La Paz

'435173' door reizendebeer '435173' door reizendebeer

BoliviaLa Paz

BoliviaLa Paz

Maanvallei

reizendebeer

Het verrassende natuurgebied de maanvallei ligt vlak naast de grote stad La Paz, dit uniek natuur spektakel kan het beste vergelijkt worden als het beeld van Bryce Canyon met de sfeer van Capadosia.

'501320' door CBurgstad '501320' door CBurgstad

BoliviaLa Paz

BoliviaLa Paz

Chacaltaya

CBurgstad

Het bezoek aan Chacaltaya was niet alleen een hoogtepunt op onze reis door Bolivia maar ook het hoogste punt. Het voormalige ski-gebied net buiten La Paz ligt op een hoogte van 5300 m en de top van de piste zelfs op 5610 m. Vanuit La Paz was het 1½ uur rijden over wegen die de naam niet mogen hebben: een smalle zandweg over de hoogvlakte met uitzicht op de besneeuwde toppen, dan de bergen in met steeds smaller pad met haarspeldbochten, diepe afgronden, steile wanden en een steeds wisselend zicht op de bergen, de sneeuwtoppen en de rode, blauwe en groene meertjes in het dal. Gelukkig konden we telkens stoppen om foto's te maken want dit wil je nooit meer vergeten!!! Uiteindelijk bereiken we de berghut op de top op 5300 m hoogte waar we een kopje coca-thee drinken in de hoop het effect van de hoogte iets te verminderen, want reken maar dat je dat hier voelt! Met mijn laatste restje energie heb ik de top beklommen, waarna we ruim een uur bij de berghut stil hebben zitten genieten van dit schitterende uitzicht. Dit wil je op je netvlies branden om nooit meer te vergeten!!!

'302224' door Danny-Iris '302224' door Danny-Iris

BoliviaLa Paz

BoliviaLa Paz

Gedroogde Lama...foet

Danny-Iris

In La Paz heb je een straatje dat 'Witches market' genoemd wordt. Dit omdat er allerlei bijzonder dingen te koop worden aangeboden die gebruikt worden bij het offeren. Zo ook deze gedroogde lama foetussen. Deze lama foetussen worden ook begraven onder een nieuw te bouwen huis voor de veiligheid.

'501620' door CBurgstad '501620' door CBurgstad

BoliviaLa Paz

BoliviaLa Paz

Chacaltaya (2)

CBurgstad

Het bezoek aan Chacaltaya was niet alleen een hoogtepunt op onze reis door Bolivia maar ook het hoogste punt. Het voormalige ski-gebied net buiten La Paz ligt op een hoogte van 5300 m en de top van de piste zelfs op 5610 m. Vanuit La Paz was het 1½ uur rijden over wegen die de naam niet mogen hebben: een smalle zandweg over de hoogvlakte met uitzicht op de besneeuwde toppen, dan de bergen in met steeds smaller pad met haarspeldbochten, diepe afgronden, steile wanden en een steeds wisselend zicht op de bergen, de sneeuwtoppen en de rode, blauwe en groene meertjes in het dal. Gelukkig konden we telkens stoppen om foto's te maken want dit wil je nooit meer vergeten!!! Met mijn laatste restje energie heb ik de top op 5610 m beklommen. Maar hierna hebben we ruim een uur bij deze uniek gelegen berghut stil zitten genieten van het schitterende uitzicht.

'498652' door Argonath '498652' door Argonath

BoliviaLa Paz

BoliviaLa Paz

De Gouden Arend

Argonath

De Illimani is de op één na hoogste berg van Bolivia, met z'n 6458 meter is hij bij goed weer vanuit heel de stad te zien. Illimani betekent 'gouden arend' in het Aymara (één van de officiele talen in Bolivia), Vanaf het dak van ons hostel was goed te zien waarom de uitgedoofde vulkaan deze mooie naam heeft gekregen.

