Potosi foto's & tips

'459056' door zeester '459056' door zeester

BoliviaPotosi

BoliviaPotosi

In een zakje

zeester

Je ziet het wel vaker; frisdrank wordt in een zakje gegoten,rietsje erin ...klaar. Dit zodat je het flesje niet mee kan nemen ivm statiegeld! Zo zit dit duo ook op een stoep in Potosi te genieten van hun drankje. Iets dat ze waarschijnlijk niet dagelijks krijgen.

'519829' door frankpuravida '519829' door frankpuravida

BoliviaPotosi

BoliviaPotosi

Vergane gouden glorie

frankpuravida

Je komt terug van een intensieve trip met andere wereldburgers en stapt vervolgens het dak op van je hostel in Potosi voor een welkome ontspanning. Potosibiertje erbij en genieten maar. Maar binnen een half uur voltrekt zich voor je een gouden schouwspel dat zijn weerga niet kent. Die camera krijgt nooit rust denk je dan wel eens. En ik ook niet ...;) De tientallen kerken en villa's in Potosi, met 4090m de hoogste stad ter wereld, herinneren aan de enorme rijkdom en welvaart van weleer. Hier lag het centrum van de wereld voor de zilverwinning. Vergane glorie die schijnbaar alleen nog door de zon wordt erkend en Potosi de glans geeft van toen.

'413575' door Schopman '413575' door Schopman

BoliviaPotosi

BoliviaPotosi

Grondverzakking op...

Schopman

Blij met onze in Puerto Montt in Chili gehuurde 4WD kwamen we na Chili en het noordwesten van Argentinië over veel erg hoog gelegen ongeplaveide weggetjes te hebben doorkruist ook in Bolivië. Vlakbij de vulkaan Licancabur reden we over een wirwar van ongeplaveide weggetjes en daarbij kwamen we langs de enorme grondverzakking die je op de foto ziet.. Op weg naar het Laguna Colorada was dit voor ons een van de eerste fotografische hoogtepunten die we in het woeste landschap hier zagen.

'505488' door CBurgstad '505488' door CBurgstad

BoliviaPotosi

BoliviaPotosi

Spinnen

CBurgstad

De route Sucre naar Potosí gaat normaal gesproken over een redelijk begaanbare weg tussen bergen, ruig, woest en verlaten. Maar na een aantal kilometers is men met de weg bezig en moeten we een alternatieve route nemen over de oude we naar Potosí en die leidt steil omhoog langs diepe afgronden. Maar wat een prachtige natuur!!! We stoppen even in een klein dorpje dat op de top van een berg ligt. Je vraagt je af waar deze mensen van leven en hoe ze het uithouden in zo'n eenzame en verlaten streek. Het lijkt wel of het leven hier stil heeft gestaan. Deze vrouw stond in de deuropening ontspannen te kijken naar die onverwachte bezoekers, terwijl ze met haar spintol bezig was. De kleine puppy's spelen rustig verder.

'393752' door Schopman '393752' door Schopman

BoliviaPotosi

BoliviaPotosi

Ongeplaveide weg door

Schopman

Met onze gehuurde 4WD reden we over dit ongeplaveide, onbewegwijzerde weggetje naar het Laguna Colorada in het uiterste zuidwesten van Bolivia nadat we vanuit Chili eerst het noordelijker gelegen Laguna Verde hadden bezocht. Onderweg kwamen we door geweldig mooie haast surrealistische landschappen. Wij maakten onze reis zoals altijd individueel en konden dus volop genieten van landschappen als op deze foto.

'417883' door janbaert '417883' door janbaert

BoliviaPotosi

BoliviaPotosi

Slapende Tunupa...vul

janbaert

De slapende Tunupa-vulkaan is een overblijfsel van de geologische activiteit miljoenen jaren geleden die onder meer de Andes omhoog heeft gedrukt. Je kunt relatief gemakkelijk en veilig naar zo’n 4.700 meter hoogte klimmen (let op hoogteziekte) en bevindt je dan zo’n 1.000 meter boven de zoutvlakte. Met als beloning een indrukwekkend vergezicht. Geroutineerde (en goed voorbereide) bergbeklimmers kunnen de top van 5.432 meter in twee dagen bereiken.

