La Paz

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Daredevils only!

La Paz,
Bolivia


De 'Death Road' in Bolivia staat bekend als één van de dodelijkste wegen ter wereld. Deze weg van voornamelijk grind is op sommige stukken zo smal, dat er geen twee auto's langs elkaar heen kunnen. Voorheen vielen er zo'n 200 tot 300 doden per jaar. Inmiddels is er een andere weg gebouwd die de plaatsen La Paz en Coroico met elkaar verbindt. Hierdoor zijn er weinig auto's meer op deze Death Road te vinden.
Speciaal voor de thrillseekers onder ons is er de mogelijkheid om over de Death Road te fietsen met een mountainbike. Een echte aanrader! Vanuit La Paz wordt je met een busje naar boven gebracht. Hier krijg je je uitrusting (beschermende kleding, helm, handschoenen) en je mountainbike. Daarna ga je eerst een stuk oefenen. Na ongeveer een uurtje word je naar zo'n 5000m hoogte gebracht. Hier begint de Death Road. In een paar uur tijd daal je van 5000m naar zo'n 1200m hoogte. Terwijl je naar beneden fietst over de weg van soms niet meer dan 2 meter breed, je de talloze herdenkingskruisen ziet en het ravijn angstaanjagend dichtbij is, kickt de adrenaline in.
Je hoeft niet bang te zijn dat je alleen fietst, want je gaat in een groep met meerdere begeleiders. Er fietst altijd één begeleider achter de laatste van de groep en er gaat een busje mee, mocht je er ineens mee willen stoppen. Zolang je je gezonde verstand gebruikt, rustig fietst en er geen wedstrijd van maakt en niet vergeet om af en toe even te stoppen en van het uitzicht te genieten, is het een echte must als je in Bolivia bent. Beneden kun je douchen en staat er een heerlijke lunch klaar. Een leuke bijkomstigheid is dat er foto's worden gemaakt en je krijgt dan ook een dvd met de foto's erop mee naar huis. Een fantastisch avontuur!