Humahuacavallei

'461018' door wisseschout '461018' door wisseschout

ArgentiniëHumahuacavallei

ArgentiniëHumahuacavallei

Cactussen in gekleurd

wisseschout

Wanneer we met de auto door het Noord-westen van Argentinië rondrijden maken we vele stops. Zelfs de cactussen moeten er aan geloven om voor de foto te poseren.

'569787' door Jan10e '569787' door Jan10e

ArgentiniëHumahuacavallei

ArgentiniëHumahuacavallei

Quebrada de Humahuaca

Jan10e

Toch vreemd dat er bij de soort reis geen keuze is voor rondreis met openbaar vervoer. In 1993 hebben wij een lange reis gemaakt door Zuid Amerika. Uruquay, Paraquay, Argentinie, Chilli en Bolivia. En dan is het cultuur, natuur, pool, strand en stedenreis ineen. Of wordt het dan een expeditie? Een paar foto's daarvan zijn gescand. Deze foto is gemaakt op het traject Uyuni (Bolivia) naar Salta (Argentinie). We zijn hier met de bus langsgereden en de foto is uit de bus genomen. Het is het kleurrijke gebergte van Quebrada de Humahuaca. Ik herinner me nog dat bij de grensovergang iedereen de bus uit moest om alles te laten controleren. (geen etenswaren e.d.) En ik zat alweer in de bus toen ik me bedacht... had je niet je rugzakje bij je? Afijn... die stond gelukkig nog in het kantoor (met alles er nog in)

'1113360' door sidonius '1113360' door sidonius

ArgentiniëHumahuacavallei

ArgentiniëHumahuacavallei

Detail van het Cerro.

sidonius

Cerro del Hornocal (ook wel het gebergte met de 14 kleuren genoemd) is een heel bijzonder gebergte in het uiterste noordwesten van Argentinië. Het verhaal gaat dat zelfs Máxima hier met haar nieuwe vriendje Willem Alexander naar toe ging toen ze hem de bijzonderheden van haar land wilde laten zien. Het bijzondere zit in de kleuren en vormen, de kleurrijke zigzaglijnen die uniek zijn. En betrekkelijk nieuw voor de toeristen die hier komen. In mijn Trotter Argentinië reisgids van 2004/2005 staat het niet eens vermeld. Je komt er door met een 4WD vanuit het plaatsje Humahuaca de bergen in te trekken via een smalle steile bochtige route (nr 73). Het is een flinke klim want Humahuaca ligt op 3000 meter hoogte en de Cerro del Hornocal op maar liefst 4600 meter. Op 4200 meter is een uitzichtpunt waar je een fantastisch zicht hebt op de kronkelweg die je net hebt afgelegd. Je kunt nog een aardig stuk de bergen in lopen via een pad, maar op die hoogte is dat vermoeiend. Je daalt eerst een stuk, maar dan moet je terug natuurlijk weer omhoog en op 4600 meter is dat heftig. Wij kozen ervoor om gewoon een tijdje te genieten van dit fabelachtige uitzicht.

'1089347' door Jan10e '1089347' door Jan10e

ArgentiniëHumahuacavallei

ArgentiniëHumahuacavallei

R73 naar Mirador...Co

Jan10e

In Humuhuaca regelen we na aankomst met de bus (we hebben de dagtocht naar Humahuaca vanuit Tilcara v.v. gemaakt met de lokale bus) gelijk het transport naar het Mirador Hornocal o Cerro de 14 colores. Daarvoor moesten we wel even naar het andere ´busstation´ lopen. Daar staan paar redelijk luxe 4wd. Beetje aarzelend in ons hakkelend Spaans vragen we wat de prijs is. In één jeep zitten al twee jonge meiden (later bleek dat ze toch al wat ouder waren want afgestudeerd en werkzaam in Buenos Aires) Dat wordt dus deze jeep waar 4 passagiers in passen. De meiden blij, die hoefden niet langer te wachten, wij blij dat we gelijk konden vertrekken en we betaalden hetzelfde bedrag als de meiden. (hoeveel weet ik echt niet meer, want we hebben zoveel verschillende trajecten gereisd met steeds weer ander geregeld vervoer.) Al heel snel was wel duidelijk waarom dit traject met 4wd auto's wordt gereden. Lekker stijl met diverse haarspeldbochten. De chauffeur is een geschikte peer, rijdt prettig en maakt ook fotostops. Hier kijken we terug de vallei in en zien de weg die we zojuist hebben afgelegd.

