Perito Moreno Gletsjer

'510557' door corriedewinter '510557' door corriedewinter

ArgentiniëPerito Moreno Gletsjer

ArgentiniëPerito Moreno Gletsjer

Onvergetelijke...glet

corriedewinter

In NP Los Glacieres zijn we langs het westelijk deel van de enorme Perito Morenogletsjer gevaren om een tocht over de gletsjer te gaan maken. Er zijn korte en lange tochten voor alle leeftijden. Voor mij wordt het de kortere trekking, voor een lange tocht moet je toch meer getraind zijn. Je krijgt stijgijzers onder, maar kijk wel uit waar je je voeten zet, want overal zijn spleten die iedere dag weer anders zijn. De gletsjer groeit namelijk in de zomer wel twee meter per dag. Ga vooral vroeg; als je de trekking hebt gedaan kun je nog naar de andere kant van de gletsjer waar je vanaf vlonders een prachtig uitzicht hebt op het Lago Argentino en de afbrokkelende gletsjer. Tochten te boeken in El Calafate, inclusief busvervoer, boottocht en hike: hieloyaventura.com Ook de Viedmagletsjer is een aanrader. Daar is het iets minder druk.

'487640' door corriedewinter '487640' door corriedewinter

ArgentiniëPerito Moreno Gletsjer

ArgentiniëPerito Moreno Gletsjer

Ochtendlicht op Perit

corriedewinter

De Perito Morenogletsjer vind ik de meest spectaculaire gletsjer in het NP Los Glacieres. De gletsjertong is hier 15 kilometer lang, 5 kilometer breed en hij ligt tot 80 meter boven het water. Perito Moreno is de enige gletsjer die nog steeds groeit, tot zo'n 2 meter per dag in de zomer. Er breken dan ook regelmatig stukken af die met veel geraas in het Lago Argentino storten. En nu sta ik op het punt om te beginnen aan een tocht over die gletsjer. We hebben geluk, de zon schijnt, terwijl het een half uurtje geleden nog mistig was. Het blauw licht op, onwerkelijk blauw, zo indrukwekkend! In de verte links zie je al een groepje starten. Er mogen ongeveer 8 mensen mee met één gids. Zonder gids mag je niet op de gletsjer, hij verandert voortdurend, je moet echt je weg zoeken. Het boompje op de voorgrond heeft het natuurgeweld overleefd. Heel bijzonder. Ga vooral in onze winter naar Patagonië. Je maakt dan hun lente en zomer mee, maar pakt ook nog iets mee van de gletsjers.

'483814' door corriedewinter '483814' door corriedewinter

ArgentiniëPerito Moreno Gletsjer

ArgentiniëPerito Moreno Gletsjer

Met stijgijzers op de

corriedewinter

We zijn langs het westelijk deel van de enorme Perito Morenogletsjer gevaren om een tocht over de gletsjer te gaan maken. Er zijn korte en lange tochten voor alle leeftijden. Voor mij wordt de kortere trekking, voor een lange tocht moet je toch meer getraind zijn. Na een wandeling door het bos dat aan de gletsjer grenst, krijgen we stijgijzers onder en gaat de gids ons voor naar de gletsjer. Ik geniet van het schitterende licht op de sneeuw, maar kijk wel uit waar ik mijn voeten zet, want overal zijn spleten, die iedere dag weer anders zijn. De gletsjer groeit namelijk in de zomer wel twee meter per dag. Hier test onze gids de kwaliteit van het ijs bij dit schitterende meertje in het mooiste blauw dat ik ooit heb gezien. Gelukkig kunnen we er dichtbij komen en het zuivere water proeven. Een geweldige ervaring! Tochten te boeken in El Calafate. Ga vooral vroeg; als je de trekking hebt gedaan kun je nog naar de andere kant van de gletsjer waar je vanaf vlonders een prachtig uitzicht hebt op het Lago Argentino en de afbrokkelende gletsjer.