'281988' door krid82 '281988' door krid82

BoliviaPotosi

BoliviaPotosi

Zoutwinning op de...s

krid82

Salar de Uyuni is met een oppervlakte van 12.000 km2 de grootste zoutvlakte van de wereld. Het is een opgedroogd meer, in het zuidwesten van Bolivia op een hoogte van 3650 meter op het Hoogland van Bolivia, in de Andes nabij de stad Uyuni. Zoutwerkers maken kleine zoutpiramides die ze laten uitdrogen. Zoutwerkers kunnen per dag 5 tot 7 zoutpiramides maken. Op deze foto zijn zoutwerkers bezig met het zout opteladen voor productie.

'512619' door travelbag '512619' door travelbag

BoliviaPotosi

BoliviaPotosi

Zittend op het stoepj

travelbag

Op weg naar Potosi een stop. We kunnen wat drinken, maar ik loop even wat rond. Als je zoekt vind je nog de mooie plaatjes in de achteraf straatjes. Zo ook deze dame met de authentieke bolhoed, lekker zittend op het stoepje in de straat.

'228188' door MirjamNina '228188' door MirjamNina

BoliviaPotosi

BoliviaPotosi

Zoutvlakte Uyuni

MirjamNina

De fata-morganaachtige zoutvlakte Uyuni in Zuid Bolivia. Jammer genoeg hadden we geen regen, want dan verandert de zoutvlakte in een enorme spiegel, waardoor het lijkt alsof je 'door de lucht' rijdt.

'554105' door polderboy '554105' door polderboy

BoliviaPotosi

BoliviaPotosi

Op de weg naar de...v

polderboy

Op de fiets over de Salar de Uyuni. ons doel voor deze dag is Isla Inchuasi, het kleine "zwevende"stipje boven de horizon. Dat ligt nu nog ongeveer 70 km. ver weg. Aan de rand van de zoutvlakte nabij Llica kwamen we nog een aantal fietsers tegen. Scott en Sue uit Alaska en een gezinnetje met een zoontje van 5 uit Duitsland. Zo rijden we met een groepje over deze gortdroge zoutvlakte. Wel z'n veilig gevoel met elkaar.

'459953' door zeester '459953' door zeester

BoliviaPotosi

BoliviaPotosi

Even bellen

zeester

Moeder, dochter en kleinkind hebben net boodschappen gedaan in de grote stad. Portenai is leeg, dus manlief even bellen om te vragen of ze wat geld bij de bank mag halen. Dat is ook in Bolivia het handige van een mobile phone.

'432264' door MiekeDeHaas '432264' door MiekeDeHaas

BoliviaPotosi

BoliviaPotosi

Zoutvlakte

MiekeDeHaas

De zoutvlaktes van Salar de Uyuni is op een na de grootse van de wereld met een oppervlakte van 10.582 vierkante km. Deze foto dateert uit 1996. Hier zijn arbeiders bezig om vierkante zoutblokken uit het zoutmeer te kappen. Dit was ongelooflijk zwaar werk. Van deze blokken werd een waar hotel gebouwd.

'491005' door Argonath '491005' door Argonath

BoliviaPotosi

BoliviaPotosi

Mijnwerkersleven

Argonath

Portret van één van de vele jonge mijnwerkers die hun leven wagen in de gangen van Cerro Rico. Zij zijn op zoek naar allerlei mineralen die later in de fabrieken worden verwerkt. Oud worden de mijnwerkers over het algemeen niet, maar dat hebben ze er graag voor over. Het verdient voor Boliviaanse begrippen namelijk erg goed. Mocht je naar de mijnen gaan, vergeet dan niet enkele giften mee te brengen voor de mijnwerkers. Vooral iets te drinken of coca bladeren doen het erg goed.