'1089425' door Jan10e '1089425' door Jan10e

ArgentiniëHumahuacavallei

ArgentiniëHumahuacavallei

Mirador: Hornocal o..

Jan10e

Het is echt aan te raden om een aantal dagen in de Humahuaca vallei te verblijven. Wij hebben 2 nachten in Tilcara doorgebracht en 1 nacht in Purmamarca. Omdat wij met openbaar vervoer reizen hebben we gekeken wat centraal lag met goede busverbindingen. Zodoende waren we vanuit Jujuy in de ochtend al in Tilcara om daar de rest van de dag door te brengen. De volgende dag een uitstapje naar Humahuaca en de 'Bergen met de 14 kleuren'. Om het Mirador te bereiken heb je een gedeelde transfer nodig die je regelt onder het bord Asociation de transporte al Hornocal tegenover de entree van de lokale markt. Dat hebben we gelijk na aankomst in Humahuaca gedaan want we wilden er zo vroeg mogelijk zijn i.v.m. de kleuren op de bergen. Hoe later hoe fletser. Een stevige rit met een 4x4. Bij het uitzichtpunt..... tadaaaaa...... Er is een muur, maar daar kun je makkelijk overheen. Genieten. Toch weer zo'n moment dat de adem je benomen wordt. Er loopt een pad helemaal naar die bergen. Maar daar moet je dan wel ff tijd voor uittrekken (en fit voor zijn). Hebben daar zo'n drie kwartier kunnen verpozen om dan weer terug te keren voor het bezichtigen van het dorp Humahuaca zelf. Totale trip vanuit Humahuaca v.v. naar het Mirador duurt een kleine 2,5 uur.

'853832' door Jan10e '853832' door Jan10e

ArgentiniëHumahuacavallei

ArgentiniëHumahuacavallei

Nog zand genoeg....

Jan10e

Om het dorp Tilcara binnen te rijden/lopen moet je de rivier oversteken. Vanaf de brug gezien heb je dit uitzicht. De rivier is de Rio Grande. Het is na vieren. De mannen zijn gaan werken pas in de namiddag hoop ik voor ze want het is een warme dag. Het zand zal gebruikt worden voor cement vermoed ik.

'1107156' door sidonius '1107156' door sidonius

ArgentiniëHumahuacavallei

ArgentiniëHumahuacavallei

On the road in 2020

sidonius

Hopelijk kunnen we ook in 2020 weer mooie reisroutes afleggen. De weg is vaak leuker dan de bestemming, is mijn bescheiden mening. Ik houd van onderweg zijn, liefst over spannende wegen (of karresporen) door ruig landschap. Als je hiervan houdt kom je in noordwest Argentinie wel aan je trekken. Op de foto de bergroute van het plaatsje Humahuaca naar een bijzonder en veelkleurig gebergte genaamd Cerro del Hornocal. Ik plaatste hiervan al eerder een foto. Met deze weg overbrug je een hoogteverschil van 1600 meter, van 3000 naar 4600 meter. Op 4200 meter kun je stoppen om deze overzichtsfoto te maken.

'1100315' door Jan10e '1100315' door Jan10e

ArgentiniëHumahuacavallei

ArgentiniëHumahuacavallei

Grote Zoutpannen

Jan10e

Wat een witte vlakte! Zonnebril nodig! In Purmamarca regelen we s'morgens dat we meekunnen met de middagexcursie naar de Grandes Salinas. Als je over de markt loopt kom je de chauffeurs vanzelf wel tegen. We zaten met ons tweetjes nog met 4 anderen in een busje. Eerst bij de zoutverwerkingsfabriek gekeken maar daarna konden we over de zoutvlaktes lopen. We kregen voldoende tijd om alles op ons in te laten werken en rustig te fotograferen. Het duurt dan ook 4 - 4,5 uur 'uit en thuis'.

'1092350' door Jan10e '1092350' door Jan10e

ArgentiniëHumahuacavallei

ArgentiniëHumahuacavallei

Raam nodig!?