'492225' door Argonath '492225' door Argonath

BoliviaLa Paz

BoliviaLa Paz

Death Road...Mountain

Argonath

Misschien wel één van onze stoerste excursies deze reis is het fietsen van de beruchte en befaamde “Death Road”. Dit is een oude weg die je van 4900 meter tot 1300 meter brengt. Door de grote hoogteverschillen moet je dus ook op alle weertypes voorbereid zijn. Waar je bij de start nog 6 lagen kleding aan hebt, is dat op 1300 meter hoogte echt niet meer te harden. De death road is vooral berucht om zijn diepe afgronden. Je fietst tijdens de Death Road tussen sneeuwvelden en gigantische roofvogels naar tropische bossen met papegaaien en coca plantages.

'90806' door manuela '90806' door manuela

BoliviaLa Paz

BoliviaLa Paz

Gekleurde kleden...Bo

manuela

vloerkleden, tafelkleden, placemats, en wat al niet meer, in de mooiste kleuren (maar niet zo kleurrijk als in Peru, zie ook de foto van gekleurde kleden Peru)

'135894' door Frederike '135894' door Frederike

BoliviaLa Paz

BoliviaLa Paz

Kleurige stoffen

Frederike

De kleurrijke patronen van stoffen in Bolivia.

'270623' door jdevaan '270623' door jdevaan

BoliviaLa Paz

BoliviaLa Paz

Onderonsje bij de ker

jdevaan

Deze vrouwen hebben de kerktrappen in La Paz uitgekozen om eens lekker bij te kletsen. Tja natuurlijk met de traditionele Boliviaanse bolhoedjes op en met veel onderrokken tegen de optrekkende kou. (tjee hoe krijg ik 25 woorden bij elkaar voor zoiets simpels....!)

'420286' door konne000 '420286' door konne000

BoliviaLa Paz

BoliviaLa Paz

Nog niet nodig!

konne000

Even zag het er naar uit dat we de warme spullen uit de kast konden halen, maar gelukkig (wat mij betreft) is Koning Winter nog niet binnengetreden. Deze spullen op de heksenmarkt van La Paz blijven dus gewoon nog even hangen!

'460398' door zeester '460398' door zeester

BoliviaLa Paz

BoliviaLa Paz

35 rokken

zeester

De Spanjaarden die indertijd in Bolivia heerste kwamen grotendeels uit Andalusie en die dames droegen tegen de kou heel veel rokken en een hoedje op. Tegenwoordig dragen de vrouwen in Bolivia nog steeds die kleding. In het dagelijks leven een stuk of 5 rokken over elkaar, vaak met gebreide beenwarmers. Maar wanneer er een bijzondere gelegenheid is, kan het zijn dat de vrouw 35 rokken over elkaar draagt! En zo'n mooi parmantig hoedje dat zo zonder speld op het hoofd danst. Tegenwoordig wordt die al vaker vervangen door een goedkopere rieten hoed.

'527744' door CVanVerseveld '527744' door CVanVerseveld

BoliviaLa Paz

BoliviaLa Paz

Daredevils only!

CVanVerseveld

De 'Death Road' in Bolivia staat bekend als één van de dodelijkste wegen ter wereld. Deze weg van voornamelijk grind is op sommige stukken zo smal, dat er geen twee auto's langs elkaar heen kunnen. Voorheen vielen er zo'n 200 tot 300 doden per jaar. Inmiddels is er een andere weg gebouwd die de plaatsen La Paz en Coroico met elkaar verbindt. Hierdoor zijn er weinig auto's meer op deze Death Road te vinden. Speciaal voor de thrillseekers onder ons is er de mogelijkheid om over de Death Road te fietsen met een mountainbike. Een echte aanrader! Vanuit La Paz wordt je met een busje naar boven gebracht. Hier krijg je je uitrusting (beschermende kleding, helm, handschoenen) en je mountainbike. Daarna ga je eerst een stuk oefenen. Na ongeveer een uurtje word je naar zo'n 5000m hoogte gebracht. Hier begint de Death Road. In een paar uur tijd daal je van 5000m naar zo'n 1200m hoogte. Terwijl je naar beneden fietst over de weg van soms niet meer dan 2 meter breed, je de talloze herdenkingskruisen ziet en het ravijn angstaanjagend dichtbij is, kickt de adrenaline in. Je hoeft niet bang te zijn dat je alleen fietst, want je gaat in een groep met meerdere begeleiders. Er fietst altijd één begeleider achter de laatste van de groep en er gaat een busje mee, mocht je er ineens mee willen stoppen. Zolang je je gezonde verstand gebruikt, rustig fietst en er geen wedstrijd van maakt en niet vergeet om af en toe even te stoppen en van het uitzicht te genieten, is het een echte must als je in Bolivia bent. Beneden kun je douchen en staat er een heerlijke lunch klaar. Een leuke bijkomstigheid is dat er foto's worden gemaakt en je krijgt dan ook een dvd met de foto's erop mee naar huis. Een fantastisch avontuur!

