Patagonie foto's & tips

'416121' door corriedewinter '416121' door corriedewinter

ArgentiniëPatagonie

ArgentiniëPatagonie

De hoogtepunten van..

corriedewinter

We rijden op Ruta 40, de legendarische weg die door heel Patagonie voert, naar de noordkant van het Nationale Park los Glacieres. We gaan naar El Chalten, een plaatsje dat uit de grond gestampt is om een grensconflict over het park met Chili te beslechten. Het is maar klein, maar het wordt toch de trekkinghoofdstad van Argentinië genoemd. Dat slaat op de vele tochten die je er kunt ondernemen. Er ligt wel 70 kilometer aan paden, variërend van licht tot heel zwaar. De trekpleisters van het park zijn de bergen FitzRoy en de Cerro Torre. Bergbeklimmers vanuit de hele wereld wachten vaak dagen in El Chalten tot het weer gunstig is om de steile Fitzroy, waar verraderlijke valwinden voorkomen, te beklimmen. Wij boffen, want meestal hangt er een wolk om de bergen. De indianen in het gebied durfden er dan ook niet te gaan wonen; ze dachten dat de berg een vulkaan was.

'274532' door antwan '274532' door antwan

ArgentiniëPatagonie

ArgentiniëPatagonie

Blauw

antwan

Het Los Glaciares N.P. in zuidelijk Argentinië herbergt het grootste gletsjergebied ter wereld, buiten Antartica om. Tijdens een ijskoude boottocht door dit park heb je zicht op diverse gletsjers en vaar je tussen gigantische ijsbergen door. Deze blauwe joekel vond ik, zo met het gat erin, wel erg bijzonder.

'422749' door corriedewinter '422749' door corriedewinter

ArgentiniëPatagonie

ArgentiniëPatagonie

Knalrood hoofd

corriedewinter

Ik loop na een indrukwekkende tocht over de Perito Moreno gletsjer door het bos terug naar de aanlegplaats van de boot die ons over het Lago Argentino naar de andere kant van de gletsjer zal brengen. Het is rustig in het bos, maar dan hoor ik een karakteristiek geluid: het geklop van een specht. Het is de Magellaanspecht, de carpintero gigante, zoals de vogel in het Spaans wordt genoemd. Hier zie je een mannetje, hij heeft een rode kop en borst. Het vrouwtje is helemaal zwart. De vogel trekt zich niets van me aan, hij blijft rustig zitten en gaat door met timmeren in de omgevallen bomen. Nu het voorjaar wordt, komen veel insecten tevoorschijn.

'146836' door dreamer666 '146836' door dreamer666

ArgentiniëPatagonie

ArgentiniëPatagonie

Perito moreno

dreamer666

Deze foto is met tegenlicht genomen tijdens een wandeling op de perito moreno. Dit geeft een mooi effect op de foto.

'509813' door corriedewinter '509813' door corriedewinter

ArgentiniëPatagonie

ArgentiniëPatagonie

Paarden op de pampa..

corriedewinter

Vanuit El Calafate in de provincie Santa Cruz ga je natuurlijk als eerste naar het beroemde Park los Glacieres met de enorme Perito Moreno gletsjer, maar er is veel meer om van te genieten. Wij rijden in het vroege voorjaar naar het zuidoosten via Route 55 langs eindeloze pampa’s en een enkele estancia (boerderij) Hier zie ik ook deze kudde paarden, die nieuwsgierig dichterbij komt als we stoppen. De paarden zijn dag en nacht buiten, ook in de winter. Op de pampa zie je af en een kleine huisje, waar een gaucho (Argentijnse cowboy) woont om de boel in de gaten te houden. De paarden worden namelijk wel eens gestolen. Ga op bezoek, de meeste gaucho's vinden het wel leuk om weer eens mensen te zien.