'432322' door MiekeDeHaas '432322' door MiekeDeHaas

BoliviaPotosi

BoliviaPotosi

Zoutig hotel

MiekeDeHaas

Een hotel, opgebouwd uit zoutblokken, te midden van het zoutmeer van Salar de Uyuni. Deze blokken zout zijn uitgehakt door arbeiders. De tafels en stoelen waren ook gemaakt van blokken zout. De foto dateert uit 1996 en het hotel staat er nog steeds. Een duurzaam hotel opgebouwd uit alleen blokken zout. Dit vond ik wel uniek.

'482933' door Argonath '482933' door Argonath

BoliviaPotosi

BoliviaPotosi

Oudste Mijnwerker

Argonath

Portret van de oudste mijnwerker van Potosi, Bolivia. Waar de meeste mijnwerkers nauwelijks de 60 jaar halen is deze man dat al ruimschoots gepasseerd. Hij is nog steeds actief in de mijnen waar door gevaarlijke stoffen en ongelukken nog jaarlijks ongelukken gebeuren. Zijn geheim: Eet gezond en zorg goed voor je lichaam!

'395737' door Davied '395737' door Davied

BoliviaPotosi

BoliviaPotosi

Torre de la Compañía.

Davied

Deze prachtige toren, onderdeel van een kerk dat ingestort is is een van de mooiste gebouwen van Potosi. Zeker al het in de nacht ook nog mooi verlicht word. Ook staat deze toren op het 50 Boliviano Biljet van Bolivia.

'392132' door konne000 '392132' door konne000

BoliviaPotosi

BoliviaPotosi

Tomaten

konne000

In La Paz heb je fantastische en erg grote Heksenmarkt. Elk straatje heeft z'n eigen spulletjes, zo is er een straat met alleen maar bloemen, of vlees of, zoals op deze foto fruit. Deze dame heeft het zichtbaar koud, ondanks het feit dat voor ons een T-shirt + korte broek voldoende was!

'417875' door janbaert '417875' door janbaert

BoliviaPotosi

BoliviaPotosi

Flamingo's

janbaert

James's Flamingos abound in the area. Also it is possible to find Andean and Chilean flamingos, but in a minor quantity.

'504684' door ronderegt '504684' door ronderegt

BoliviaPotosi

BoliviaPotosi

4090 meter

ronderegt

Potosí in Bolivia dankt zijn ontstaan aan de ontdekking van zilvererts in de Cerro Rico (Rijke Berg) in 1544. De stad ligt zeer hoog, 4090 meter en claimt de titel van hoogste stad ter wereld. Foto genomen uit een hotelkamer en de toren is van de Iglesia de San Francisco.

'494702' door ronderegt '494702' door ronderegt

BoliviaPotosi

BoliviaPotosi

Mijn

ronderegt

Zicht op een mijn in Potosí vanaf de Mirador (4.240 meter). Deze stad dankt zijn ontstaan aan de ontdekking van zilvererts in de Cerro Rico (Rijke Berg) in 1544. Het zilvererts werd direct op grote schaal ontgonnen, om als zilver naar Spanje te worden verscheept, zeer waarschijnlijk is een groot deel van de "Zilvervloot", die Piet Hein op de Spanjaarden buit maakte, uit Potosí afkomstig.

'494426' door ronderegt '494426' door ronderegt

BoliviaPotosi

BoliviaPotosi

Moeder en dochter

ronderegt

Voor moeder en dochter is de architectuur met prachtige kerken, kloosters en paleizen in Potosí inmiddels heel gewoon, voor ons als reizigers is deze op 4.090 meter hoogte gelegen stad zeer bijzonder.

'172827' door Inorina '172827' door Inorina

BoliviaPotosi

BoliviaPotosi

Lekker koppie

Inorina

Je zou zo'n kind toch een wonderful life toewensen

'127758' door boarderr '127758' door boarderr

BoliviaPotosi

BoliviaPotosi

Oude vrouw

boarderr

Oude vrouw.

'36217' door bcarlier '36217' door bcarlier

BoliviaPotosi

BoliviaPotosi

Across The Sea

bcarlier

A jeep drives across the Salar de Uyuni, the world's largest salt flat. It is located in southwest Bolivia, near the crest of the Andes, 3650 meters high. In the wet season a bit of water covers the salt flats, althus causing a reflection in an already eerie and surreal landscape.