Patagonie

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Voor Fernando

Patagonie,
Argentinië


Eén ding was duidelijk toen ik als Reisreporter van het jaar 2011 naar Patagonië ging: ik wilde in dit eenzame natuurgebied van sneeuw, ijs en uitgestrekte pampa's mensen ontmoeten, beleven hoe het is om hier te leven en te werken. Ik heb ze gevonden: Pablo, Ramon, Fernando en Paulo en ik ben, net als zij, van dit onherbergzame land gaan houden. Hun verhalen zijn onderdeel van mijn leven geworden; ik koester ze en heb ze lief.
Gisteren bereikte mij het droevige bericht dat onze gids Fernando is overleden. Fernando was een beminnelijke man, die mij veel leerde over het land waar hij zoveel van hield.
Als acteur leende hij zijn stem aan Fransesco Perito Moreno, een ontdekkingsreiziger die in de 19e eeuw de rivier de Leona volgde en zo de bron en gletsjer die zijn naam draagt ontdekte in het Lago Argentino.
Fernando leerde me dat afgebrokkelde stukken ijs de vorm van een zwaan aannemen, zoals je hier met een beetje fantasie kunt zien.
Fernando nam ons ook mee naar Ramón, de paardenfluisteraar en Pablo, mijn gaucho. Dank voor alles Fernando, je wordt niet vergeten.