Cochabamba reisblogs

Viering Aymara Nieuwjaar in Incallajta

hannapak was er (tot 21 jun 2012) Gepost op 28 jun 120 reacties

In Bolivia is de nacht van 20 op 21 juni de langste nacht van het jaar, de nacht waarin van oudsher Oud&Nieuw werd gevierd door de Aymara-bevolking. Aangezien de huidige president Evo Morales van Aymara-afkomst is, besloot hij in 2009 om 21 juni uit te roepen tot nationale feestdag. Alsof ze er nog niet genoeg hebben. Op verschillende plekken in Bolivia worden zonnewende ceremonies gehouden, zo ook bij de Inca ruïnes van Incallajta, ongeveer 3 uur rijden vanaf Cochabamba.

Omhoog naar de Incaruïnes
De hele nacht wordt er in Incallajta feest gevierd met muziek, Chicha (gefermenteerde maïsdrank) en andere alcoholische dranken. Vooral de mannen zijn aan het einde van de nacht nog actief, maar de meeste vrouwen zitten in dekens gehuld te wachten totdat de pelgrimage naar de hoger gelegen Inca ruïnes gaat beginnen. Omstreeks half 5 ’s morgens is het zover en wordt de klim naar boven gemaakt, in het pikkedonker. Aangekomen bij de Inca ruïnes (vermoedelijk resten van een tempel) worden de voorbereidingen voor de ceremonie getroffen. In iedere nis worden kaarsen neergezet en aangestoken om de ruïne te verlichten, een prachtig gezicht. Vervolgens is het wachten op de (lokale) autoriteiten die de ceremonie zullen bijwonen.

Offergaven voor Pachamama
Het begin van de ceremonie is - in ieder geval voor toeristen - het minst interessant. Alle genodigden (zo’n 10 personen) worden namelijk om beurten naar voren geroepen om een welkomstwoord te spreken tot de aanwezigen en de president te bedanken voor het erkennen van deze feestdag. Rond half 7 ‘s ochtends kan eindelijk het belangrijkste gedeelte van de ceremonie beginnen; het brengen van offergaven aan Pachamama (Moeder Aarde). Deze offergaven zijn bedoeld om het kwaad te reinigen en het nieuwe jaar goed te beginnen. Op de ‘offertafel’ liggen cocabladeren, nepgeld en een dode lamafoetus, verpakt in goudfolie. Daarnaast staat er ook een lama klaar om geslacht te worden, zodat het verse lamahart geofferd kan worden. De lama wordt naar een heilige steen geleid en daar vervolgens op gelegd, overigens niet zonder tegenstribbelen. Onder begeleiding van een panfluitband wordt het arme beest vervolgens de keel doorgesneden, waarna de burgemeester het hart uit de lama mag trekken. De huidige burgemeester van Pocona (de gemeente waar Incallajta onder valt) is overduidelijk geen expert, want hij doet er minuten over om het hart te vinden. Het moge duidelijk zijn dat deze rituele slachting geen pretje is om naar te kijken, maar fascinerend is het wel. Als alle offergaven verzameld zijn wordt er alcohol overheen gesprenkeld en wordt alles vervolgens met vuur verbrand. Het lamavlees hoeft niet te worden geofferd, dat kan later worden opgegeten. Er zijn maar liefst 6 mannen nodig om het lamakadaver van de berg naar beneden te dragen. Ook het bloed wordt in een schaal opgevangen en bewaard, daar wordt later een lokaal gerecht mee bereid.

Nieuwjaar vieren
Na het brengen van de offergaven begint de zon langzaam op te komen en ontvangen de mensen met opgeheven handen de eerste zonnestralen van het nieuwe jaar. Net als bij ons op 1 januari, worden ook hier nieuwjaarswensen uitgewisseld. Tijd om beneden feest te gaan vieren! Iedereen wordt getrakteerd op gedroogd lamavlees, mais, aardappel, kaas en ei. En natuurlijk is er ook drank, want de Chicha staat in plastic tonnen klaar om geschonken te worden. Er wordt flink gedronken, gegeten, gepraat en gedanst. Feliz Año Nuevo!

hannapak Positie 5082 (0 p.) Lid sinds 24-06-2012 Foto's en tips: 0 Blogs: 2 Fans: 0

Foto's bij deze blog

blogfoto nr. 1
Gehuld in dekens wachten tot de morgen komt.
blogfoto nr. 2
De toespraken van de genodigden, terwijl op de achtergrond het vuur voor de offergaven net is aangestoken.
blogfoto nr. 3
De lama die ter slachting wordt geleid.
blogfoto nr. 4
Het ontvangen van de eerste zonnestralen van het nieuwe jaar.
deel dit artikel met je vrienden:

Andere blogs van deze gebruiker

Toro Tinku (stierengevechten) in Sacaca
1 1
Gepost op 28 juni
Bolivia Oruro

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.