'539976' door corriedewinter '539976' door corriedewinter

ArgentiniëPatagonie

ArgentiniëPatagonie

Met Ramon in...Patago

corriedewinter

Ik hoefde niet lang na te denken wat mijn drieduizendste foto zou worden: een portret van Ramon Epulef, een Mapuche indiaan die bij een voormalig observatorium in de buurt van El Calafate op de pampa woont. Ik ontmoette hem tijdens de reis die ik maakte als reisreporter van het jaar 2011. Wat een reis en wat waren de ontmoetingen bijzonder. Ik trof het wel met onze gids Fernando, die een tijdje in Nederland heeft gewoond en nog perfect Nederlands spreekt. Dankzij hem was het gelukt een afspraak met Ramon te maken. Ramon is paardenfluisteraar. De ranchero's uit de buurt brengen de moeilijkste gevallen bij hem en hij krijgt de dieren weer rustig. In het huisje zie je allerlei zaken die met paarden te maken hebben, brandmerken op de schoorsteen en een aantal paardenkalenders. Ramon vertelt emotioneel over de bewogen geschiedenis van de Mapuches: verjaagd van hun land dat door de blanke Chilenen geannexeerd was, moesten ze maar zien een nieuw bestaan op te bouwen. Het klikt tussen Ramon en mij. De mate (kruidenthee) wordt doorgegeven en Ramon poseert met een schalkse blik. Bij het afscheid krijg ik drie zoenen van hem in plaats van de gebruikelijke twee...

'460954' door EvelienvanDamme '460954' door EvelienvanDamme

ArgentiniëPatagonie

ArgentiniëPatagonie

Glacier Perito Moreno

EvelienvanDamme

De ijsblauwe Perito Moreno is echt een must-see en must-do als je in Argentinie bent. Een prachtige tocht op deze gletsjer laat de mooiste ijsblauwe kleuren zien!

'87871' door Lione Kolsteren '87871' door Lione Kolsteren

ArgentiniëPatagonie

ArgentiniëPatagonie

Grillig blauw

Lione Kolsteren

De ijsbergen die in het Lago Argentino drijven hebben vaak grillige, maar zeer blauw gekleurde vormen!

'177624' door closeencounters '177624' door closeencounters

ArgentiniëPatagonie

ArgentiniëPatagonie

Speelse zuidkaper bij

closeencounters

speelse jonge zuidkaper in de Golfo nuevo bij Península Valdés

'522113' door corriedewinter '522113' door corriedewinter

ArgentiniëPatagonie

ArgentiniëPatagonie

Trekking bij El...Cha

corriedewinter

We zijn begin oktober in het Fitzroygebied en worden met een busje naar het begin van de trekking naar het Caprimeer gebracht. Deze wandeling van acht uur is volgens gids Paulo de mooiste trekking. We hebben geluk, want op de Fitz Roy, die eigenlijk El Chaltén ('rokende berg' in de Tehuelchetaal) heet is geen wolkje te zien. We willen ook graag naar boven, naar de Laguna de los Tres, maar daar is het te vroeg voor, je zakt nog tot je middel in de sneeuw. Nu lopen we over een zandvlakte in de richting van het Caprimeer, waar we gaan picknicken. Je hoeft alleen een lege fles mee te nemen die je vult bij de bergstroompjes. Het kristalheldere water is prima te drinken.

'158727' door sidonius '158727' door sidonius

ArgentiniëPatagonie

ArgentiniëPatagonie

Wie was Fitz Roy

sidonius

De hoogste piek van het Fitz Roy gebied is natuurlijk de Fitz Roy (3400 m). Robert Fitz Roy was een Britse marine-officier 1e helft 19e eeuw en gezagvoerder van HMS Beagle dat hydrografisch en natuuronderzoek deed langs de kust van Zuid-Amerika en bij de Galapagos eilanden. Ook Charles Darwin was als jonge natuuronderzoeker aan boord.

'46610' door Lione Kolsteren '46610' door Lione Kolsteren

ArgentiniëPatagonie

ArgentiniëPatagonie

Ijstunnel

Lione Kolsteren

IJstunnel in het Lago Argentino.

'515995' door corriedewinter '515995' door corriedewinter

ArgentiniëPatagonie

ArgentiniëPatagonie

Van El Calafate naar.

corriedewinter

Mountainbiken is in El Calafate heel goed mogelijk. Rijd bijvoorbeeld eens de RN 15 ten ZO van het stadje af tot aan het Lago Rocca, dat weer in verbinding staat met het Lago Argentino. Je hebt er prachtige vergezichten en onderweg kom je langs verschillende estancia’s (veeboerderijen) Hier sta ik bij Estancia Chorillo Malo uit 1906. De schapen komen nieuwsgierig naar je toe en soms kan je het schapenscheren bijwonen.Tot deze Estancia is het 40 km, tot aan het meer 55 km. De weg is uitstekend. Bij het meer kan je vissen en een bootje huren. Zo zie je weer eens een andere kant van het NP Los Glacieres Mountainbikeverhuur o.a. bij: Calafate Mountain Park, Avenida del Libertador General San Martin 1033.

