Reportage

Inca's voor insiders

Gepubliceerd: 04 nov 2015 0
Het zuiden van Peru is het hart van het oude Incarijk, met enkele van de bekendste cultuurschatten ter wereld, waaronder Machu Picchu. Maar verrassend veel juweeltjes op dit betoverende stukje aarde blijven onbekend.
Het hoe en waarom van de Incastad Machu Picchu blijft een raadsel. Foto: Beto Adame.
Het hoe en waarom van de Incastad Machu Picchu blijft een raadsel. Foto: Beto Adame. (© Columbus Travel 2015)


Geen foto of beschrijving doet eigenlijk recht aan de magie van Machu Picchu, een van de belangrijkste ruïnes ter wereld. De in mist gehulde granieten verzameling van straten, tempels en terrassen, omringd door jungle en de pieken van de Andes, is een les waar het Westen nog veel van kan leren: hoe bouw je een stad in volledige harmonie met de natuur?



Groot mysterie



De precieze functie van Machu Picchu is, zo’n honderd jaar nadat de Amerikaanse archeoloog Hiram Bingham de stad ontdekte, nog steeds een mysterie. Er zijn genoeg theorieën: het zou een exclusief heiligdom zijn geweest, een vesting of een gigantische cocaplantage. De meest wijdverbreide theorie is dat Machu Picchu halverwege de vijftiende eeuw als winterverblijf voor Incakoning Pachacútec werd gebouwd. De belangrijkste functie was vermaak – de Inca’s kwamen hier om aan de kou van Cuzco te ontsnappen en te jagen in de nabijgelegen jungle. De populairste manier om Machu Picchu te bereiken is de Inca Trail, een pad dat de Inca’s door de Heilige Vallei aanlegden en vanaf de stad Cuzco in vier dagen is af te leggen.



Minder bekende Incatrails



De route is ontegenzeglijk spectaculair – het steile rotsdal, waar de Río Urubamba doorheen stroomt, telt magnifieke Incaruïnes als Pisac en Ollantaytambo en voert door een keur aan ecosystemen, van subtropische jungle tot ijzige bergpassen en nevelwouden vol orchideeën. De schaduwzijde is de populariteit van de trail – zeker op het laatste deel van het traject lijkt het soms of je in een kudde vee bent beland. Bovendien heb je weinig flexibiliteit: de overheid laat in de praktijk maximaal tweehonderd bezoekers per dag toe en eist dat je een gids meeneemt, zodat je minstens een maand van tevoren je trip moet reserveren. Ons advies: volg een van de andere, minder bekende trails door het gebied. Zo brengt de Salcantay Trail, een trektocht van vijf tot zeven dagen, je in nauwer contact met de locals, verken je een groter aantal ecosystemen en trotseer je grotere hoogtes dan op de Inca Trail. De route begint of eindigt bij het dorpje Mollepata, waar bussen van Cuzco naartoe rijden, en voert langs de zuidkant van de Salcantaygletsjer en door de Cusichacavallei naar Urubamba. Nog spectaculairder is het Ausungate Circuit, dat meerdere pieken van zesduizend meter beslaat en langs meren en afgelegen stenen monumenten voor de berggod Ausungate voert. Voor alle trails geldt dat mei het beste weer biedt, met helder zicht en minder bezoekers dan in de topmaanden juni tot en met september.



Vergeten Incaruïnes



Gouden tip: de oude Incastad Ollantaytambo en haar tempel en fort, omringd door majestueuze bergen en terrassen. Te veel bezoekers, in hun haast om Machu Picchu te bereiken, jakkeren er in sneltreinvaart doorheen. Maak niet dezelfde fout, te meer omdat de omgeving al even lonend is en allerlei Incaruïnes herbergt die maar weinig mensen te zien krijgen. Om maximaal van de natuur te genieten, ga je op paardentocht en trek je bijvoorbeeld een halve dag naar de Incaruïnes bij het dorpje Pumamarca. De trail volgt de oever van de rivier de Patacancha en voert langs afgelegen dorpjes en prachtige vergezichten over de Andes.



Dit artikel is geproduceerd door Columbus Travel (© Columbus Travel 2015)


deel dit artikel met je vrienden:
 

Laat een reactie achter

Er zijn nog geen reacties achter gelaten.

log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.

Laatste artikelen

Door: Vellah Bogle
In dit land kun je in 2024 het beste wonen (en nee, het is níét Nederland!)

Veel landen zijn fantastisch om te bereizen, maar er wonen is een tweede. Hoge huizenprijzen, een turbulent klimaat, slechte werkomstandigheden of een gebrek aan medische voorzieningen kan er al snel voor zorgen dat een land geen goede plek is om naartoe te emigreren. Datavergelijkingssite Numbeo zo...

Veel landen zijn fantastisch om te bereizen, maar er wonen is een tweede. Hoge huizenprijzen, een turbulent klimaat, slechte werkomstandigheden of een...

Test je kennis van Scandinavië en win 2 vliegtickets naar Fins Lapland!

Hoeveel weet jij van Noorwegen, Fins Lapland en Zweeds Lapland? Test je kennis met deze quiz in samenwerking met Buro Scanbrit, behaal de hoogste score en wie weet belonen we jou met twee vliegtickets naar Fins Lapland voor een geweldig Scandinavisch avontuur!

Hoeveel weet jij van Noorwegen, Fins Lapland en Zweeds Lapland? Test je kennis met deze quiz in samenwerking met Buro Scanbrit, behaal de hoogste scor...