La Paz foto's & tips

'554027' door polderboy '554027' door polderboy

BoliviaLa Paz

BoliviaLa Paz

Laguna Macaya Bolivia

polderboy

Net buiten het dorpje Macaya, vlakbij de Chileense grens, vind je dit schitterende meer. Hier mochten wij, mijn vrouw en ik, langs fietsen. Dit stukje was wel te fietsen, de meeste stukken in deze omgeving waren onmogelijk fietsbaar. Het gebied waar we doorheen trokken is ongelooflijk mooi, maar moeilijk fietsbaar.

'460426' door Fietser '460426' door Fietser

BoliviaLa Paz

BoliviaLa Paz

Death road

Fietser

De "death road" is een legendarische weg in Bolivia. De weg is door de verzekerings maatschappijen uitgeroepen tot de meest gevaarlijke weg ter wereld. Tot een jaar of 10 terug, er is een nieuwe weg aangelegd, vielen er naar schatting jaarlijks 200 a 300 doden. Bij dit kruis is het grootste ongeluk gebeurd. Een bus is hier meer dan 300 m naar beneden gestort en daarbij vielen 115 doden. We begonnen op ruim 4700 m in de sneeuw, natte sneeuw, regen en motregen en eindigden 79 km verder in korte broek in de tropen. Van verschrikkelijk koud tot broeierig warm.

'256535' door Fransvdg '256535' door Fransvdg

BoliviaLa Paz

BoliviaLa Paz

Mijn hoogste punt...o

Fransvdg

Ik zie me zelf nooit de Mount Everest beklimmen. Ook de steile noordwand van de Eiger is aan mij niet besteed. Toch vond ik het wel erg leuk om eens te ervaren wat het betekent om hoog in de bergen te lopen. Vanuit La Paz, de hoofdstad van Bolivia, kun je met een auto of een busje naar deze berghut vlak onder de top van de berg Chacaltaya rijden. Dat scheelt je heel veel geklim. En dat is maar goed ook want als je dan op 5200 meter hoogte uitstapt, blijkt ineens dat de ijle lucht je hier veel meer parten speelt dan in La Paz dat op "maar" 4000 meter ligt. Het kleine stukje wandelen vanaf de hut naar de top die je op deze foto ziet blijkt een zware gang te zijn door gebrek aan kracht. Je benen willen niet doen wat je bedenkt, de gang is er uit....En je voelt je ineens een oud mens als andere mensen je vlot voorbij lopen......toch is het me gelukt en dat voelt nog steeds goed: 5395 meter hoog: YES!!! (Dit is een gescande dia.)

'523589' door Phynella '523589' door Phynella

BoliviaLa Paz

BoliviaLa Paz

Dolores

Phynella

Dolores komt alleen maar op zondag naar La Paz. Zij woont in El Alto (een soort voorstad van La Paz en erboven gelegen, die inmiddels meer inwoners telt dan La Paz). Ik heb haar op Plaza Alonso de Mendoza ontmoet. Ze zat er met twee vriendinnen en wou in eerste instantie echt niet op een foto. Maar toen ik met haar begon te praten en zij kon vertellen hoe belangrijk het voor haar is om elke week naar haar kerk in La Paz te komen ging het helemaal veranderen. In eens wilde ze heel erg graag op mijn foto - dat is duidelijk aan haar lach te zien. Bolivia is in opzichten van fotograferen helemaal geen India. Zonder taalkennis is het echt lastig om een portret te nemen waarop de mensen niet sacherijnig kijken....

'334318' door riknikele '334318' door riknikele

BoliviaLa Paz

BoliviaLa Paz

Sorata

riknikele

Sorata is een heerlijk bergdorpje op een paar uur van La Paz. Je kunt er geweldige trektochten maken en ondanks dat het de 'trekking capital' van Bolivia is, hebben wij op deze toch geen andere toeristen gezien. Van een bergmeer op bijna 4000m meter zijn we tot een gletsjermeer op 5400m geklommen ; ongekend zwaar maar een fantastische ervaring. De vergezichten waren fenomenaal, maar af en toe dook er ook iets leuks op de voorgrond op!

