La Paz

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

La Paz image

El Teleferico,La Paz

La Paz
Bolivia
Phynella

El Teleferico,La Paz

Als je een keer op zoek bent naar een spectaculaire uitzicht over La Paz - neem dan "El Teleferico".
Sinds een jaar of twee kan je met gondels van La Paz naar El Alto. El Alto is begonnen als een soort voorstad van La Paz. La Paz ligt in een dal en El Alto (zo als de naam al aangeeft) boven op 4000 meter hoog. Voor al Aymara indios komen van het platte land naar de grote stad. Inmiddels is El Alto groter dan La Paz. Veel van de Aymara werken in La Paz - vroeger een uitdaging om er te geraken. Met "El Teleferico" duurt het maar een kwartiertje - vroeger drie keer zo lang.
Het project is bedacht door president Evo Morales (de eerste indigene president van Bolivia). Hij wilde de arme bevolking mee laten doen aan de ontwikkeling van het land. Door veel Aymara word de president vereert als een soort god (dat dat inmiddels verander, is een ander verhaal).
El Teleferico is door Oostenrijkse projectontwikkelaars gerealiseerd - dus heel moderen techniek. Je kan een heel dag door brengen om de verschillende trajecten te verkennen. Tot nu toe zijn drie af - er zijn nog meer gepland.
De rode lijn levert niet alleen maar mooie uitzichten op de stad en de Andes op - je kan boven ook een heel levend deel van El Alto verkennen. In de buurt van de bovenste halte zijn heel veel kraamtjes met van alles en nog iets. En natuurlijk heel veel kleurrijke mensen. Sommige zeggen, dat het s`nachts een beetje gevaarlijk is.
De gele lijn levert in mijn kijk de meest spectaculaire uitzichten - in opzichten van straatleven vind ik het boven minder spannend, dan bij de rode lijn.
Met de groene lijn, die van dezelfde halte vertrekkt dan de gele, zie je ook de buurten, waar de rijke mensen van La Paz wonen. De lijn gaat niet naar El Alto en dus minder hoog.
Dus voor weinig geld heel veel plezier!

Foto's

b0361.jpg
b0361.jpg
Phynella
e467e.jpg
e467e.jpg
Phynella
e467e.jpg
e467e.jpg
Phynella