Cochabamba foto's & tips

'553713' door li-anne '553713' door li-anne

BoliviaCochabamba

BoliviaCochabamba

Vermoeid

li-anne

Net terug uit school, ging deze kleine jongen nog even rusten op een bankje. Met 1 oog houdt hij ons, "de buitenlanders" in de gaten. We zijn hier in een kindertehuis, van het ATIY project in Cochabamba.Hier krijgen kinderen uit een achterstandswijk dagelijks een verantwoorde maaltijd. Hun moeders helpen als tegengebaar, mee in het tehuis of in de moestuin. Een prachtige initiatief! We hebben hier met de kinderen gegeten en gekletst in ons beste spaans/ quechua. Telkens als ik deze foto terug zie denk ik terug aan deze geweldige dag vol prachtige indrukken, en heel veel lieve kindjes.

'500828' door CBurgstad '500828' door CBurgstad

BoliviaCochabamba

BoliviaCochabamba

Vermoeid

CBurgstad

Op de route van Cochabamba naar Sucre rijden we over de Altiplano, een eindeloze hoogvlakte die omzoomd wordt door een kantwerk van grillige bergen, soms bedekt met een laagje sneeuw. Er groeit vrijwel geen boom, struik of bloem en de vele kleuren in het landschap worden gevormd door de ertsen in de grond en de mossen die de grond bedekken: van helrood naar groen en van zachtroze naar geel. Er grazen kuddes schapen, geiten, lama's en een enkele vicuna. We stoppen even in Totora, een mooi klein dorpje met een plein dat omringd is door gebouwen in Spaanse stijl die geverfd zijn in pasteltinten. Een uurtje lopen we door de smalle straatjes met de gekleurde huizen onder de rode dakpannen en zien de vrouwen in traditionele indiaanse kleding winkelen en met elkaar een praatje maken. Alles even gemoedelijk. Deze oude man zat op een muurtje uit te rusten. Zijn rode kleding stak mooi af tegen de blauwe muur achter hem.......

'501961' door CBurgstad '501961' door CBurgstad

BoliviaCochabamba

BoliviaCochabamba

Spinnende vrouw

CBurgstad

Op de route van Cochabamba naar Sucre rijden we over de Altiplano, een eindeloze hoogvlakte die omzoomd wordt door een kantwerk van grillige bergen, soms bedekt met een laagje sneeuw. Er groeit vrijwel geen boom, struik of bloem en de vele kleuren in het landschap worden gevormd door de ertsen in de grond en de mossen die de grond bedekken: van helrood naar groen en van zachtroze naar geel. Er grazen kuddes schapen, geiten, lama's en een enkele vicuna. We stoppen in Totora, een mooi klein dorpje met een plein dat omringd is door gebouwen in Spaanse stijl die geverfd zijn in pasteltinten en een overdekte galerij hebben. Een uurtje lopen we door de smalle straatjes met de gekleurde huizen onder de rode dakpannen en zien de vrouwen in traditionele indiaanse kleding winkelen en met elkaar een praatje maken. Heel gemoedelijk! Terwijl ze staan te praten of lopend naar een volgende bestemming gaan, hebben ze een spintol in de hand. Hun handen staan nooit stil.....

'127876' door edwindeboer '127876' door edwindeboer

BoliviaCochabamba

BoliviaCochabamba

Christusbeeld in...Co

edwindeboer

Dit is het hoogste christusbeeld ter wereld dus nog hoger dan het Christusbeeld in Rio de Janeiro!

'385532' door Davied '385532' door Davied

BoliviaCochabamba

BoliviaCochabamba

Cochabamba

Davied

Na mijn stage in Maleisië doe ik mijn afstudeerstage in Cochabamba, Bolivia. Natuurlijk blijf ik het eerste weekend niet stil zitten maar bezoek het grote Christusbeeld met een prachtig uitzicht over de stad.

'396866' door Davied '396866' door Davied

BoliviaCochabamba

BoliviaCochabamba

Voetbal

Davied

In de avond word er druk gevoetbald rond het meer van Cochabamba. Deze velden hebben geen gras maar zijn hobbelige zand velden. Het voetballen word er niet makkelijker op maar het geeft prachtige plaatjes in de avond als de zon ondergaat.

