Sucre

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Sucre image

Sucre

Sucre
Bolivia
Montsemario

12 en 13 oktober: Sucre

In de ochtend van 12 oktober zijn we naar het vliegveld gegaan. Onze vlucht was gepland voor 9:20. Om half 8 uur waren we op het vliegveld. Netjes, toch? Wel, de vlucht bleek vertraagd. We mochten wachten tot 12:30. Een goed begin van de dag dus. Achteraf bekeken durven we te zeggen dat we ´blij´ zijn zo vroeg te zijn vertrokken. 12 oktober is een nationale feestdag. Het is de dag waarop in 1492 Columbus een nieuw continent ontdekte. De huidige Boliviaanse regering heeft er een andere dag van gemaakt: de dag van de Descolonizatie. Op deze dag vonden demonstraties in La Paz plaats ter ondersteuning van de zittende regering. Er is echter nog een demonstratie onderweg: de inheemse volkeren uit het Amazone-gebied zijn onderweg naar La Paz om juist hun ongenoegen met de regering te uiten: deze wil namelijk een snelweg door hun oerwoud aanleggen. De demonstraties van 12 oktober vinden plaats pal aan het hotel waar we verbleven, dus wie weet of we een paar uur later wel een taxi naar het vliegveld zouden hebben gevonden.

Maar goed. Rond 2 uur ´s middags waren we in Sucre.
Wat een prachtige stad. Wat ons betreft de terechte hoofdstad van Bolivia. Zo anders van La Paz (zie ons vorig verslag).
Sucre is een studentenstad. Het ademt gemoedelijkheid uit en in alle parken zie je koppeltjes flikfooien. Het is er ook druk maar wel te doen. Het doet ons erg denken aan Arequipa (Peru). Het weer is er goed (zonnig, tussen de 20 en 25 graden overdag). Het is ook een witte stad. Met een duidelijk coloniaal verleden. Met veel kerken en pleintjes.

Morgenochtend 14 oktober nemen we de bus naar Potosí, de zilveren stad. Dat wordt schijnbaar echt anders. Het ligt ruim 1000 meter hoger (op 4100 meter hoogte boven zeeniveau) en het is er een stuk kouder.