Jan10e

Dan hak je het toch gewoon even uit! In Tilcara zag ik in het straatje vlakbij onze hotelletje dit ingebouwde raam. Eronder stond ook nog een oude vervallen auto. Het centrum van Tilcara ziet er verder ook heel schilderachtig uit. Kerk, muurschilderingen, plein, de markt, de terrasjes en cafeetjes en de kleurige kleding van de verkoopsters en hun waar op de kramen. TIlcara is een strategische overnachtingsplek om de Humahuaca vallei te verkennen.

'845601' door Jan10e '845601' door Jan10e

ArgentiniëHumahuacavallei

ArgentiniëHumahuacavallei

Neem Route 33 langs N

Jan10e

Wat jammer toch dat we als thema niet kunnen kiezen voor Rondreis met OV. Dus ik heb nu maar expeditie gekozen. Kan dat als je een rolkoffer bij je hebt?)Want de andere keuzes vallen er niet onder. Ik heb het immers niet met de auto gedaan. Dat zou wel moeten kunnen, maar ik was achteraf blij dat er geen autohuur beschikbaar was, want wat een bochtige route met groot hoogteverschil te overbruggen. Nu heerlijk naar buiten kijken zonder op de weg of de route te hoeven letten. Wij met de lokale bus van Salta naar Cachi. Route 33. De bus vertrok om 14.00 uur dus s'morgens nog een wandeling in Salta gemaakt. Zodra je de bewoonde wereld verlaat wordt het een afwisselend landschap. Heel lange tijd langs de rivier. Dan worden de bergen hoger en hoger. De rode 'tempeltjes' ook hier langs de weg. En bij de gehuchtjes ook het kerkhof tegen de heuvel. Behalve een welkome sanitaire stop onderweg geen fotostops. Fotograferen door het raam. Als er weer een haarspeldbocht is kun je mooi 'achterom' kijken naar waar je vandaan bent gekomen. Ik hoop dat het indrukwekkende landschap toch bij jullie overkomt. Oh de busreis duurt een uurtje of 4. En als de route eenmaal langs het PN Los Cardones rijdt zit je op een bergplateau met weer vlaktes en cactussen. Echt heel veel afwisseling! Het is naseizoen. We zijn de enige toeristen in de bus.

'1089348' door Jan10e '1089348' door Jan10e

ArgentiniëHumahuacavallei

ArgentiniëHumahuacavallei

Talent in Huamahuca

Jan10e

Humahuaca heeft twee markten. Eentje voor de dagelijkse boodschappen voor de niet toeristen. En eentje op het plein voor de kerk voor de toeristen. De moeders hebben hun kinderen bij zich. Sommigen liggen te slapen op de shawls of dekens. Anderen zitten verstopt onder de tafels te spelen. Dit meisje probeert een fluit uit. Maar ze kon de blaaskracht niet opbrengen, maar ging stug door met vingers te bewegen en te doen alsof.

'851319' door Jan10e '851319' door Jan10e

ArgentiniëHumahuacavallei

ArgentiniëHumahuacavallei

Humahuacavallei

Jan10e

Vanuit Tilcara hebben we met de openbare bus een dagtocht gemaakt naar Humahuaca. Het is een boemel want stopte overal en nergens. De passagiers die onderweg nog instapten gingen allemaal naar de markt in Humahuaca want ze kwamen bepakt en bezakt en eentje zelfs met flinke bossen bloemen de bus in. Ze kenden elkaar allemaal. Maakten praatjes met de chauffeur en vooral onderling. Allemaal erg vriendelijk en gezellig. De regio is bekend om de diverse kleuren in de bergen. Soms vooral rood en roze. Hier nog niet zo diep van kleur. Dit landschap is vanuit de rijdende bus genomen in de buurt van Huacalera.