'183562' door Doubled '183562' door Doubled

BoliviaCochabamba

BoliviaCochabamba

Moederdag

Doubled

Foto is gemaakt bij een optreden voor moederdag. Moederdag wordt in Bolivia op een vaste datum gevierd met optredens voor de moeders (veelal bij scholen). De foto is genomen bij een internaat voor kinderen in een bergdorp nabij Cochabamba. Het internaat is op initiatief van Anna Haarman tot stand is gekomen. Anna spant zich al jarenlang in om de levensomstandigheden van de arme mensen in Bolvia te verbeteren. Meer over haar goede werk is te lezen op http://annahaarman.waarbenjij.nu/

'392423' door Davied '392423' door Davied

BoliviaCochabamba

BoliviaCochabamba

Aymara Nieuw Jaar

Davied

Op 21 juni word in Bolivia het nieuwe jaar volgens de Amara kalender gevierd. Dit gebeurd door ceremonies te houden bij verschillende Inca ruines in heel het land. Men wacht tot de zon opkomt en houd de handen in lucht om zo geluk voor het aankomende jaar te ontvangen. De vlag op de foto is de inheemse vlag van Bolivia.

'398011' door Davied '398011' door Davied

BoliviaCochabamba

BoliviaCochabamba

Independence Day

Davied

De onafhankelijksdag van Bolivia is 6 augustus en word gevierd met veel parades. Zo zijn er in de nacht parades met lantarens. Natuurlijk wel in de kleuren van de Boliviaanse vlag. Voor veel Bolivianen is het een eer om mee te mogen lopen in een van de parades.

'388708' door Davied '388708' door Davied

BoliviaCochabamba

BoliviaCochabamba

Aguayo

Davied

In de Aguayo, de kleurrijke lap stof, wordt van alles vervoerd door de vrouwen in Bolivia en andere delen van de Andes. Goederen, eten, drinken maar ook kinderen. Hier heb ik niet alleen de vrouwen Aguayo's zien dragen, ook mannen!

'396977' door Davied '396977' door Davied

BoliviaCochabamba

BoliviaCochabamba

Straatverkopster

Davied

Tijdens de Semana Santa, de heilige week voor Pasen zijn er veel activiteiten in Cochabamba. Veel straatverkopers maken hier dankbaar gebruik van om wat extra bij te verdienen. Tot diep in de nacht verkoop deze vrouw allerlei kleine dingetjes zoals snoepgoed en sigaretten.

'397265' door Davied '397265' door Davied

BoliviaCochabamba

De markt

Davied

Op de grote markt van Cochabamba zijn veel mensen die op allerlei manier geld proberen te verdienen. Zij het met een officieel kraampje in de markt op gewoon op de stoep. Deze vrouw maakt kleden waar mensen hun goederen in kunnen vervoeren. Veel klanten heeft ze niet wat bijna iedereen loopt langs haar heen.

'397319' door Davied '397319' door Davied

BoliviaCochabamba

BoliviaCochabamba

Wees

Davied

De derde en laatste foto van mijn drieluik van mijn bezoek aan het weeshuis. Door het weeshuis te bezoeken tijdens mijn stage zag ik hoe vrijwilligers een groot verschil maken. De aandacht die deze kinderen krijgen is onbetaalbaar en ze fleuren helemaal op.

'391640' door Davied '391640' door Davied

BoliviaCochabamba

BoliviaCochabamba

Wees

Davied

Ook dit jongetje woont in het weeshuis in Cochabamba dat door de staat word gerund. Veel vrijwilligers werken hier en zorgen ervoor dat deze kinderen sport en muziek lessen krijgen. Ook ik heb een dagje meegeholpen.

'388605' door Davied '388605' door Davied

BoliviaCochabamba

BoliviaCochabamba

Christo de la...Conco

Davied

De Christo van Cochabamba, hoger dan zijn beroemde broer in Rio de Janeiro, staat op een heuvel vlak bij het centrum van Cochabamba. Je kunt kiezen voor de (gevaarlijke) weg naar boven; de meer als 1200 treden tellende trap of the Teléferico, de kabelbaan. Op de heenweg heb ik voor het laatste gekozen en voor de terugweg de avontuurlijke weg!