'509134' door corriedewinter '509134' door corriedewinter

ArgentiniëPerito Moreno Gletsjer

ArgentiniëPerito Moreno Gletsjer

IJsbergje bij de...Pe

corriedewinter

In oktober 2012 mocht ik op reportage als reisreporter van het jaar 2011. De reis was geweldig; de tocht naar en op de Perito Morenogletsjer vergeet ik niet snel. Het begint al als je het Lago Argentino ziet, waar de gletsjer in uitmondt. Het meer heeft een opvallende melkblauwe kleur; er drijven al stukken van de gletsjer in. Als de stukken smelten worden het complete sculpturen,meestal in de vorm van een zwaan. De gletsjertong is 15 kilometer lang, 5 kilometer breed en ligt tot 80 meter boven het water. Wij bezochten zowel het linker-als het rechterdeel van de gletsjer. Perito Moreno is de enige gletsjer die nog steeds groeit, tot zo'n 2 meter per jaar. Door het groeien verspert hij op den duur de rivier Brazo Rico en sluit deze af totdat de druk te groot wordt en de ijsbrug met veel geraas doorbreekt, een rupture. Zo’n rupture zag je in maart 2012. Wij waren dus iets te laat voor dit fenomeen, maar we zagen en hoorden al wel stukken van de gletsjer afbreken. Hier zie je het restant van de ijsbrug liggen. Een klein hoopje, vergeleken met de imposante berg erachter. Tip: Stop vooral eens langs de oever van het Lago Argentino om de ijssculpturen te bekijken en te fotograferen, doe daarna een boottocht naar het linkerdeel van de gletsjer, eventueel een korte of lange hike, rijd door naar het centrale uitkijkpunt en geniet op de platforms van de gletsjer in volle glorie. Arrangementen overal in El Calafate te boeken, met bus of huurauto.

'522935' door corriedewinter '522935' door corriedewinter

ArgentiniëPerito Moreno Gletsjer

ArgentiniëPerito Moreno Gletsjer

De machtige Perito...

corriedewinter

Heeft de Perito Moreno gletsjer nog introductie nodig? Jawel, want het is zo'n machtig fenomeen, zo'n gletsjer die in de zomer een meter of twee per dag opschuift en dan uiteindelijk een brug vormt die met donderend geraas weer instort. Je ziet stukken van de gletsjer afbreken, je hoort hem zuchten en kraken en je kunt een tocht maken op een rustiger gedeelte. Hier sta ik bij het beginpunt van de wandeling. Eerst lopen we een stukje over het strand links en dan gaan we aan de tocht beginnen. De omgevallen boom voor mij laat het natuurgeweld goed zien. Imposant, indrukwekkend, machtig.. Kijk zelf maar.

'501358' door hardom '501358' door hardom

ArgentiniëPerito Moreno Gletsjer

ArgentiniëPerito Moreno Gletsjer

Perito Moreno

hardom

De Perito Moreno is gemakkelijk te bereiken per auto en boot. Jammergenoeg brengt een fototoestel niet het piepen, kraken en de harde knallen die de gletsjer maakt over. Dagelijks vallen grote en kleinere stukken ijs in Lago Argentino. De foto is genomen vanaf de boot aan de noordzijde van de gletsjer, net op het moment dat een flink stuk met een knal naar beneden komt.

'454496' door corriedewinter '454496' door corriedewinter

ArgentiniëPerito Moreno Gletsjer

ArgentiniëPerito Moreno Gletsjer

De pieken van de...Pe

corriedewinter

Eerder plaatste ik een foto van de enorme gletsjer Perito Moreno in NP Los Glacieres. We maakten daar een tocht onder leiding van een gids, die ongeveer eindigde bij waar je nu naar kijkt. De gletsjer is 65 meter hoog, 60 kilometer diep en vijf kilometer breed. Dit zijn de pieken waar je tussendoor kunt klimmen als je getraind bent. Ik vind het prachtig om naar te kijken. Het licht schijnt er zo mooi doorheen.De kleur van het ijs is echt zo: de donkerblauwe stukken zijn het oudst.

'434563' door twalia '434563' door twalia

ArgentiniëPerito Moreno Gletsjer

ArgentiniëPerito Moreno Gletsjer

Vallend ijs

twalia

Perito Moreno is een prachtige gletsjer gelegen in het nationale park Los Glaciares. Vanaf een afstandje kun je dit natuurfenomeen bewonderen. Het is even wachten, maar dan heb je de kans om een stuk ijs te zien afbrokkelen. Hier zie je een groot ijsblok in het gletsjermeer vallen.

'504333' door pensionado '504333' door pensionado

ArgentiniëPerito Moreno Gletsjer

ArgentiniëPerito Moreno Gletsjer

Alle tinten blauw

pensionado

Varend onder de machtige ijswand van de Perito Moreno gletsjer voel je je als mens volkomen nietig. De wand is maar liefst 60 meter hoog en zo'n 5 kilometer breed. Regelmatig klinkt er het donderend geluid van brekend ijs. De schitterende, diepblauwe tinten zijn pas te zien nadat alle luchtbellen uit het ijs geperst zijn.