'1089232' door Jan10e '1089232' door Jan10e

ArgentiniëHumahuacavallei

ArgentiniëHumahuacavallei

Salinas Grandes

Jan10e

In Purmamarca regelen we s'morgens dat we meekunnen met de middagexcursie naar de Grandes Salinas. Als je over de markt loopt kom je de chauffeurs vanzelf wel tegen. We zaten met ons tweetjes nog met 4 anderen in een busje. Ook weer een geweldige middag. Prachtige weg die route 52. Bergen, uitzichten, haarspeldbochten... Onderweg ook fotostops. En een stop op het hoogste punt van de pas Monolito op 4170m. De verkopers staan daar in de middle of nowhere hun spulletjes aan te prijzen. De afdaling naar de Grandes Salinas gaat relatief redelijk snel. Wat een witte vlakte! Zonnebril nodig! Eerst bij de zoutverwerkingsfabriek gekeken maar daarna konden we over de zoutvlaktes lopen. Hier kijk je naar de arbeidershuisjes... ook helemaal van zout. We kregen voldoende tijd om alles op ons in te laten werken en rustig te fotograferen. Het duurt dan ook 4 - 4,5 uur 'uit en thuis'.

'845600' door Jan10e '845600' door Jan10e

ArgentiniëHumahuacavallei

ArgentiniëHumahuacavallei

Paardrijden in...Til

Jan10e

Ik heb niet zelf paardgereden in Tilcara. Maar het kan dus wel. Ik denk dat de tocht o.a. naar de watervallen bij Tilcara gaat. In elk geval was nu de werkdag gedaan en vertrokken de ´horseman´ net naar de stal. Ze waren in een vrolijke bui. Dit was bij de brug die op mijn voorgaande foto staat.

'853785' door Jan10e '853785' door Jan10e

ArgentiniëHumahuacavallei

ArgentiniëHumahuacavallei

Beklim de trappen in.

Jan10e

In het stadje Humahuaca is er een behoorlijke monumentale trap naar het monument van de Helden van de onafhankelijkheid. Er zit een gerimpeld sympathiek oud dametje op deze trap kruiden te verkopen. Het monument is enorm. En in mijn opinie beetje te groots voor dit lieflijke dorp. Maar natuurlijk toch naar boven om te zien hoe het uitzicht is. De gekleurde bergen liggen op flinke afstand. Cactussen staan hier op de heuvel. Achter het monument langs loop je zo een pittoresk kerkhof op. Maar het mooist vond ik toch deze toren (doet geloof ik dienst als duiventil) omlijst door de cactussen tegen de strak blauwe lucht.

'845236' door Jan10e '845236' door Jan10e

ArgentiniëHumahuacavallei

ArgentiniëHumahuacavallei

Brug naar Inca ruines

Jan10e

Vanuit Jujuy is het slechts een uurtje naar Tilcara met de bus. Vooraf wel weer acco geregeld. Een kleinschalig hostell waar nog een 2pk. te boeken was. Groot is Tilcara niet, dus we wandelen van het busstation door de leuke straatjes en het plein volop kramen met toeristische goederen er naar toe. We hebben het gevoel in een ander land te zijn gearriveerd (na Patagonie en Buenos Aires) De temperatuur, de kleuren, het landschap, de mensen, het stof... Nog genoeg tijd om ook de omgeving te ontdekken. t Is heet dus vragen een taxi om ons naar de ruines te brengen. (is qua afstand ook goed te lopen hoor) Deze brengt eerst nog een jong stel weg, maar wij mogen wel alvast instappen. Of we nog naar de waterval willen? Nee dat willen we niet. We worden bij de ruines afgezet. Toeristische trekpleister. Het is een lang weekend ivm 1 mei op maandag. a.s. Dus redelijk wat lokale toeristen. Deze brug is de toegangweg naar de ruines Deze zijn deels gerestaureerd) van een Inca fort. (Pucara) Er is ook een botanische tuin (cactussen) en er zijn marktkraampjes.

'877176' door theovanderlinden '877176' door theovanderlinden

ArgentiniëHumahuacavallei

ArgentiniëHumahuacavallei

Oldie Goldie

theovanderlinden

Vegetariër Fernando, een bijzonderheid in vleesminded Argentinië, rijdt ons rond in het gebied ten noorden van Salta, de Humahuacavallei. Hoewel hij een echt foute playlist afspeelde in de wagen (oke, kwestie van smaak maar toch) hadden we het geweldig naar ons zin. Op de local markt in Humahuaca spotte ik deze dame, te mooi om niet vast te leggen.