'389264' door Davied '389264' door Davied

BoliviaCochabamba

BoliviaCochabamba

Grand Canyon

Davied

In het Nationaal Park Toro Toro vind je een 250 meter diepe Canyon, super mooi en ontstaan door een combinaties van tektonische verschuivingen en slijtage van de rivier. Vanaf dit viewpoint lijkt het voor mij net op de Grand Canyon in de VS, alleen dan toch in het klein.

'385713' door Davied '385713' door Davied

BoliviaCochabamba

BoliviaCochabamba

Straatverkopsters

Davied

Deze straatverkoopster kom je overal tegen in Bolivia. Ze dragen typische grote rokken en hebben twee lange vlechten. Wat ze verkopen kan van alles zijn. Van fruit tot kinderondergoed. Ik kwam deze vrouw bij La canca, de grote markt, tegen.

'388504' door Davied '388504' door Davied

BoliviaCochabamba

BoliviaCochabamba

Toro Toro

Davied

Nationaal Park Toro Toro ligt aan het einde van een slechte weg ten zuiden van Cochabamba. Het park herbergt veel voetsporen van dinosauriërs en de bergen zijn door verschuivingen van de aardplaten bijna rechtopgezet. Dit maakt Toro Toro een prachtige en bijna surrealistische plek.

'391044' door Davied '391044' door Davied

BoliviaCochabamba

BoliviaCochabamba

Wees

Davied

Als vrijwilliger komt ik af en toe in een door de staat gerund weeshuis. Hier wonen kinderen vanaf een paar maanden tot 18 jaar. Ze krijgen onderwijs en de oudere kinderen gaan naar externe scholen. Dit kind krijgt door dit weeshuis een kans om later succesvol te worden in de Boliviaanse maatschappij.

'396268' door Davied '396268' door Davied

BoliviaCochabamba

BoliviaCochabamba

Aymara New Year

Davied

Een andere foto van de nieuw jaar vering in Bolivia. Vlak voordat de zon opkomt wacht iedereen gespannen. De traditie schrijft voor dat je de zon op de eerste dag van het nieuwe jaar met open armen ontvangt voor goed geluk het aankomende jaar. Deze traditie is nog zo leven dat veel jongeren speciaal de hele nacht op deze plek bivakkeren.

'386779' door Davied '386779' door Davied

BoliviaCochabamba

BoliviaCochabamba

Ferro Carril de...Coc

Davied

Iedereen vertelde mij dat er geen trein meer reed in Cochabamba. Natuurlijk moest ik, nieuwschierig als ik ben, het eerst met eigen ogen zien. En ja hoor, er rijd een trein! en wel op dinsdag, donderdag en zaterdag. Een ferro carril zoals deze heten. Een oude bus op het onderstel van een trein. Je krijg het gevoel tijdens deze rit dat je 100 jaar terug in de tijd gaat.

'387607' door Davied '387607' door Davied

BoliviaCochabamba

BoliviaCochabamba

The stars

Davied

Soms valt in Cochabamba de electriciteit uit in een gedeelte van de stad. Als dit gebeurt zie je pas hoeveel sterren er aan de hemel staan in Bolivia. En omdat dit het zuidelijk halfrond is waren ze allemaal nieuw voor mij.

'396378' door Davied '396378' door Davied

BoliviaCochabamba

BoliviaCochabamba

San José Tempel

Davied

In Bolivia vind je nog veel oude (koloniale) kerken. Ze worden prachtig onderhouden en stralen een diep geworteld geloof uit. De kerk is ook bijna altijd vol. Gelukkig was er dit moment waarop het even rustig was in de kerk en ik deze foto kon maken.

'391490' door Davied '391490' door Davied

BoliviaCochabamba

BoliviaCochabamba

Plaza Colon

Davied

Elke stad in Bolivia en waarschijnlijk in Zuid Amerika heeft een plein dat Plaza Colon heet. Dit plein is vernoemt naar de ontdekker van Amerika, Christopher Columbus. Vaak zijn dit de mooiste en belangrijkste pleinen van de stad. Aan dit Columbus plein in Cochabamba staat de indrukwekkende kerk El Hospicio, een van de mooiste kerken van de stad.