'454344' door corriedewinter '454344' door corriedewinter

ArgentiniëPerito Moreno Gletsjer

ArgentiniëPerito Moreno Gletsjer

Lago Argentino gezien

corriedewinter

Hier kijk je naar het Lago Argentino, vanaf de Perito Morenogletsjer. Het meer loopt links nog heel ver door. We zijn net begonnen aan onze tocht aan de oostkant van de gletsjer, we komen uit het dalletje rechts. In de verte zie je nog een groepje van zo'n 8 personen gaan. Je mag beslist niet alleen de gletsjer op, want hij verandert voortdurend van vorm en er ontstaan spontaan spleten die er een vorige dag of zelfs een uur geleden niet waren. Ook de weersomstandigheden wisselen sterk. Een half uur geleden was er bijvoorbeeld nog mist. Op diverse plaatsen in El Calafate spreek je tours af, maar zeker bij de VVV is van alles te regelen.

'461214' door MKamman '461214' door MKamman

ArgentiniëPerito Moreno Gletsjer

ArgentiniëPerito Moreno Gletsjer

Perito Moreno

MKamman

Het is haast niet te bevatten hoe groot deze gletsjer is. De wandeltocht over de gletsjer was heel gaaf met continue andere invalshoeken. Je hoort continu het geluid van krakend ijs en hebt haast geen idee dat je op zo'n groot beweeglijk iets staat. Als je dan daarna flink wat trappen op klimt en dit uitzicht hebt, krijg je pas een beetje een idee hoe onwijs groot het geheel is. De mensen onderin de foto zetten het een beetje in perspectief, maar dan nog is het haast niet te bevatten dat de ijsschotsen zo'n 60 meter de lucht in komen. Super mooi om heen te gaan en op te staan als je die kant op gaat!

'504427' door pensionado '504427' door pensionado

ArgentiniëPerito Moreno Gletsjer

ArgentiniëPerito Moreno Gletsjer

Drive-in gletsjer

pensionado

De omvang van de Perito Moreno gletsjer is niet te bevatten. Zodra deze rijdend vanuit El Calafate in zicht komt, val je van de ene verbazing in de andere. De ijsmassa wordt groter en groter. De gletsjertong is dan ook 30 km lang en 5 km breed! Met de auto kun je tot tegenover de gletsjertong komen. Houten trappaden leiden naar uitzichtpunten recht voor de ijswand. Op deze foto - die vanaf een boot is genomen terwijl wij langs de reusachtige ijswand varen - zijn die paden in het groen te zien. (Even openen voor een goed overzicht)

'440275' door Sandral '440275' door Sandral

ArgentiniëPerito Moreno Gletsjer

ArgentiniëPerito Moreno Gletsjer

Patagonische steppe

Sandral

Te zien is Lago Roca. We zijn op weg naar de daar gelegen camping,na een dag naar de gletscher Perito Moreno te zijn geweest.

'447848' door chateau '447848' door chateau

ArgentiniëPerito Moreno Gletsjer

ArgentiniëPerito Moreno Gletsjer

Windijs

chateau

De Perito Morenogletsjer is een van de 48 gletsjers die worden gevoed door het Zuid-Patagonische IJsveld, het op twee na grootste zoetwaterreserve van de wereld. De gletsjer eindigt in een fjord, waar het ijs 60 m dik en 5 km breed is. Per dag schuift de ijsmassa 1 tot 2 meter verder. Door de wind heeft het ijs de vreemdste vormen aangenomen. Op het water voor de gletsjer dreven deze ijsbobbels. Vanaf het hoger gelegen uitzichtplatform hadden we een mooi uitzicht.

'512702' door neretslok '512702' door neretslok

ArgentiniëPerito Moreno Gletsjer

ArgentiniëPerito Moreno Gletsjer

Perito Moreno

neretslok

De Perito Morenogletsjer nabij El Calafate wordt gevoed door de uitgestrekte ijsvelden van Patagonië. Dit zijn helaas de snelst smeltende ijsmassa's ter wereld. De laatste zeven jaar is hier al zo'n 300 kubieke kilometer ijs gesmolten. De ijsvelden, iets groter dan de helft van Nederland, liggen in zuidelijk Chili en Argentinië. Voor de Perito Moreno heb je nog wel even tijd, maar ik zou geen tientallen jaren meer wachten!

