Salta

'546881' door awesomemore '546881' door awesomemore

ArgentiniëSalta

ArgentiniëSalta

Paso de Jama

awesomemore

De Paso de Jama brengt je van (Noord) Chili naar Argentinie, dwars door de Andes. Je tuft met je autootje tot aan een hoogte van bijna 5000 meter over Ruta(s) 27 en 52. Net als je weer een beetje op adem bent gekomen kun je nog even flink aan de slinger de bergen af de valleien in.

'546985' door awesomemore '546985' door awesomemore

ArgentiniëSalta

ArgentiniëSalta

Lithium

awesomemore

Behave een lied van Nirvana is lithium ook een kostbaar goedje waar je goed accu’s mee kunt maken. Na de zoutvlaktes van Chili, zijn nu ook die van Argentinie ontdekt als nieuwe ‘wittegoudader’. Er is nogal wat geld mee gemoeid dus zoals dat altijd gaat, sneeuwen de belangen van (een deel van) de oorspronkelijk bewoners van dit deel van Argentnie onder. Overigens is op deze foto nog sprake van zoutwinning, Lithium wordt gewonnen uit ondergrondse waterbronnen.

'1092602' door chateau '1092602' door chateau

ArgentiniëSalta

ArgentiniëSalta

Reflectie op de...Sal

chateau

De Salinas Grandes zijn de derde grootste zoutvlakte ter wereld. Door de Argentijnen zelf wel "oceanos blancos" genoemd, oftewel witte oceaan. Je bevindt je op een strakke felwitte zoutvlakte van ruim 12000 hectare oppervlakte. Op deze vlakte bevinden zich talloze zoutpoelen waar nog steeds zout wordt gewonnen. Om deze witte wereld te ervaren kun je het best een tour met gids boeken. Wij reden achter een gids aan. Zelf rijden is absoluut verboden vanwege de plaatselijke broosheid van de zoutkorst. Hij laat je de plekken zien waar het zout gewonnen wordt en geeft een duidelijke uitleg. Neem wel je zonnebril mee want het is er oogverblindend wit.

'1099284' door chateau '1099284' door chateau

ArgentiniëSalta

ArgentiniëSalta

Afdaling van de Jama.

chateau

Vanuit San Pedro zijn we de Jama-pas overgestoken. De pas ligt op een hoogte van 4200 meter, maar tevoren, nog in Chili, passeer je op het hoogste punt 4800 meter. Zolang je in de auto blijft heb je weinig last, maar zodra je uitstapt wordt je meteen geconfronteerd met de ijle lucht. Om de paar passen moet je soms even stilstaan , dan kun je weer verder. De afdaling naar Salta is spectaculair. Enorme weidse landschappen met in de verte vulkanen die boven het landschap uit torenen. Als kleine stipjes zie je guanaco's en vicuna's. Veel meren zijn nog bedekt met sneeuw en ijs. Daar waar water is zie je vaak flamingo's foerageren. Op de voorgrond in het blauwe water zijn een paar flamingo's te ontdekken.

'1099360' door chateau '1099360' door chateau

ArgentiniëSalta

ArgentiniëSalta

Guanaco's spotten.

chateau

Guanaco's en vicuna's kom je geregeld tegen op grote hoogtes. Wij rijden hier op ruim 4000 meter en aan de overkant, kilometers ver weg!, ontdekken we een paar guanaco's. Ze vallen mooi op in het weidse landschap. Meestal gaan ze er meteen van door als je in de buurt komt, zeker als je uitstapt om een foto te maken. Op deze afstand hadden we daar geen last van en konden we ze mooi fotograferen in een landschap dat gedomineerd wordt door vulkanen. Veel van deze vulkanen zijn nog geregeld actief.

'1099459' door chateau '1099459' door chateau

ArgentiniëSalta

ArgentiniëSalta

Cerro TinTin

chateau

Vanuit Salta rijden we richting Cachi. Hierbij passeren we het mooie National Park Los Cardones. Door dit park loopt een kaarsrechte weg genaamd Recta del Tin Tin. Het is een stuk weg van 18 kilometer lengte, alleen maar rechtdoor. Aan onze linkse kant wordt de weg geflankeerd door de Cerro del Tin Tin, een langerekt gebergte met als hoogste punt een top van 3763 meter. Het landschap is bezaaid met enorme cactussen. Het is een kurkdroog gebied waar in de maanden tussen November en Maart soms een buitje valt.