'544287' door polderboy '544287' door polderboy

BoliviaLa Paz

BoliviaLa Paz

Skihut op de top van.

polderboy

Op de top van de Chacaltaya 5435 m hoog, werd tot een paar jaar terug zowel in de zomer als in de winter geskied. De gletcher is nu geheel verdwenen. de berghut staat leeg. Ik ben hier in sept. 2016 en er ligt geen vlokje sneeuw meer. Oorzaak???? Vermoedelijk de hoeveelheid fijnstof die op de sneeuw terecht kwam en deze deed opwarmen. Wel een fantastisch uitzicht. In het noorden kon ik het Titicacameer zien liggen. Naar het zuiden zie je de op een na hoogste berg van Bolivia. De Illimani.6458m.

'552184' door Haribobanaan '552184' door Haribobanaan

BoliviaLa Paz

BoliviaLa Paz

De Gouden Arend

Haribobanaan

Vanuit La Paz reden we naar de mijn van San Francisco; het startpunt van onze trektocht. Onderweg hadden we prachtig zicht op De Illimani (Gouden Arend), een 6458 meter hoge stratovulkaan, die inmiddels is uitgedoofd. Het is de op een na hoogste berg van Bolivia.

'74098' door hestermaasdam '74098' door hestermaasdam

BoliviaLa Paz

BoliviaLa Paz

Lama foetus

hestermaasdam

De Aymara indianen vieren de terugkeer van de zon op 21 juni in Tiahuanaca. Dit wordt gedaan met veel offers voor Pacha Mama( moeder aarde). Een van de belangrijkste offers is een lama foetus.

'344404' door riknikele '344404' door riknikele

BoliviaLa Paz

BoliviaLa Paz

Sorata

riknikele

De weg van La Paz naar het bergdorpje Sorata is schitterend, langs de 6000ers van de Cordillera Real. Vanuit het Altiplano daal je af naar het lager gelegen Sorata, vanuit waar je schitterende tochten kunt maken, uitkijkend over deze giganten.

'186570' door neeltjedrijfhout '186570' door neeltjedrijfhout

BoliviaLa Paz

BoliviaLa Paz

Typische Boliviaanse.

neeltjedrijfhout

Typisch Bolivia: het bolhoedje!

'178772' door ellenmarkus '178772' door ellenmarkus

BoliviaLa Paz

BoliviaLa Paz

Laguna Chiarkota

ellenmarkus

Onder begeleiding van een lokale gids kun je een wandeltocht maken naar Laguna Chiarkota op ongeveer 4650 meter hoogte.

'495921' door Fietser '495921' door Fietser

BoliviaLa Paz

BoliviaLa Paz

Death road 2

Fietser

De "death road" golg tot voor 10 jaar terug als de gevaarlijkste weg ter wereld. Jaarlijks verongelukten er honderden mensen. Het is de enige weg waar links gereden wordt ipv rechts zoals de rest van Bolivia. Dat komt omdat de weg vaak zo smal is dat men elkaar haast niet kunt passeren en wanneer je links rijdt, berg op dus, je uit het raampje kunt kijken of de wielen nog net op de rand van de weg staan of liever gezegd dat je net niet in het ravijn stort.

'243609' door robsreizen '243609' door robsreizen

BoliviaLa Paz

BoliviaLa Paz

Armoede ligt soms voo

robsreizen

Soms wordt je op reis geconfronteerd met armoede die wij niet kennen in ons landje. Je ziet het vaak als je het niet verwacht. Als wij onderweg zijn met de bus in Bolivia stoppen we in een zeer afgelegen dorpje. Aan de kant van de weg tegen een muurtje ligt deze oudere dame, zonder been verloren op de grond. Ze slaapt en niemand kijkt naar haar om. Het raakt me, en zet me aan het denken. Vol twijfel neem ik toch de foto, want een moment dat me raakt neem ik graag mee, en niet alleen in gedachten. Dan vertrekt de bus weer en gaat de reis weer verder, en blijft het oudere vrouwtje liggen verlaten in een dorpje in de middle of nowhere in Bolivia.

'553046' door konne000 '553046' door konne000

BoliviaLa Paz

BoliviaLa Paz

Ontmoeting van...bolh

konne000

Op de beroemde heksenmarkt van La Paz kijk je je ogen uit. Prachtige mensen, schitterende markten en vreemde artikelen, zoals o.a. de embryo's van lama's. Schijnt geluk te brengen als je die thuis of buiten het huis hebt hangen. Hier twee dames met die prachtige bolhoedjes, die even in overleg zijn!

