Argentinië reisblogs

Mijn beleving van dit bijzondere land

Elke was er (tot 30 jan 2008) Gepost op 30 aug 091 reacties

Houd je van cultuur, natuur, actie of ga je af op gezelligheid?! Argentinië is er rijk aan. Om eens verder te kijken dan je primaire interesse, kom je in dit land al snel in aanraking met juist hetgeen je nooit binnen je interessegebied had gerekend. Dit land laat ieder mens verrassen. Het moment dat ik kennis maakte met Argentinië zal ik niet snel vergeten. Van het bijzonder mooie en droge woestijnachtige Chili vertrok ik richting Salta, een mooie oude koloniaalse stad in het meest authentieke gebied van Argentinië. De enorme afstand tussen de twee grensposten geeft blijk van het enorm rustige landschap, waar nauwelijks mensen woonachtig zijn. Na het passeren van de grens werd ik geconfronteerd met maar één kleur: groen! En wat heerlijk om weer groen te zien. Na twee maanden belevenissen in Peru, Bolivia en Chili, was dit een onvergetelijk moment waar ik maar al te graag aan terugdenk. Dit was nog maar het begin van vijf weken Argentinië.

Na het observeren, beleven en vastleggen van de stad Salta, ben ik met de bus vertrokken richting Mendoza. Ondanks al wat gezellige restaurantjes te hebben bezocht in Salta, liet Mendoza mij de gezelligheid van de Argentijnen zien. Door de temperaturen die hoog op kunnen lopen raad ik iedereen aan gewoon te genieten van deze stad, het lekkere eten en de ontelbare wijnsoorten (ervaar het met een wijntour).

Verder naar het zuiden bezocht ik de stad San Carlos de Bariloche. Een stadje met veel oude gebouwen en elementen die deze stad aantrekkelijk maakt. Dit komt de sfeer in de vele gezellige restaurantjes zeker ten goede. Dit stadje bezit nog veel meer, dan hetgeen ik in de eerste zin van deze blog heb beschreven. Hier ging ik tijdens de feestdagen verblijven. Het was een bijzondere kerst, waarbij op kerstavond om 0.00 uur de flessen champagne uit de kelder werden gehaald om de kerst officieel in te luiden. De gemoedelijkheid en vriendelijkheid van de Argentijnen raakte me tijdens deze kerst. Dit begon bij de kerstmis in de kathedraal die ik met mijn beperkte Spaans nog redelijk kon volgen. Tijdens en na de mis werd mij door de lokale bevolking een fijne kerst toegewenst, maar ook een welkom in het land waar zij begrijpelijk trots op zijn, erg leuk!
Tijdens de kerstdagen is op een enkel restaurant na alles gesloten en heerst er veel rust. Voor de toerist is het lastig om een hoogstaand kerstdiner te kunnen nuttigen, maar de gedachte dat in Nederland de horeca massaal uitrukt om klanten naar wens te bedienen, terwijl de Argentijnen hun deuren sluiten om de kerst samen met familie tot in de puntjes te vieren, doet me goed.

Bariloche kent een prachtige natuur waarin vele mogelijkheden worden geboden voor de actieve reiziger. Door te hiken, mountainbiken, paardrijden, raften en/of skiën ervaar je zelf de schoonheid van het gebied rondom Bariloche. Het is dan ook niet onbegrijpelijk dat prins Willem-Alexander en prinses Maxima jaarlijks terugkeren naar deze omgeving voor een wintersportvakantie (juni/september). Gezien mijn bezoek in de zomer, ben ik gaan hiken en mountainbiken in de bergen om de mooie omgeving te aanschouwen. Ondanks mijn enorme sportiviteit en doorzettingsvermogen heeft dit door meren omgeven gebied mij vaak tot stilstand doen dwingen om letterlijk en figuurlijk stil te staan bij de wonderschone natuur van dit land. Een foto zegt meer dan duizend woorden en in dit geval kan ik met woorden nooit zoveel overtuiging teweeg brengen als de foto’s die ik tijdens deze rit heb gemaakt!

Vanuit Bariloche ben ik naar het zuiden (El Calafate) gevlogen. Dit om twee dagen in de bus te besparen om vervolgens Patagonië (het zuiden van Chili en Argentinië) uitgebreid te kunnen verkennen. Ben je geen natuurliefhebber, dan word je het hier vanzelf wel. De adembenemende en ongerepte natuur hebben mij keer op keer verrast. Enkel de gedachte dat dit geen attracties zijn die op de wensen van de bezoekers worden afgestemd, maar dit de pure rijkdom aan natuur is die deze aarde kent, is in één woord ‘prachtig’!
Ik kan hierbij wederom mijn belevenissen uitgebreid op papier zetten, maar ik verwijs liever naar mijn foto’s, welke tot de verbeelding spreken.

Met nog spierpijn in de benen en mooie ervaringen vers in mijn geheugen stapte ik het vliegtuig in vanuit het zuidelijkste puntje van Patagonië (Ushuaia) naar een stad die tot op heden bovenaan mijn lijst staat: Buenos Aires. Wat een stad…. Paleizen, pleinen, parken, winkels en boulevards omringd door duizenden cafés en restaurants! Van hypermodern tot rijke historie. De tango, Evita Perón en de verschillende wijken met ieder zijn eigen karakter maakt Buenos Aires tot een stad die je echt beleefd moet hebben.

Vanuit de haven van Buenos Aires heb ik de boot naar Uruguay genomen. Naast een toevoeging aan mijn verzameling stempels, was dit bezoekje ook zeker de moeite waard. Al was het enkel voor een hapje en drankje in het kleine en knusse Colonia, want eerlijk is eerlijk, Montevideo heeft helaas niet aan mijn verwachtingen voldaan. Een stad met enkele mooie gebouwen en een redelijk strand, maar totaal geen ambiance.

Terug in Buenos Aires heb ik het vliegtuig genomen richting Puerto Iguazu, de gigantische watervallen op de grens tussen Argentinië en Brazilië. Ondanks dat dit natuurverschijnsel niet op ieders reisroute is ingepland, vind ik persoonlijk dat Iguazu in een rondreis door Zuid-Amerika zeker niet mag ontbreken. Ondanks dat de foto’s super zijn, moet je de kracht en schoonheid van deze watervallen écht met het blote oog ervaren. En denk je na een dag Argentijnse kant het wel gezien te hebben, dan bewijst een bezoekje aan de Braziliaanse kant het tegendeel. Dus als we er dan toch zijn, neem die twee dagen!

Vanuit Iguazu heb ik mijn reis voortgezet in Brazilië waar ik de carnaval in Rio heb gevierd. Helemaal super, maar hier stopt toch echt mijn reisverslag over Argentinië. Van de zes landen die ik in Zuid-Amerika heb bezocht wilde ik dit fascinerende land graag uitlichten om mijn enthousiasme met anderen te delen.

Elke Positie 1590 (60 p.) Lid sinds 14-10-2007 Foto's en tips: 54 Blogs: 1 Fans: 0

Foto's bij deze blog

blogfoto nr. 1
Omgeving Bariloche
blogfoto nr. 2
Perito Moreno
blogfoto nr. 3
Torres del Paine
blogfoto nr. 4
Iguazzu, Argentijnse kant
deel dit artikel met je vrienden:

Reacties bij deze blog

Geert

Door: Geert • Geplaatst op

wat een geweldig ervaring lijkt me dit! Ik wil ook!

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.