'1099330' door chateau '1099330' door chateau

ArgentiniëSalta

ArgentiniëSalta

Jama-pas.

chateau

De afdaling van de Jamapas naar Salta blijft je constant verbazen. Je hebt eigenlijk geen idee van het hellingspercentage vanweg de weidsheid, maar afgaande op de trekkracht en het geluid van de motor krijg je toch een idee. Vrachtwagens gaan bijna stapvoets naar boven en kruipen als slakken omhoog. De kleuren en formaties van het omringende landschap blijven ons steeds verbazen.

'982162' door Haribobanaan '982162' door Haribobanaan

ArgentiniëSalta

ArgentiniëSalta

De Argentijnse Grand.

Haribobanaan

Quebrada de Cafayate staat ook wel bekend als de Argentijnse Grand Canyon. De rotsen van Quebrada de Cafayate hebben af en toe onwerkelijke kleuren. De kleur wordt veroorzaakt door geoxideerde mineralen. Zo komt de rode kleur door ijzer en groen van koper. Dit gebied bevindt zich in het noorden van het Argentinië en is makkelijk bereikbaar vanuit het plaatsje Salta. Ook de Ruta 40, de mytische noord-zuid autoweg langs de Andes gaat dwars door dit gebied. Net als route 66 is dit één van de langste routes ter wereld.

'1089387' door Jan10e '1089387' door Jan10e

ArgentiniëSalta

ArgentiniëSalta

Roze kathedraal in...

Jan10e

Wat een leuke stad is Salta. In 1993 waren er maar 1 nachtje dus wilden we het deze keer wat beter ontdekken. Het centrum is goed te belopen en de bezienswaardigheden liggen niet ver uit elkaar. Ik had een leuk appartement gevonden waar we ook de was konden doen. Ideale uitvalsbasis. Hotel Ankara Suites. Prima keuze. Rondom het centrale plein van Salta ´Plaza 9 de Julio´ is het gezellig druk. Er staan een paar statige, koloniale gebouwen. Zoals deze roze Kathedraal. Van binnen zeer bezienswaardig. Gebouwd in 1878.

'1063493' door wisseschout '1063493' door wisseschout

ArgentiniëSalta

ArgentiniëSalta

Met een huurauto

wisseschout

Vanuit Salta een auto gehuurd en van daaruit richting Cafayata door de Quebrada de la Conchas gereden. Een schitterend en erg kleurrijk landschap en totaal niet toeristisch. Van te voren de huurauto geregeld met kinderzitje omdat onze toen 2 jarige kleindochter ook mee was. Overnachtingen ter plaatse zonder problemen. Dus vrijheid blijheid.

'1091909' door Jan10e '1091909' door Jan10e

ArgentiniëSalta

ArgentiniëSalta

Deur naar de bergen

Jan10e

Een leuke plaats om aan te doen is Cafayate. Een wijndistrict. Dus mocht Mendoza ook voor jou te veel uit de reisroute liggen is dit een aardig alternatief. Goed te bereiken met openbaar vervoer. (oa. vanuit Salta) Omgeven door mooie bergen, leuk stadsplein, lokale musea en genoeg winkeltjes en restaurantjes om te verpozen en natuurlijk diverse bodega's. Op loopafstand liggen er net buiten het centrum o.a. El Porvenir, El Nanno, en Vasija Discreta. Op 'strooptocht' naar deze bodega's lopen we langs de rafelen van het stadje: afgezet met een hek met deur naar de bergen.

'1072569' door msaba '1072569' door msaba

ArgentiniëSalta

ArgentiniëSalta

Stofwolk

msaba

Ruta 33 slingert door een prachtig stukje landschap, eerst omhoog tot zo'n 4.000 meter hoogte. Daarna weer dalend om uit te komen in het Parque Nacional Los Cardones, genoemd naar de metershoge Cardon cactussen.

