Noordwest Argentinie

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Noordwest Argentinie image

Noordwest Argentinie

Noordwest Argentinie
Argentinië
Montsemario

19-22 oktober: Van Uyuni naar Salta

19 oktober: Don´t cry for me Bolivia / Argentina: here we come!

In de vorige blog schreven we dat we op het punt stonden de punt naar de grens Bolivia-Argentinië te reizen. Dat bleek een ´hell of a ride´. Wat hadden zo´n spijt om zo vaak tegen elkaar te hebben gezegd ´verrassend dat alles volgens planning gaat, nietwaar?’
Dus. We zouden om 20.30 vertrekken. Dat ging goed. Maar na 1 uur rijden door de woestijn die ons naar de grens vervoer, stopte de bus ermee. Het is nooit meer deuidelijk geworden wat het problem was, maar de waarschuwingslichten van de bus gingen aan. Verder geen informative. In de eerste minute probeerde iedereen in de bus (zo´n 40 man) slaap te vatten, in de gedachte ´het komt wel goed´. Maar de klok bleef tikken en het werd kouder in de bus en de irritatie van de afwezigheid van informatie nam toe. Om het erger te maken, werden we vergezeld door 3 baby´s die de ontstane situatie ook mar niks vonden. De temperatuur nam ook aanzienlijk af. De ramen waren rond 1 uur ´s nachts bevroren.
Zo rond 2 uur ´s nachts kwam een andere bus aanrijden. Wat eem bevrijdend gevoel!
Of we onze spullen wilden pakken en plaats wilden nemen in de andere bus. Wederom geen uitleg. Helemaal niks, alsof we vee waren.

Maar goed. Uren later kwam we toch in Villazón aan (9 uur ´s ochtends). De grensplaats met Argentinië. Eenmaal in het nieuwe land voelden we ons erg gelukkig. Alsof Argentinië het beloofde land was. We waren bekaf en hadden zin in iets anders. Bolivia: adios!


20 oktober: de reis naar Salta, la ciudad linda del norte

Eigenlijk was 20 oktober een dag van nóg meer kilometers maken. Zo rond 12 uur vertrok de Argentijnse bus naar Salta… wat een luxe ineens! Geen krijsende baby´s of vrouwen midden op het gangpad van de bus. Alles rook fris…
De reis naar Salta is een lange. We kwamen pas rond 9 uur ´s avonds aan. We zijn ingechekt in het hostel dat we uit we de Lonely Planet hadden geplukt en zijn een eindje gaan lopen en gegeten.
21 en 22 oktober:
Salta is een heerlijke stad met duidelijke colonial invloeden. Helemaal niet toeristisch. Het doet ons erg denken aan Spanje. De pleinen, de parken, het wandelen van de mensen ´s avonds, de winkeltijden (9-12u en 17-21u), hoe mensen eruit zien en kleden… Het opvallenst is wel hun taalgebruik: Erg charmant!
In Salta hebben we vooral heerlijk rondgewandeld, een paar kerken gezien en met de kabelbaan naar de top van de berg gegaan voor een fantastisch uitzicht van de stad. En vooral lekker uitgeslapen na de vermoeiende reis.
Na bijna 2 weken Bolivia is Argentinië makkelijk wennen. Er zijn een aantal fenomen waarvan we niet wisten dat we ze gemist hadden in Peru en Bolivia:
-Geasfalteerde wegen
-De taxi´s toeteren niet naar elk passerende ´gringo´ (buitenlander)
-De douche heeft warm water en een aangename druk
-Terrasjes
-Lekker op straat wandelen in je t-shirt, ook na 6 uur ´s avonds (prima te doen tot middernacht!)
-Groente en fruit eten met een gerust gevoel

Oh ja, vanavond rijden we in de nachtbus naar Cordoba. Morgen zijn presidentsverkiezingen in Argentinië (23 oktober). We zijn benieuwd wat dat betekent voor het gewone leven van de Argentijnen, en vooral van ons!