Patagonie reisblogs

Pablo, mijn gaucho

corriedewinter was er (tot 10 okt 2012) Gepost op 07 feb 1329 reacties

Eén ding was duidelijk toen ik als Reisreporter van het jaar 2011 naar Patagonië ging: ik wilde in dit eenzame natuurgebied van sneeuw, ijs en uitgestrekte pampa's mensen ontmoeten, beleven hoe het is om hier te leven en te werken. Ik heb ze gevonden: Pablo, Ramon, Fernando en Paulo en ik ben, net als zij, van dit onherbergzame land gaan houden. Hun verhalen zijn onderdeel van mijn leven geworden; ik koester ze en heb ze lief.

Pablo, mijn gaucho

Pablo Quiroz beheert estancia La Estela, die op drie kilometer afstand van de beroemde herberg La Leona ligt. De naam is te danken aan het feit dat Perito Moreno (die van de gletsjer) hier in 1877 door een vrouwelijke poema (leona) werd aangevallen.
We staan te praten bij de omheining van de paardenstal, terwijl de tamme guanaco’s, en een geitenbok om aandacht vragen. De twee bordercollies lopen ongeduldig heen en weer,want de gaucho’s Daniel en Pablo (mijn Pablo) halen op dit moment de 22 paarden van de steppe. De cowboys rijden op moderne quads, want tijd is geld. Het is een prachtig gezicht als de paarden de omheining binnen stuiven met de honden in hun kielzog.

Alle paarden hebben een naam en er zijn een paar duidelijke leiders. Dat merken we als we later een tocht door de lage duinen naar het Lago Viedma maken. Mariposa (vlinder) is de baas, ik volg op Flor (bloem). Dat vind ik wel prettig, het is jaren geleden dat ik heb paardgereden.

Het uitgestrekte meer is onbeschrijflijk mooi. De kleuren blauw wisselen voortdurend, de stenen op het strand glinsteren in het tegenlicht. Het avondlicht is prachtig, het Fitzroygebergte, bijna altijd in de wolken, is duidelijk te zien.

Als we terugrijden is het zeven uur, de straffe wind is een briesje geworden. Tijdens de rit waarbij de paarden zelf hun weg kiezen, praat ik wat met gaucho Pablo, mijn begeleider voor vandaag. Hij is pas acht dagen in dienst bij La Estela, ik ben zijn eerste ruiter. De werkzaamheden zijn divers: typisch gauchowerk, zoals paarden trainen en verzorgen, maar ook ontbijt serveren en raften. Pablo is 27 jaar, vrijgezel en dat wil hij voorlopig blijven. ‘Er zijn zoveel mooie meisjes, ik kan nog niet kiezen’, zegt hij met een knipoog. Ik kan het me heel goed voorstellen, het is een mooie jongen, met ogen waar je in verdrinkt als je niet oppast.

Op mijn vraag wat hij doet als het seizoen in april voorbij is en de winter begint, geeft hij een verrassend antwoord. Eerst gaat hij vakantie houden bij zijn familie en daarna gaat hij naar Nederland en Duitsland om polopaarden te trainen.

Ondertussen hebben de paarden de omheining bereikt waar de andere hen ongeduldig begroeten. Na het afzadelen gaan de hekken open en de kudde stuift weg. Ze zijn vrij, net als mijn gaucho.

corriedewinter Positie 22 (21834 p.) Lid sinds 06-10-2008 Foto's en tips: 3364 Blogs: 28 Fans: 97

Foto's bij deze blog

blogfoto nr. 1
Pablo Guiroz , La Estela
blogfoto nr. 2
Moderne gaucho op quad
blogfoto nr. 4
'Mijn' Pablo
deel dit artikel met je vrienden:

Andere blogs van deze gebruiker

Bon bini na Boneiru (2)
4 7
Gepost op 29 maart
Nederlandse Antillen Bonaire
Bon bini na Boneiru (1)
4 10
Gepost op 28 maart
Nederlandse Antillen Bonaire
Sint Nektarios en een hittegolf
3 7
Gepost op 24 juli
Griekenland Athene

Reacties bij deze blog

chateau

Door: chateau • Geplaatst op

Wat een mooi verhaal om te lezen. Wat een eer om als RR van het jaar dit te mogen doen. Dat is beslist geen straf!!! Patagonië heeft een onweerstaanbare aantrekkingskracht op ons gekregen.

Regien

Door: Regien • Geplaatst op

Leuk om te lezen! En lijkt mij ook ontzettend gaaf om bij guacho's te kunnen paardrijden!

Karindewolf

Door: Karindewolf • Geplaatst op

leuk om te lezen!!!

Miller

Door: Miller • Geplaatst op

Pablo is idd een stuk. Leuk geschreven.
Gefeliciteerd

Fransvdg

Door: Fransvdg • Geplaatst op

Gefeliciteerd met je topblog, Corrie! En wat leuk dat je zo nog weer een keer kunt nagenieten van je mooie reis! En wij ook!

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.