'543490' door corriedewinter '543490' door corriedewinter

ArgentiniëPatagonie

ArgentiniëPatagonie

Het is voorjaar in El

corriedewinter

We maken een tocht in het Fitzroygebied. Eerst nemen we een busje naar het begin van de trekking buiten El Chaltén en lopen dan via het meer Capri terug naar het dorp.We zijn hier vroeg in het voorjaar, begin oktober. We boffen, de zon schijnt en er is niet zoveel wind, dus ideaal voor de trekking van 8 uur. De wandeling naar Lago Capri is volgens gids Paulo, hier zie je hem rechts op de foto, de mooiste trekking. Op advies van Paulo gebruiken we trekkingstokken. Ik wandel namelijk met een zware rugzak met foto-apparatuur en dan krijgen vooral je knieën het zwaar te verduren. De kans op overbelasting en daardoor blessures is heel reëel. Door met trekkingstokken te lopen ontlast je je knieën. Bijkomend voordeel is dat je de ondergrond goed kunt testen. De bodem is aan het ontdooien en overal ontstaan poeltjes en kleine stroompjes. Nu gaan we bij het Lago Capri picnicken. Neem een lege waterfles mee en vul hem in een van de kristalheldere beekjes. Het water is prima te drinken.

'458621' door Rhodaxx '458621' door Rhodaxx

ArgentiniëPatagonie

ArgentiniëPatagonie

Titanic

Rhodaxx

Titanic is een film uit 1997 van filmregisseur James Cameron, geproduceerd door 20th Century Fox (wereldwijde distributeur), Paramount Pictures (Amerikaanse distributeur) en Spyglass Entertainment (enkel productie). De film gaat over de twee geliefden Rose DeWitt Bukater en Jack Dawson, die elkaar ontmoeten tijdens de fatale overtocht van de RMS Titanic in 1912. Op 14 april rond 23.40 uur luidde Frederick Fleet, de matroos in het kraaiennest, driemaal de alarmbel toen hij direct voor het schip een ijsberg waarnam. Hij gaf de waarschuwing telefonisch door aan de brug, waar zesde stuurman James Paul Moody opnam. Niet veel later merkte Fleets collega Reginald Lee dat de Titanic al aan het draaien was; eerste stuurman Murdoch had de ijsberg al eerder ontdekt en was begonnen aan een uitwijkmanoeuvre. De afstand tot de ijsberg was echter te klein om nog succesvol uit te wijken. Met hoge snelheid ramde de Titanic met de voorste stuurboordkant de bijna 300.000 ton zware ijsberg. Bron: Wikipedia Deze ijsberg zag ik vanaf een boot in Patagonia, Argentinië.

'396491' door corriedewinter '396491' door corriedewinter

ArgentiniëPatagonie

ArgentiniëPatagonie

Tropische vogels in..

corriedewinter

Het is toch wel heel bijzonder om naar mijn idee tropische vogels in het onherbergzame Patagonië te zien. Hier zie je Chileens flamingo's in het Laguna de Nimez, een ondiep gedeelte van het Lago Argentino, niet ver van El Calafate. Het is prachtig om ze van dichtbij te observeren, een idee als je wat tijd hebt na een bezoek aan de spectaculaire gletsjers. Zie hiervoor mijn tip! (Klik even op de foto, dan kan je de vogels nog beter zien ;-)

'270638' door antwan '270638' door antwan

ArgentiniëPatagonie

ArgentiniëPatagonie

Mount Fitzroy

antwan

El Chaltén is het wandelparadijs in het zuiden van Argentijns Patagonië. Tijdens lange wandelingen door het bergmassief loop je langs uitzichtpunten op de granieten pieken van Cerro Torre en Mount Fitzroy. Je moet hiervoor wel een beetje geluk hebben want vaak liggen deze bergen verborgen achter een dik wolkenpak. De berg op deze foto is Mount Fitzroy.

