Bolivia

Must eat’s in Bolivia

sanderruben was hier op 2019-09-30 Gepost op: 2019-11-03 1 reacties.

Na een aantal weken door Bolivia rond gereisd te hebben, zaten we iedere avond weer te genieten van de kwaliteit van het eten. Steeds zeiden we weer tegen elkaar ; "wow, wat smaakt dat heerlijk".

Hieronder om die reden een aantal "must-eats" en restaurants waar wij heerlijk gegeten hebben.

Welke gerechten moet je gegeten hebben, voordat je de Boliviaanse landsgrenzen weer verlaat :

K'alaphurka

Een traditionele Boliviaanse soep uit de regio Potosi met een basis van maïs. De soep wordt letterlijk kokend geserveerd, doordat er in het midden van de kom een gloeiend hete vulkanische steen wordt gelegd, hierdoor blijft de soep op temperatuur. Verder wordt de soep meestal geserveerd met... . Wij aten hem bij restaurant Tika in Uyuni. Naast het hoofd ingrediënt maïs, zitten er diverse groenten en bacon in de soep.

Sopa de Mañi (Pindasoep)

Naast K'alaphurka is ook sopa de mañi een traditionele Boliviaanse soep. Deze wordt gemaakt met een basis van pinda's en gele aardappelen, waardoor de soep een wat dikke textuur en licht gele kleur krijgt. De soep wordt geserveerd met gele dunne frietjes, zoals wij die kennen in chips vorm. Daarbij worden er twee sausjes geserveerd, een pittige en een iets minder pittige saus.

Ceviche

Een gerecht met rauwe vis, gemarineerd in citroen, chili en ui. Het wordt koud geserveerd als voorgerecht met verschillende garnituren, afhankelijk van de plek waar je het eet.

Majao de Pato

Majao de Pato is een traditioneel gerecht uit het oosten van Bolivia. "Pato" zegt het eigenlijk al ; traditioneel wordt dit gerecht gemaakt met eend, in veel restaurants maken ze het echter klaar met kip. Zoals vele Boliviaanse gerechten, zit er in de basis van dit gerecht, naast eend/kip en rijst, (rode) ui, groene pepers, knoflook en tomaten. De Majao heeft een oranje kleur door toevoeging van arnatto, een kleurstof afkomstig van zaden van de orleaanboom. De Majao de Pato wordt geserveerd met gebakken ei en gebakken banaan.

Pastel de Gallina

Ook dit gerecht is traditioneel uit Bolivia en is een soort hartige taart met een zoetige puree van kip, druiven, aardappel en banaan en wordt meestal geserveerd met witte rijst.

Wij aten Majao de Pato en Pastel de Gallina bij El Aljibe comida tipica in Santa Cruz. We bestelden met zijn tweeën het "mini-buffet" dat bestond uit vier verschillende traditionele gerechten voor 150 Bolivianos met zijn tweeën.

Llama steak

Voor ons ongebruikelijk, maar in Bolivia een delicatesse ; Lama steak, op zijn Boliviaans ; Llama! Je kan het vlees van de lama op verschillende bereidingswijzen proberen ; in de vorm van een burger, stoofpotje of gebakken als steak, wat onze voorkeur had. Als je het moet vergelijken, dan komt het toch wel het dichtst in de buurt van rund, zeker wanneer je de structuur van het vlees vergelijkt.

Trucha (forel)

Wanneer je in het Boliviaanse gedeelte van het Titicacameer verblijft, zorg dan dat je verse forel eet. Wij verbleven in Copacabana en aten forel bij Islas Flotantes, waar we onze eigen forel uit het meer visten en bij Aries 12, één van de tentjes vlakbij waar ook de boten richting Isla del Sol vertrekken. Wij betaalden tussen de 25 en 30 Bolivianos.

0
1

Foto's bij dit blog

Boven : Sopa de mañi en onder : K’alaphurka
Majao de Pato en Pastel de Gallina
Llama steak
Verse forel bij Aries 12 in Copacabana
Alle blogs van sanderruben
 

1 reactie(s) bij "Must eat’s in Bolivia"

  • profile image comment

    Grappig om een blog te schrijven over de traditionele gerechten. Ik ben alleen meer van zoet en vruchten..

    Door agrotewal • geplaatst op 2019-11-04 07:39:50

Laat een reactie achter

log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.