'460243' door zeester '460243' door zeester

BoliviaLa Paz

BoliviaLa Paz

3 generaties

zeester

Een zwerftocht door La Paz laat je veel verschillen zien. Zo sta je op de heksenmarkt, bij de LLama foetussen en dan weer in een moderne winkel. Net als dit trio > 3 generaties > 3 schillende werelden en toch ook weer 1

'454061' door konne000 '454061' door konne000

BoliviaLa Paz

BoliviaLa Paz

Lekker ventje

konne000

Bij één van de bezoeken aan de Heksenmarkt in La Paz, kwam ik dit kereltje tegen. Z'n moeder zat fruit te verkopen en hij zat er naast! Niets te doen, voor zich uitkijkend! Moet niet leuk zijn om als jong kind daar de hele dag naast je moeder op de markt te zitten, maar de omstandigheden zijn nu eenmaal zo en hij weet gelukkig/hopelijk niet beter!

'349160' door pzwaan '349160' door pzwaan

BoliviaLa Paz

BoliviaLa Paz

Kindergezicht bolivia

pzwaan

Een lekker smoezelig kindergezichtje. Vooral de hoogrode kleur valt hierbij op. La Paz ligt toch op een hoogte van 3600 meter hoogte, en dat is goed merkbaar.

'376241' door konne000 '376241' door konne000

BoliviaLa Paz

BoliviaLa Paz

Dank, dank, dank!!

konne000

Iedereen die mij gefeliciteerd heeft met het behalen van de publieksprijs wil ik met deze bloemen hartelijk dank zeggen! Met 10 personen naar Belgisch Limburg, al weet ik niet precies wat het in gaat houden! We wachten af! Nogmaals ook dank voor alle support van jullie kant het afgelopen jaar!

'271588' door jdevaan '271588' door jdevaan

BoliviaLa Paz

BoliviaLa Paz

Twee marktkoopvrouwen

jdevaan

Tweede foto voor het thema werk. Deze twee marktkoopvrouwen maken in een rustig moment even een babbeltje. De straat is vergeven van de groente en fruitstalletjes en het is een drukte van belang. Maar nu even niet. Het is er niet warm en ik moet er niet aan denken om de hele dag op die koude straatstenen te zitten. Maar die dikke onderrokken helpen wel.