'844901' door Jan10e '844901' door Jan10e

ArgentiniëSalta

ArgentiniëSalta

Iglesia de San...Fran

Jan10e

Van de hoeveelheid kerken en kathedralen die ik al af niet ook bezichtigd heb is deze kerk in Salta zeker de meest kleurrijkste. St Fransciscus. Al slenterend rondom de Plaza zie je de toren zeker niet over het hoofd. Ook binnen word je er stil van. Maar er zijn dan ook paar mensen aan het bidden. Salta is vergeleken met Buenos Aires en Cordoba maar een 'dorp' en aantrekkelijker dan het iets noordelijker gelegen Jujuy. Daar hadden we even een overnachting omdat het airport van Salta aantal dagen buiten gebruik was. Maar om de Huamahuaca regio te bezoeken was Jujuy wel weer ideaal.

'1092887' door Jan10e '1092887' door Jan10e

ArgentiniëSalta

ArgentiniëSalta

Koepel Kathedraal...S

Jan10e

Salta doet erg Spaans aan. Rondom het centrale plein van Salta ´Plaza 9 de Julio´ is het gezellig druk. Er staan een paar statige, koloniale gebouwen. Zoals de roze Kathedraal. Van binnen zeer bezienswaardig. Gebouwd in 1878. Dit is de koepel.

'1102481' door ontheroadagain '1102481' door ontheroadagain

ArgentiniëSalta

ArgentiniëSalta

Prikkelbaar

ontheroadagain

In het noorden van Argentinië maken we vanuit de stad Salta een roadtrip, deels over onverharde delen van de beroemde Ruta 40. De omgeving is prachtig. We slingeren door het droge landschap en zien na elke bocht weer nieuwe, bizarre rotsformaties. In dit deel van het land zie je het authentieke Argentinië, in de kleine dorpjes wonen nog échte Gauchos en rijden ze op paarden. Een wereld van verschil met de wolkenkrabbers van Buenos Aires. Het Parque Nacional Los Cardones is een van de hoogtepunten van onze trip. De duizenden cactussen op de foto worden prachtig verlicht door de late-middagzon en staan in een indrukwekkende omgeving. En die heb je helemaal voor jezelf, want in dit afgelegen deel komen maar weinig mensen.

'1102773' door ontheroadagain '1102773' door ontheroadagain

ArgentiniëSalta

ArgentiniëSalta

De goddelijke...Torro

ontheroadagain

In Cafayate, in het noordoosten van Argentinië, kom je niet alleen voor het prachtige landschap. In en rond het stadje groeit namelijk de Torrontés-druif, waar heerlijke witte wijn van wordt gemaakt. Wij komen hier aan op een dag dat het weer een beetje wisselvallig is. We zijn bijna bij de wijnbodega waar we blijven slapen als ik dit prachtige doorkijkje zie. In de dagen erna stappen we op de fiets om kleine wijnboerderijtjes in en om het stadje te bezoeken en wijn te proeven. Je moet je even voorstellen hoe dat is. Zonnetje, uitzicht op de glooiende wijnvelden en een glas koude, witte wijn van de goddelijke Torrontés-druif. Veel beter wordt het niet.

'1100730' door ontheroadagain '1100730' door ontheroadagain

ArgentiniëSalta

ArgentiniëSalta

Mooier in de nacht

ontheroadagain

Salta is een beetje een love-it-or-hate-it stad. Misschien dat we hier in Europa erg verwend zijn met mooie steden, maar ik kon me niet helemaal vinden in de lovende teksten die over deze stad in het noorden van Argentinië zijn geschreven. Salta komt wat mij betreft pas tot leven in de avond, als de pleinen vollopen, de muziek klinkt en de lichten aangaan. Ook de Sint Franciscus-kerk, die op een straathoek een beetje verstopt staat, is veel mooier in het donker. Maar dat vind ik...

'1093805' door Jan10e '1093805' door Jan10e

ArgentiniëSalta

ArgentiniëSalta

Plein Cachi

Jan10e

Een leuk en bedrijvig dorp waar we een nacht verblijven is Cachi. Leuke straatjes, natuurlijk het kerkje, het plein, kleine winkeltjes en paar best wel gezellige restaurants. Ook is er een museum dat gevestigd is n het witte gebouw met de arcade. Hier een doorkijkje naar de nog net verlichte heuvels door de avondzon aan de overkant van de rivier.