'152161' door dreamer666 '152161' door dreamer666

ArgentiniëPatagonie

ArgentiniëPatagonie

Blauwe kristallen

dreamer666

Dit is een close-up van een tunnel in een ijsrots. Deze had een diameter van +- 5 meter (volledig openen)

'524288' door corriedewinter '524288' door corriedewinter

ArgentiniëPatagonie

ArgentiniëPatagonie

Getoeter bij het...La

corriedewinter

Het Laguna de Nimez, een ondiep gedeelte van het Lago Argentino, niet ver van El Calafate, is een geweldige plek om vogels te spotten. Natuurlijk ga je vooral naar de gletsjers in El Calafate, maar ik heb ontzettend genoten in dit rustige gebied. De vogels zijn namelijk helemaal niet schuw. Ik zag flamingo's, roofvogels, Patagonische ganzen en Patogonische kieviten. Deze Bandurria (een soort ibis) hoorde ik eerst alleen maar. Het was het geluid van een goedkope plastic feesttoeter en dan nog tien keer zo hard. De Bandurria, genoemd naar een mandoline-achtig Spaans snaarinstrument, komt voor vanaf Ecuador tot Tierra del Fuego. De zuidelijkste vogels overwinteren in Noord-Patagonië. Bij het Laguna de Nimez zijn vogelkijkhutten en je kunt er verrekijkers huren.

'523107' door corriedewinter '523107' door corriedewinter

ArgentiniëPatagonie

ArgentiniëPatagonie

Guanaco's op de pampa

corriedewinter

De RN 40, die door heel Patagonië loopt, kan behoorlijk saai, winderig en gevaarlijk zijn. Je moet ook minstens twee reservebanden meenemen, voldoende benzine en water. Voor mij was het overigens niet saai. Ik hou wel van lege landschappen waar toch veel te zien is, zoals deze kudde guanaco's. Je ziet hun witte kontjes oplichten. Deze kleine wilde lama’s, behorend tot de kameelachtigen, leven in kleine kuddes of families op de pampa. Ze eten grassen, knoppen en bladeren en net als kamelen kunnen ze heel lang zonder water. Guanaco's zijn vrij schuw. Als je maar even stil staat met de auto, rennen ze weg.

'454799' door Rhodaxx '454799' door Rhodaxx

ArgentiniëPatagonie

ArgentiniëPatagonie

Berg met een streep

Rhodaxx

Blauwe strepen ontstaan meestal als een kloof in het ijs met smeltwater zó snel bevriest dat er geen luchtbellen worden gevormd. Bruine, zwarte en gele lijnen worden door sediment veroorzaakt, opgepikt door een ijsschots tijdens zijn tuimeling in de zee. Het weer was niet best, we waaiden bijna over de reling van de boot en er viel een ijzig koude regen maar wat heb ik genoten van deze ijsbergen.

'483707' door corriedewinter '483707' door corriedewinter

ArgentiniëPatagonie

ArgentiniëPatagonie

De pampa van...Patago

corriedewinter

We rijden op de RN 40 die door heel Argentijns Patagonië loopt. Deze weg kan behoorlijk saai, winderig en gevaarlijk zijn. Je moet voor de hele route dan ook minstens twee reservebanden meenemen, voldoende benzine en water, want benzine stations zijn dun gezaaid. Wij treffen het met de weg: het gedeelte dat wij rijden, tussen El Calafate en El Chaltén, is geasfalteerd. Voor mij is het ook niet saai. Ik hou wel van lege landschappen waar toch veel te zien is, zoals deze koeien met op de achtergrond de machtige bergen van NP Los Glacieres. De koeien hebben alle vrijheid, maar er is wel een eigenaar. Al het land in Patagonië is bezet, dus vrije vestiging is niet mogelijk.

'514155' door wisseschout '514155' door wisseschout

ArgentiniëPatagonie

ArgentiniëPatagonie

Varen over het Beagle

wisseschout

Boek je vanuit Ushuaia een trip over het Beagle kanaal dan vaar je voorbij eilandjes vol met aalscholvers en zeerobben. Met een beetje geluk heb je niet te veel wind [ golven ] en een blauwe lucht. In Ushuaia zijn genoeg boeking kantoortjes.

'93490' door Lione Kolsteren '93490' door Lione Kolsteren

ArgentiniëPatagonie

ArgentiniëPatagonie

MIJN LAATSTE FOTO

Lione Kolsteren

Dit is voorlopig mijn laatste foto. Bedankt voor alle positieve reacties van de actieve reisreporters. Ik heb erg genoten van veel reisfoto’s, veel geleerd over fotografie, landen en volkeren. Op dit moment heb ik meer ergernissen dan plezier, dus voor mij een teken om een time-out in te lassen. Ik blijf de trouwe actieve reporters volgen en af en toe wat sterretjes in de tuintjes strooien..... Iedereen nog heel veel succes. Als afsluiter uit de serie Greatest hits nog een ijsfoto!