'262351' door droomreis '262351' door droomreis

BoliviaLa Paz

BoliviaLa Paz

Begraafplaats

droomreis

Als het even kan bezoeken wij tijdens onze reizen altijd een lokale begraafplaats. Het is mooi om te zien hoe de overledenen herdacht worden en hoe er met de dood wordt omgegaan. Op deze begraafplaats in de buurt van Muela de Diablo (La Paz) staan mooie kleine huisjes. (scan 1997)

'506319' door ronderegt '506319' door ronderegt

BoliviaLa Paz

BoliviaLa Paz

Matrassentransport

ronderegt

Tijdens een korte stop op weg naar La Paz in Bolivia passerde deze bus met een grote lading matrassen, geen vervoer is te gek in sommige landen.

'503821' door ronderegt '503821' door ronderegt

BoliviaLa Paz

BoliviaLa Paz

Zit hier lekker

ronderegt

Deze winkel in Bolivia, onderweg naar de miljoenenstad La Paz, heeft een uitgebreid assortiment, het meisje zat rustig maar oplettend op de stoep tussen het uitgestalde eten en drinken.

'498208' door ronderegt '498208' door ronderegt

BoliviaLa Paz

BoliviaLa Paz

Werken en eten op de.

ronderegt

Een verkoopster in de straten van La Paz, vaak zijn de kramen maar een vierkante meter waar men zich als verkoopster in moet wurmen. La Paz ligt in een kloof, beneden een vlakte, op een hoogte van 3600 meter aan de rivier La Paz. In 2011 maakte ik een filmpje van een willekeurige kruising in La Paz: https://youtu.be/SW4_EhbUHvA

'190866' door kim84 '190866' door kim84

BoliviaLa Paz

BoliviaLa Paz

Uitzicht

kim84

Ongeveer 25 kilometer ten noorden van La Paz iligt de Huayna Potosi . De top van deze berg is heeft een hoogte van 6088 meter en is met sneeuw en ijs bedekt. De Huayna Potosi is een van de mooiste en bekendste bergen van Bolivia. Tijdens de beklimming van deze berg zie je uitzichten als deze.

'328496' door awesomemore '328496' door awesomemore

BoliviaLa Paz

BoliviaLa Paz

Nietig

awesomemore

Met z'n 6300 meter steekt de Pomerape imposant boven de Altiplano, op 4000-4500 meter ook niet voor de poes, uit. De stratovulkaan maakt van de lama's en/of alpaca's op de voorgrond nietige wezentjes.

'243891' door jkkoning '243891' door jkkoning

BoliviaLa Paz

BoliviaLa Paz

Spiegeltje

jkkoning

Adembenemend is de route van Oruro/LA PAz naar Arica in Chile. Dwars door het nationaal park Sajama en de natuur veranderd ieder uur! Eerst prachtig groen, meertjes en lama's. Dan volgen de heuvels en de bergen met daarop een sneeuwtop! Net na de grens gaat het over in woestijn en is er uren niets anders dan zand! Wow, kan niet naders zeggen!

'162248' door remcovery '162248' door remcovery

BoliviaLa Paz

BoliviaLa Paz

La Paz

remcovery

Een protestbijeenkomst van de inheemse bevolking op Plaza San Fransisco. De gelaatsuitdrukkingen van de vrouwen zijn tekenend.

'234258' door thewanderer '234258' door thewanderer

BoliviaLa Paz

BoliviaLa Paz

Going down at death..

thewanderer

Down hill thrill.. Dat is de fietstocht over de Death Road bij Bolivia. Een waanzinnige tocht, met het beginpunt op 4700 meter hoogte! Eindigend op 1100 meter, een afdaling van in totaal 3600 meter hoogteverschil over 65 km. Een enorme kick (waarbij je zeker op moet blijven letten). Hier zie je een deel van de zand-weg lopen, langs de bergen en diepe afgronden. Tot het voorjaar van 2007 ging al het verkeer over deze smalle weg. De vele dodelijke ongelukken hebben de naam 'Ruta de la muerta' opgeleverd. ' Werelds gevaarlijkste weg. Durven jullie deze 'down hill thrill aan?

'96255' door kmeulman '96255' door kmeulman

BoliviaLa Paz

BoliviaLa Paz

Hoogste piste ter...w

kmeulman

Deze maakte ik op de hoogst gelegen skipiste ter wereld, vlakbij La Paz:5400 meter!