La Paz

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

La Paz image

La Paz

La Paz
Bolivia
Susanne77

Bolivia: a different world!

Reizen in Bolivia is reizen in ´a different world´. De mensen, hun kleding, het straatbeeld, de gewoontes en de leefomstandigheden maken het land anders dan anders. ´Anders dan we gewend zijn´, is misschien een betere uitdrukking.

Zo val je als toerist met je Adidas-jack of je O`neill-trui onmiddelijk op bij de plaatselijke bevolking. Trek je vervolgens ook nog een dure digitale camera uit je zak, jaja, dan kun je wel raden hoe laat het is... De Bolivianen komen in hordes tegelijk op je af en hopen ook maar iets van je dagbudget te mogen ontvangen. Ze bedelen, willen in ruil voor wat muntgeld je schoenen poetsen of ze trekken je gewoon aan je mouw. Erg vervelend dus voor hen dat ze zo moeten leven, maar even vervelend voor ons omdat we geen moment rust hebben en omdat we ons continu schuldig voelen over het feit dat wij het beter hebben dan zij. Als je eenmaal begint met geld geven, dan ben je verkocht. Daarom hebben wij een beter alternatief gevonden om de gemoederen gerust te stellen: het uitdelen van ballonnen! De Boliviaanse kinderen zijn er gek op, dus succes gegarandeerd. Gelukkig maar...

Bolivia is een land vol contrasten. De schitterende natuur ten opzichte van de vervallen dorpjes, opkomend toerisme terwijl bijna niemand Engels spreekt, veel en hard werken ten opzichte van weinig verdienen. De verse producten op de markt worden verkocht voor belachelijk lage prijzen, maar voor ons als backpackers is het een waar paradijs. Met een dagbudget van EUR 12,- p.p. doen wij werkelijk alles waar we zin in hebben! Zo hebben we op de zondagsmarkt in Tarabuco dan ook vele leuke souveniertjes ingeslagen.

Dat je het als backpacker in een derde wereldland niet altijd voor het zeggen hebt, hebben we afgelopen week ondervonden. Al 10 dagen zitten we namelijk ´vast´ in de Boliviaanse stad Sucre. Op de dag dat wij wilden doorreizen naar de hoofdstad La Paz, blokkeerden Boliviaanse studenten en minder bedeelden diverse wegen om te protesteren tegen de regering. Met als gevolg dat er geen enkel bus- of autovervoer meer mogelijk was tussen Sucre, Potosi en La Paz. Toen we afgelopen maandag op het busstation stonden en we hoorden dat alle bussen geannuleerd waren, was dat wel even balen. Ze vertelden ons dat we waarschijnlijk de volgende dag wel konden vertrekken. Maar goed, ook de volgende dag moesten we weer hetzelfde verhaal aanhoren. Evenals de dagen er na. Nu is het vrijdag en zitten we nog steeds in Sucre. Een hele mooie stad, met leuke restaurantjes, pleintjes, marktjes en schitterende kathedralen; maar na 3 dagen heb je het hier wel gezien...

Vanochtend om 7 uur is het ons dan toch gelukt. Ondanks dat er nog steeds geen enkel vervoer mogelijk is naar La Paz, hebben we ons busticket kunnen inruilen voor een ticket naar Cochabamba, gelegen tussen Sucre en La Paz. Als we vanochtend niet zo vroeg op het busstation waren geweest, hadden we hier volgende week nog gezeten. En aangezien er nog veel op de planning staat voordat ons vliegtuig op 24 juli vanuit Lima, Peru, vertrekt, willen we graag weer ´op reis´!

We houden jullie op de hoogte!

Geplaatst op 06.07.2007 om 17:58 | 7 reacties | Terug