt van Bolivia. Voor de toerist is het vooral een kennismaking met de oude cultuur van het land en de prachtige bonte, kleurrijke kleding van de bevolking. Deze vrouw komt net van de groentemarkt met een bos uien in de mand op haar rug.

'430999' door reizendebeer '430999' door reizendebeer

BoliviaSucre

BoliviaSucre

Jonge verkoper

reizendebeer

Deze talent volle jonge verkoper houd zijn goedjes goed in de gaten, en dat is ook wel terecht als je zulke lekkere verleidelijke dingen verkoopt.

'432100' door reizendebeer '432100' door reizendebeer

BoliviaSucre

BoliviaSucre

Vers fruit

reizendebeer

Deze vrouw zag ik in de groentegedeelte van de markt in Sucre, terwijl ze haar granaatappels goed legde, bij zo'n vrouw durf je toch gerust iets te kopen?

'461329' door zeester '461329' door zeester

BoliviaSucre

BoliviaSucre

Optocht

zeester

Deze man liep mee in de optocht voor verering van de maagd van Guadaloupe.Hij blies op en of ander instrument. Het was een bonte stoet van mensen in kleurrijke kleding behorende bij hun dorp. Aan het einde van de optocht stopt men voor zegening van een geestelijke bij een beeltenis van Guadaloupe.

'160545' door wjruiter '160545' door wjruiter

BoliviaSucre

BoliviaSucre

Zonsondergang

wjruiter

In Sucre een fantastische zonsondergang.

'461452' door zeester '461452' door zeester

BoliviaSucre

BoliviaSucre

Naar de stad

zeester

Het is feest in de stad, het feest van Guadaloupe. Iedereen komt, ook uit alle dorpen rondom, naar de stad, iedereen viert feest. Ook deze dames kwamen naar de stad... maar of ze feest komen vieren??

'459212' door zeester '459212' door zeester

BoliviaSucre

BoliviaSucre

Bellenblaas

zeester

Deze meisjes hadden waarschijnlijk al meegelopen in de optocht voor de maagd van Guadaloupe. Ze zaten met oma aan de kant, te wachten op mama die meeliep. Met vakantie heb ik altijd een bellenblaas in de tas en voor deze twee was dat ook weer een leuke afleiding, want wachten duurt altijd lang.

'503991' door ronderegt '503991' door ronderegt

BoliviaSucre

BoliviaSucre

MUSEF

ronderegt

Masker in het MUSEF museum, Sucre, Bolivia. Het MUSEF in Sucre is de regionale versie van het nationale en gelijknamige museum in La Paz, het is gevestigd in een prachtig koloniaal voormalig bankgebouw en men heeft circa 50 maskers welke gebruikt werden bij festiviteiten en religieuze ceremonies. Verder kom je er veel te weten over Boliviaanse dorpen en de cultuur. Adres: Calle España 74, Sucre, Bolivia Oh ja, fotograferen is niet toegestaan! Meer informatie: www.musef.org.bo

'511144' door ronderegt '511144' door ronderegt

BoliviaSucre

BoliviaSucre

Zicht op

ronderegt

Zicht op Sucre (Bolivia) de wettelijke hoofdstad en hoofdstad van het departement Chuquisaca. Hoewel Sucre officieel de hoofdstad is, is de regering in La Paz gevestigd, de enige overheidsinstantie van belang in Sucre is het hooggerechtshof. De stad ligt op 2900 meter boven zeeniveau en heeft een gematigd klimaat. Tegenwoordig geldt de oude binnenstad van Sucre als de best bewaarde Spaanse koloniale stad in Zuid-Amerika, met zeer veel witte gebouwen (vandaar de bijnaam "La Ciudad Blanca"). In 1991 werd deze binnenstad dan ook opgenomen in de Werelderfgoedlijst.

'438012' door mariskavaningen '438012' door mariskavaningen

BoliviaSucre

BoliviaSucre

Spelende kinderen...T

mariskavaningen

Tijdens onze reis bezochten we de Tarabuco Markt in Bolivia. Veel lokale mensen, vaak in traditionele klederdracht, komen hier op 3200 meter hoogte wekelijks hun boodschappen halen. Een mooie ervaring om dit mee te maken.

'432496' door reizendebeer '432496' door reizendebeer

BoliviaSucre

BoliviaSucre

In de aanslag

reizendebeer

Tijdens het carnaval tijd is heet de gewoonte in Bolivia dat de kinderen georganiseerde en ongeorganiseerde waterballon gevechten houden,dit jongetje is al klaar voor een nieuwe aanslag.