'462247' door MKamman '462247' door MKamman

ArgentiniëPerito Moreno Gletsjer

ArgentiniëPerito Moreno Gletsjer

Scheve...'grachtenpan

MKamman

Nu is deze gletsjer sowieso al een bijzonder mooi fenomeen, maar het wordt nog mooier als het de hele tijd dat we op de boot zaten vrij bewolkt was en opeens een paar zonnestralen er doorheen komen en de bovenkant van de gletsjer verlichten. Toen ik thuis naar deze foto keek kreeg ik ineens de associatie met de verzakte scheve grachtenpandjes in Amsterdam. Iedere ijsschots lijkt een mooi hoog grachtenpand met een puntdak. Zouden ze onder de gletsjer soms een Noord-Zuidlijn aan het graven zijn waardoor ze zo scheef zijn gezakt? :-)

'461303' door neretslok '461303' door neretslok

ArgentiniëPerito Moreno Gletsjer

ArgentiniëPerito Moreno Gletsjer

Perito Moreno

neretslok

Een van de highlights van Argentinie, de Perito Morenogletsjer nabij El Calefate. Het is erg indrukwekkend om hier vlak voor te staan en van tijd tot tijd grote brokken ijs met een oorverdovende klap het meer (Lago Argentino) in te zien vallen. De paar toeschouwers linksonder illustreren hoe enorm deze gletsjer is.

'504473' door pensionado '504473' door pensionado

ArgentiniëPerito Moreno Gletsjer

ArgentiniëPerito Moreno Gletsjer

Gletsjer in beweging

pensionado

En zo ziet de Perito Moreno gletsjer eruit als je er recht voor staat nadat je de auto hebt geparkeerd. Dit is natuurlijk maar een deel van de ijsmassa, want de buitenste rand van de ijstong is al 5 kilometer breed! Wat ook zo imponerend is, zijn de geluiden die het langzaam zich voortbewegende ijs produceert. Het lijken wel geweerschoten, soms ook gebulder van de donder, want er breken regelmatig enorme brokken ijs van de rand af. Het is erg moeilijk dat gebeuren te fotograferen omdat je geen idee hebt op welke plek dat zal gebeuren. Per dag schuift de ijsmassa 1 tot 2 meter verder.

'520017' door twalia '520017' door twalia

ArgentiniëPerito Moreno Gletsjer

ArgentiniëPerito Moreno Gletsjer

Perito moreno

twalia

Glaciar Perito Moreno is een gletsjer in het National Park Los Glaciares in het zuiden van Argentinië. Het is één van de 48 gletsjers in dit gebied, maar is wel de bekendste. De gletsjer eindigt in een fjord. Het ijs is hier 60 meter dik en 5 kilometer breed. Per dag schuift de ijsmassa zo'n 1-2 meter verder. Vanaf de plateaus is het goed te zien hoe er af en toe grote stukken ijs afbreken, een indrukwekkende ervaring.

'457735' door Linda456 '457735' door Linda456

ArgentiniëPerito Moreno Gletsjer

ArgentiniëPerito Moreno Gletsjer

Perito Moreno

Linda456

De Perito Moreno is een prachtige, grote gletsjer die constant in "beweging" is. Op het moment dat wij er waren brak er een heel groot stuk van de gletsjer af en viel met veel lawaai in het water. Kraken en scheuren waren het gevolg. Uiteraard is het erg zonde maar wel mooi om te zien en horen.

'552498' door hardom '552498' door hardom

ArgentiniëPerito Moreno Gletsjer

ArgentiniëPerito Moreno Gletsjer

Perito Moreno

hardom

De Perito Moreno gletsjer is gemakkelijk te bereiken en het is meteen ook één van de meest spectaculaire gletsjers van het zuidelijke ijsveld. Je kunt vanaf het land dichtbij de gletsjer komen, zodat je het afbrekende ijs prima kunt zien en de daarbij horende luide knallen goed kunt horen. De ijsmassa schuift dagelijks 1 tot 2 meter op.

'435378' door wisseschout '435378' door wisseschout

ArgentiniëPerito Moreno Gletsjer

ArgentiniëPerito Moreno Gletsjer

Ijsmassa

wisseschout

Indrukwekkend en om nooit te vergeten. Wandelen en varen bij deze grote gletsjer. en maar hopen dat er een enorme brok afbreekt. Maar nee wij moesten het doen met kleine brokjes. Het licht valt hier en daar op een stukje gletsjer

'441112' door ontheroad '441112' door ontheroad

ArgentiniëPerito Moreno Gletsjer

ArgentiniëPerito Moreno Gletsjer

Gletsjer Perito Moren

ontheroad

Overweldigend. Dat was het enige woord dat in me opkwam toen ik de gletsjer Perito Moreno voor het eerst zag. Deze gletsjer ligt in Patagonie, het zuiden van Argentinie. De gletsjer is 60 meter dik en 5 kilometer breed. En niet alleen de kleur is prachtig, intens blauw, wanneer er met veel gekraak en gedonder een stuk ijs afbreekt en met veel kabaal in het water valt dan weet je: dit is ongekende natuurgeweld!