Perito Moreno Gletsjer

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Kippenvel bij Perito Moreno

Perito Moreno Gletsjer,
Argentinië


Als gelukkige winnaar van de vliegtickets van Air Europa naar Argentinie ben ik het aan mijn reisreporterstand toch wel verplicht om (eindelijk) wat van me te laten zien en horen.
Ben van de laatste dagen aan het genieten. Alles wat ik heb beschreven in het ingezonden stuk heb ik mogen ervaren. Nu in Cordoba nog wat stadsleven en cultuur en nog de eeuwenoude Jezuïeten estantias in de regio bezoeken.
Helaas is de vlucht overmorgen terug naar huis. Het is een reis met openbaar vervoer geworden. Met airporttransfers en taxi's van en naar accommodaties. Behalve dan 3 binnenlandse vluchten omdat in Patagonie het seizoen op het einde liep en we niet rechtstreeks met busverbinding meer naar Bariloche konden. Wel met een fikse omweg, maar zolang de tijd had ik nu ook weer niet. En excursies vanuit El Calafate om zoveel mogelijk in korte tijd te bewonderen.
Mooi om nu toch na 25 jaar wel Perito Moreno en Torres del Paines te bewonderen en de regio Huamuaca en Purmamarca op ons gemak te verkennen. Maar wat ons ook zeker heeft verrast is de regio ten westen van Salta, RN40 naar Cafayate. Uren hobbelen in bus maar megamooie uitzichten.
Al met al een memorabele reis.
Ook Buenos Aires heeft prima sfeertje wel, maar daar ook wat achter geldzaken aangezeten. Bv. in de rij bij pinautomaten. Je kunt hier nl. maar max. 3000 (120 €) pesos per keer pinnen (en dat kost dan zo'n 9 euro) Terwijl op vele plaatsen geen creditcard wordt geaccepteerd. Achteraf viel het nog wel mee want de debetcard ging 75% toch wel in restaurants. Dat is relatief een 'goedkoop' betaalmiddel hier. En nog een tip: als buitenlander betaal je niet de 21% tax over de overnachtingsprijs op vertoon van paspoort en stempel en met CC (soms ook debetcard) betaling.
Tickets winnen is geweldig. Gelukkig had ik voldoende eigen zakgeld om mijn reiswensen waar te maken.

De eerste blik op de gletsjer was echt HET kippenvelmoment van de reis. Niet omdat het zo'n koele dag en ijzige bestemming was maar omdat ik daar vanwege een gewonnen prijs kon zijn met mijn lief waarmee ik al 25 jaar over de wereld mag reizen. 25 jaar terug waren we in juli in Patagonie (toen nog actief in het onderwijs) en konden we de gletsjer niet bereiken. Nu is het dan wel gelukt!
Nogmaals dank Columbus en Air Europa.