La Paz

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Capriolen op de 'Death Road'

La Paz,
Bolivia


Daredevils, eat your heart out!

De 64 km lange 'Death Road' oftewel 'World's Most Dangerous Road', die sinds de aanleg al duizenden levens heeft geëist, per mountainbike bedwingen; het klinkt gevaarlijk en dat is het ook. Maar...het geeft wél een enorme kick en als je de instructies van de gidsen opvolgt en niet (nog meer dan nodig) de onbezonnen waaghals uithangt, kun je het waarschijnlijk nog navertellen ook ;-). Het spectaculaire berglandschap met onvoorstelbaar mooie, mystieke vergezichten, waarbij bizarre natuur- en klimaatveranderingen bovendien hand in hand gaan, is alleen al reden de uitdaging aan te gaan.

De modderige, amper drie meter brede grindweg vol vangrailloze haarspeldbochten begint tussen de mistige, besneeuwde bergtoppen van de ruige Andes en kronkelt gaandeweg door de groene uitlopers (de zogeheten Yungas) van de Amazone tot aan Yolosa, een dorpje nabij Coroico. De vier á vijf uur durende 'dodemansrit' -inclusief zo'n zeven instructiestops- behelst een afdaling van 3550 meter langs minimaal 600 meter diepe ravijnen. Je stuitert met een rotgang langs steile kliffen, door vlijmscherpe bochten en klaterende watervallen en langs torenhoge bergruggen begroeid met tropische vegetatie. Bij het eindpunt kan het niet anders dan dat je wordt overmand door opluchting en ongekende euforie. Wat een doodenge, maar sublieme ervaring!!!

Na lunch en douche ga je per minibus terug naar La Paz. Vanuit La Paz zijn er vele touroperators, maar niet alle fietsen en/of gidsen zijn van goede kwaliteit. De populairste (en duurste) aanbieder is Gravity Assisted. Een prima keuze: uitstekende mountainbikes en goede, internationale instructeurs. Wel zijn de groepen wat groot (ik meen maximaal twaalf of dertien personen) en is er veel verloop onder de instructeurs, omdat het meestal reizigers zijn. Ook over Downhill Madness heb ik goede verhalen gehoord.

Zelf heb ik op aanraden gekozen voor Bside-adventures, wat perfect bleek: maximaal acht bikers met drie aardige, zeer kundige, lokale, maar goed Engels sprekende instructeurs en superfietsen met voorvering en hydraulische schijfremmen. Omdat alle gidsen Boliviaans zijn, kennen ze de omgeving, het veranderlijke/verraderlijke klimaat en het (vaak roekeloze en soms dronken) rijgedrag van hun landgenoten door en door. Prijs full package: 90 dollar, inclusief mountainbike, instructeurs, helm, fietshandschoenen + thermohandschoenen, kniebeschermers, veiligheidsvest, reflecterende jas + broek, beschermingsbril, ontbijt, water, snacks, lunch, douche, duik in hotelzwembad, T-shirt en CD met foto's en video van jouw eigen rit.

Alle genoemde aanbieders hebben een website. Een commerciële, dus geen linkjes hier, maar gemakkelijk via google te vinden.