Patagonie

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Met Ramon in Patagonië: 3000, daar drinken we op!

Patagonie,
Argentinië


Ik hoefde niet lang na te denken wat mijn drieduizendste foto zou worden: een portret van Ramon Epulef, een Mapuche indiaan die bij een voormalig observatorium in de buurt van El Calafate op de pampa woont. Ik ontmoette hem tijdens de reis die ik maakte als reisreporter van het jaar 2011. Wat een reis en wat waren de ontmoetingen bijzonder. Ik trof het wel met onze gids Fernando, die een tijdje in Nederland heeft gewoond en nog perfect Nederlands spreekt. Dankzij hem was het gelukt een afspraak met Ramon te maken.
Ramon is paardenfluisteraar. De ranchero's uit de buurt brengen de moeilijkste gevallen bij hem en hij krijgt de dieren weer rustig.
In het huisje zie je allerlei zaken die met paarden te maken hebben, brandmerken op de schoorsteen en een aantal paardenkalenders.
Ramon vertelt emotioneel over de bewogen geschiedenis van de Mapuches: verjaagd van hun land dat door de blanke Chilenen geannexeerd was, moesten ze maar zien een nieuw bestaan op te bouwen.
Het klikt tussen Ramon en mij. De mate (kruidenthee) wordt doorgegeven en Ramon poseert met een schalkse blik. Bij het afscheid krijg ik drie zoenen van hem in plaats van de gebruikelijke twee...