'527772' door Fransvdg '527772' door Fransvdg

BoliviaLa Paz

BoliviaLa Paz

Op de Heksenmarkt

Fransvdg

Iedereen die een bezoek brengt aan La Paz raad ik aan om in de Calle Linares te gaan kijken. Daar vind je de Heksenmarkt (Mercado de Hechicería). Ze verkopen er geneeskrachtige kruiden en drankjes, amuletten en offerprodukten waar wij in Nederland geen benul van hebben. Wat denk je van gedroogde kikkers voor geluk, schildpadden tegen ouderdom en toekansnavels tegen bepaalde ziektes en pijnen?! Bij de stenen amuletten vind je afbeeldingen van de zon (voor energie), een poema (voor kracht), een slang (voor list en wijsheid), een condor (voor reizen en verandering) en een lama (voor gezondheid). Over lama’s gesproken: het is in Bolivia heel normaal om bij de bouw van een nieuw huis of een nieuwe zaak gemummificeerde lamafoetussen te begraven. Dat brengt geluk! Ik weet niet of het gaat lukken om zo’n foetus in je bagage mee naar Nederland te krijgen. En dan is het natuurlijk nog maar de vraag of de Andesgodin Pachamama (Moeder Aarde) buiten Bolivia ook haar steun verleent. Waarschijnlijk werkt dit alles alleen binnen de Aymara-Indianencultuur. Maar als je goed Spaans spreekt zou je kunnen proberen of een van de yatiri's (de medicijnmannen en –vrouwen) je bruikbare adviezen kan geven. Zelf heb ik me destijds beperkt tot het maken van foto’s…..

'459275' door Fransvdg '459275' door Fransvdg

BoliviaLa Paz

BoliviaLa Paz

Karakter

Fransvdg

Tot mijn stomme verbazing kwam ik tijdens mijn zomervakantie van 1999 in La Paz (de hoofdstad van Bolivia) deze bioscoopreclame tegen. Ik had nooit verwacht dat een van oorsprong Nederlandse film hier zou draaien. Karakter is in 1997 verfilmd door Mike van Diem, met in de hoofdrollen Fedja van Huêt en Jan Decleir. Het scenario is (grotendeels) gebaseerd op de gelijknamige roman van F. Bordewijk. De film was een groot succes en kreeg in 1998 een Oscar in de categorie 'Beste niet-Engelstalige film'. Dat kun je op het reclamebord ook zien. (Dit is een gescande dia.)

'412270' door konne000 '412270' door konne000

BoliviaLa Paz

BoliviaLa Paz

Feestje?

konne000

Terwijl deze dame op straat haar nagels nog even staat te manicuren, krijg ik het idee dat ze naar een feestje gaat. Gezien haar prachtige kleding zou je daar aan kunnen denken, ware het niet dat vele jonge vrouwen in deze traditionele kledij rondlopen. Dus misschien wel een feestje, maar het hoeft niet!

'309931' door PaulHoo '309931' door PaulHoo

BoliviaLa Paz

BoliviaLa Paz

Zwervende vrouw

PaulHoo

De enige dag dat we tijdens onze Peru+Bolivia vakantie regen hebben gehad was in La Paz. Op een pleintje zag ik deze zwervende vrouw langskomen. De houding van haar hangende hoofd samen met de beregende straat maakt dit een beetje een trieste foto, ondanks de mooie, typische Peruaanse kleding met vele kleuren.

'396470' door konne000 '396470' door konne000

BoliviaLa Paz

BoliviaLa Paz

Radijsjes graag!

konne000

Dit is de afdeling groente en fruit van de Heksenmarkt in La Paz! Alle artikelen ( vlees, huidverzorgingsartikelen, bloemen, etc.) hebben hun eigen straat. Zo zijn er nog al wat en kost je veel tijd om alles te bezoeken. Dit ook vanwege de grote hoogte waarop je je bevindt en de steilheid van de straatjes. Maar het is zeer zeker de moeite waard!

'405312' door konne000 '405312' door konne000

BoliviaLa Paz

BoliviaLa Paz

Zoek maar uit!

konne000

Op de Heksenmarkt, waarvan ik reeds eerder foto's toonde, zat deze mevrouw wat afzijdig. Ze heeft van alles te koop, van bloemen tot drankjes en kleedjes. Op deze opname kun je ook mooi zien hoe stijl de straten in La Paz lopen en op die hoogte valt dat waarlijk niet mee!

'304297' door PaulHoo '304297' door PaulHoo

BoliviaLa Paz

BoliviaLa Paz

Verveling slaat toe!

PaulHoo

Deze foto heb ik in La Paz gemaakt in de buurt van de Witches Market (zie onder meer mijn tip). Deze mevrouw met de typerende Boliviaanse bolhoed had weinig kopers...de verveling is van haar lippen af te lezen...nog even en ze valt in slaap.