Reisnieuws

Galapagos: nieuwe reisregels

Gepubliceerd: 20 may 2011 3
De Galapagos eilanden bij Ecuador worden de laatste jaren steeds populairder. Het ecosysteem – dat al erg fragiel was – is nu zo onder druk komen te staan door de toeristenoverlast, dat er in 2012 nieuwe verordeningen in werking gaan die de eilanden beter moeten beschermen. Dit zal eveneens impact hebben op het toerisme.
De Galapagos eilanden is een unieke en bijzondere eilandengroep, ongeveer 845 kilometer ten westen van Ecuador. Deze eilanden zijn de thuisbasis van verschillende planten en diersoorten. Veel van deze dieren zijn nergens anders ter wereld te spotten, waaronder zeeschildpadden, lopende aalscholvers en warmwaterpinguïns. De eilandengroep geniet grote bekendheid doordat het de basis is voor Darwin's evolutietheorie.


2007: Bedreigd Werelderfgoed

In 2007 al gaf UNESCO de Galapagos eilanden de status van Bedreigd Werelderfgoed, omdat toerisme, overbevissing en immigratie de eilanden in gevaar hebben gebracht. Drie jaar later echter werden de eilanden weer van de lijst geschrapt, omdat Ecuador maatregelen heeft getroffen om de natuur beter te beschermen. Zo moesten de illegale bewoners van de eilanden bijvoorbeeld terug naar het vasteland. Nu zorgt de regering dus ook voor een betere regulering van het toerisme.

Ingangsdatum: februari 2012

Begin februari 2012 mag geen enkel vaartuig meer dan één keer binnen veertien dagen een eiland bezoeken - het mag dus wel een van de andere eilanden aandoen. De Ecuadoriaanse regering hoopt hierdoor het toeristische verkeer te verspreiden over de eilanden en de meer bedreigde gebieden te behoeden. De toeristen krijgen hierdoor ook een betere – en wellicht ook minder drukke – reiservaring.

Gevolg: langere reis boeken noodzakelijk

De nieuwe regelgeving klinkt als een geweldige manier om de Galapagos eilanden te beschermen. Toch heeft het eveneens een directe impact op de reizigers. Touroperators beginnen nu bijvoorbeeld al hun reizen te verlengen, waardoor een zeven- tot tiendaagse trip moeilijker zal worden. Een weektrip naar de eilanden wordt misschien zelfs iets uit het verleden. Schepen zullen niet in staat zijn dezelfde plaats met een bepaalde regelmaat te bezoeken.


Wanneer je een veertiendaagse reis naar de Galapagos eilanden boekt, moet je er ook rekening mee houden dat de hele reis zeventien tot achtien dagen zal duren. Reizigers die zich niet zoveel dagen kunnen vrijmaken, vallen dus buiten de boot. Let wel: de regels zijn pas vanaf 2012 van toepassing. Heb je dus nog dit jaar een reis gepland staan, dan blijft alles nog zoals het was.


Hoofdbeeld door: Slotje.reisreporter.nl


Lees meer best gelezen reisnieuws en reistips of schrijf je nu in voor de Columbus nieuwsbrief.
deel dit artikel met je vrienden:
 

3 reactie(s) bij "Galapagos: nieuwe reisregels"

  • profile image comment

    Wij zijn er een paar jaar geleden geweest en het was werkelijk fantastisch. Het is wel belangrijk dat alles heel erg goed beschermd wordt. Niet alle toeristen hebben het besef van de kwetsbaarheid van deze bijzondere omgeving. Wij hebben met een motor/zeilboot een week rondgevaren. We zijn dus echte mazzelaars.

    Door Joketewierike • geplaatst op 2012-01-12 20:32:50
  • profile image comment

    Lijkt me prima, heb me altijd al afgevraagd waarom de meeste galapagosreizen zo kort moeten zijn, mensen gaan tijdens hun vakantie ook al zappen. Het lijkt me overigens ook goed dat ze de olietankers e.d. in de gaten houden.

    Door Leonboog • geplaatst op 2011-05-25 17:00:32
  • profile image comment

    Ik hoop dat de regels iets minder zwart/wit zijn dan ze hier worden voorgesteld. Zoveel eilanden zijn er namelijk niet, als een eiland echt maar één keer in de 14 dagen bezocht mag worden, moeten alle boten veel langere routes gaan varen (slecht voor het milieu) en moeten alle interessante sites op een eiland in één dag bezocht worden. Sommige eilanden (Santa Cruz, Isabella) zijn zo groot dat je gemakkelijk enkele dagen vol kan maken met verschillende sites op het eiland.<br /> <br /> Als er geen reizen van een week meer worden aangeboden, zal dit zeker het aantal toeristen (die allemaal ook 110 USD eilandbelasting betalen) drastisch reduceren. Afgezien van de benodigde vakantiedagen, heb je na een week alle verschillende zeehonden, leguanen, schildpadden en vogels ook wel gezien (en ben je door het pak zeeziektetabletjes heen...).<br /> <br /> Voor de minder drukke reiservaring kun je nu ook al kiezen, gewoon zorgen dat de cruise de westkust van Isla Isabella bevat, dat kan al met een 8-daagse (netto &lt;7 dagen) cruise. Ik kan Galápagos in ieder geval aan iedereen aanraden die dieren in hun natuurlijke omgeving wil zien zonder dat ze meteen vluchten of je aanvallen.

    Door FlyingDutchman • geplaatst op 2011-05-25 11:29:21

Laat een reactie achter

log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.

Laatste artikelen

Bergen, gletsjers en alpenweiden: de Oostenrijkse natuur is voor levensgenieters

Lebensgefühl: in verbinding staan met jezelf en met de omgeving. In de Oostenrijkse natuur vind je volop kleine en grotere geluksmomenten. Hier beklim je majestueuze drieduizenders, wandel je door kloven waar zich onstuimig kolkende riviertjes door persen en neem je een verfrissende duik in glinster...

Lebensgefühl: in verbinding staan met jezelf en met de omgeving. In de Oostenrijkse natuur vind je volop kleine en grotere geluksmomenten. Hier beklim...

Speel de Corsica-quiz en win 2 vliegtickets naar Bastia!

Maak kennis met Ile de Beauté! Corsica wordt niet voor niets het eiland van schoonheid genoemd: de adembenemende landschappen maken dit een van de mooiste plekken in de Middellandse Zee. Je maakt nu kans om het zelf te ervaren: speel de Corsica-quiz, behaal de hoogste score en wie weet belonen we jo...

Maak kennis met Ile de Beauté! Corsica wordt niet voor niets het eiland van schoonheid genoemd: de adembenemende landschappen maken dit een van de moo...

(Alpen)cultuur voor levensgenieters: ontdek de culturele hotspots van Oostenrijk

Lebensgefühl: in verbinding staan met jezelf en met de omgeving. Het is een filosofie die Oostenrijkers in praktijk brengen en die verder gaat dan puur genieten. Ook gasten ervaren het Lebensgefühl in kleine en grotere geluksmomenten. In steden waar traditie en klassieke stijl hand in hand gaan met...

Lebensgefühl: in verbinding staan met jezelf en met de omgeving. Het is een filosofie die Oostenrijkers in praktijk brengen en die verder gaat dan puu...