Patagonie

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

De Roep van de Natuur

Patagonie,
Argentinië


Het 15-jarig bestaan van ons magazine wordt gevierd met een speciale editie met favoriete reportages en foto's van de lezers.
'De roep van de Natuur' , de reportage die ik in 2012 samen met Tom van der Leij maakte staat er ook in. Ik ben er best trots op.
Een herinnering:
Op weg van El Calafate naar de Perito Moreno gletsjer rijd je langs het Lago Argentino. Het meer heeft een opvallende melkblauwe kleur. Dit wordt veroorzaakt door sediment in het smeltwater van de gletsjers. Dit is ook zo bij de Perito Moreno, de meest spectaculaire gletsjer in het gebied. De gletsjertong is hier 15 kilometer lang, 5 kilometer breed en ligt tot 80 meter boven het water. Perito Moreno is de enige gletsjer die nog steeds groeit, tot zo'n 2 meter per jaar. Door het groeien verspert hij steeds meer de rivier Brazo Rico en sluit deze af totdat de druk te groot wordt en de ijsbrug met veel geraas doorbreekt, een rupture.
Hier zie je links het restant van de ijsbrug op het schiereiland liggen. De doorgang is nog niet zo breed dat er weer een boot door kan. (oktober 2012)