Argentinië reisblogs

Een glimlach voor Argentijnse eigenaardigheden / deel 1

saskiavangemert was er (tot 15 apr 2010) Gepost op 26 apr 104 reacties

Argentinie...wil dat zeggen: gauchos, tango, steak en uitgestrekte landschappen? Tja, dat vind je allemaal wel terug in de reisgidsen. maar die kleine eigenaardigheden, dat is wat reizen zo leuk maakt. Ontdekken wat een Argentijn's hart sneller doet kloppen. Of kleine details die een glimlach tevoorschijn toveren. Daarover meer in deze blog.

Ik ben net terug na een maandje in de argentijnse wereld ondergedompeld te zijn geweest... nu komen de verhalen.

DEEL 1: Huisnummering

Iets waar je waarschijnlijk nooit echt over nadenkt kan toch erg grappig zijn... het argentijnse systeem voor huisnummering! Je weet wel, een straat begint in Nederland (en de meeste landen) bij huisnummer 1 aan de ene, oneven, kant van de straat en 2 aan de even kant. Dan volgt elk huis elkaar op met een oplopend en opeenvolgend nummer, soms met een toevoeging, dus 1-3a/3b-5-7, en 2-4-6-8 enzovoort.

Nu Argentinie... daar pakken ze dit anders aan. Je moet weten, Argentijnse steden en dorpen zijn ingedeeld in blokken. Elk blok is 100 meter breed, en lang, een vierkant dus. Het straatnaambord geeft naast de naam van de straat ook aan in welk blok je bent bijvoorbeeld ter hoogte van de nummers 400-500. De straat begint dus bij het eerste blok met: 0-100, dan 100-200 en zo verder.
Nu zou je kunnen denken dat het eerste huis in de straat nummer 1 heeft, en aan de overkant 2, en het volgende 3... zou wat ons betreft logisch zijn. Maar wat hebben de leuke Argentijnen ervan gemaakt: het eerste huisnummer is gelijk aan de afstand in meters vanaf het begin van het blok tot aan de deur. Dus, als je huisdeur op 7 meter van de hoek geplaatst is, is het eerste huisnummer in de straat nummer 7! Staat het volgende huis 10 meter verderop, dan is dat nummer 17... Dus als je op Avenida San Martin nr. 864 woont, staat je huis in het 9e blok van de straat (dwz. op 800 meter vanaf het begin van de straat) op 64 meter van het begin van het blok!

Makkelijk toch. Daarvan krijg ik nou een glimlach.

Doodsimpel om een huis te vinden dus...als je eenmaal weet hoe het werkt! Dat vraagt om een anekdote:
Bij aankomst in Buenos Aires (middernacht...) na een lange vlucht willen we graag rechtstreeks naar het hostel. Terwijl we al een paar maal de straat doorgereden zijn (eenrichting natuurlijk, dus telkens weer één of meerdere blokken om weer bij de juiste hoek de straat in te rijden) lijkt nummer 1654 helemaal niet te bestaan in deze straat.... "OK, hier is pas nummer 1470, dan moeten we dus nog een heel eind door" zeggen we tegen de taxi-chauffeur (die we het exacte nr niet gegeven hebben, maar al twee keer een blok teruggereden is om het juiste adres te vinden in dit doolhof van eenrichtingswegen). Een stuk verder: "Ah nummer 1648, we zijn er bijna, nog een paar huizen verder dus!" ...een paar seconde later... "ja, maar dit is alweer 1672!"... (hoe kan dat nou?) ..."sorry, meneer we moeten toch weer terug..."
Je kunt je voorstellen dat de taxichauffeur na nog 3 rondjes om hetzelfde blok zich ging bemoeien met onze zoektocht en we er dus achterkwamen hoe de nummering hier werkt: bij nummer 1648 waren we slechts 6 meter, dus 1 huis, en niet [domme Hollanders] 6 huizen verwijderd van ons hostel! Gelukkig spreken we spaans en rollen we dus om 02:00u toch eindelijk het hostel in...

Deel 2 over argentijnse verslavingen volgt snel...

saskiavangemert Positie 38826 (0 p.) Lid sinds 20-03-2008 Foto's en tips: 357 Blogs: 4 Fans: 0
deel dit artikel met je vrienden:

Andere blogs van deze gebruiker

San Blas: Paradijs met een kanttekening?
4 3
Gepost op 06 juli
Panama Caribische kust
Aden… een andere wereld in Jemen.
1 1
Gepost op 25 juni
Jemen Zuidkust Jemen

Reacties bij deze blog

Bowral

Door: Bowral • Geplaatst op

Grappig! Herken er veel in toen ik eens 'verdwaald' was in BA ...

TravelGoom

Door: TravelGoom • Geplaatst op

Erg leuk weetje. Niet bij stil gestaan in BA. Je zou aan het eind van de Avenida de 9 julio wonen...

droomreis

Door: droomreis • Geplaatst op

Och als je het eenmaal doorhebt.... Leuk verhaal.

pkoelewijn

Door: pkoelewijn • Geplaatst op

Leuk systeem wel en logisch! Maar je moet het wel weten.

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.