Glaciares

'531631' door corriedewinter '531631' door corriedewinter

ArgentiniëGlaciares

ArgentiniëGlaciares

Eindelijk voorjaar in

corriedewinter

Het uitgestrekte National Park Los Glacieres op de grens van Chili en Argentinië. We maken hier een tocht in het Argentijnse gedeelte, vlakbij het bergdorpje El Chaltén, dat in zeer korte tijd werd gebouwd om aan te tonen dat dit gedeelte van het park wel degelijk bij Argentinië hoort. Het is begin oktober en de planten en bomen beginnen kleur te krijgen. Nog geen maand geleden was dit gebied onbegaanbaar; het was volledig met sneeuw bedekt. Hier is ooit een lawine geweest die alles heeft meegesleurd. De dode bomen op de roestbruine ondergrond zijn heel fotogeniek. Op de achtergrond zie je de punten van het Fitzroymassief. Naar de gletsjer kunnen we nog niet klimmen, want het is te vroeg in het seizoen; de sneeuw komt tot je middel!

'339442' door Kymmie '339442' door Kymmie

ArgentiniëGlaciares

ArgentiniëGlaciares

Fitzzzz Roy

Kymmie

Deze foto heeft me heel wat uurtjes, zweet en ergenis gekost. 4 uur duurde de klim naar boven, geteisterd door een hoop horzels en ander rondvliegend ongedierte. Maar de beloning was er. Wat een mega uitzicht daar!!! Het water ervoor was kraakhelder, steenkoud en drinkbaar! Puur!

'460087' door wisseschout '460087' door wisseschout

ArgentiniëGlaciares

ArgentiniëGlaciares

Gletsjers, ijs en...i

wisseschout

Foto's maken vanaf een steigerende boot [ gelukkig heb ik zeebenen ? ] viel nog niet mee tijdens onze tour naar de 5 km lange en 74 meter hoge gletsjer boven het water [ en de totale ijsdiepte is 170 meter ]

'415453' door PaulHoo '415453' door PaulHoo

ArgentiniëGlaciares

ArgentiniëGlaciares

Perito Moreno rupture

PaulHoo

Een van de hoogtepunten van onze vakantie in Argentinië was het lopen op de Perito Moreno gletsjer. Deze foto is gemaakt toen we nog niet aan het klimmen waren. Ik had mijn lens net gewisseld toen een groot stuk ijs afbrak. Ik heb hier een serie van 4 opnamen van kunnen maken.

'421480' door Kaatje64 '421480' door Kaatje64

ArgentiniëGlaciares

ArgentiniëGlaciares

Topje van de ijsberg

Kaatje64

In Patagonië zijn de mooiste ijsbergen te zien, in ongelofelijk veel vormen, maten en kleuren blauw. Heel indrukwekkend, maar wat we zien blijft slechts het topje van de ijsberg...

'331973' door nicoliene '331973' door nicoliene

ArgentiniëGlaciares

ArgentiniëGlaciares

Een zee van ijs

nicoliene

De Perito Moreno gletsjer is altijd een plaatje, weer of geen weer. Er naar kijkend vanaf de wandelbruggen voel ik me nietig, er op staand voel ik me haast koninklijk, een onwerkelijke sensatie. Op een dag als deze, met een heldere zon tegen een knalblauwe lucht, lijkt de gletsjer nog meer blauw als anders, de prachtige glooiingen als een wilde zee. Het beeld door de in herfstkleuren getinte bladeren is werkelijk indrukwekkend. Overweldigende natuur.

'459552' door wisseschout '459552' door wisseschout

ArgentiniëGlaciares

ArgentiniëGlaciares

Titanic

wisseschout

In 1912 zonk de Tatanic op zijn eerste reis na aanvaring met een ijsberg. Toen wij meevoeren op een catamaran voor de ijsbergen tour en al die grote ijsschotsen zagen moesten we natuurlijk aan de film denken.

'460302' door hardom '460302' door hardom

ArgentiniëGlaciares

ArgentiniëGlaciares

Perito Moreno

hardom

De Perito Morenogletser is 1 van 48 gletsjers van het Zuid-Patagonische ijsveld. Regelmatig breken flinke ijsbrokken van de gletsjer met veel lawaai af in het Lago Argentino. De boog op de foto is vlak na het nemen van de foto naar beneden gestort.

'347159' door sidonius '347159' door sidonius

ArgentiniëGlaciares

ArgentiniëGlaciares

Afbrokkelend ijs

sidonius

Een bezoek aan het NP Los Glaciares is een belevenis. Ik wens Corrie dan ook een fantastische reis en ze zal zeker dit gletsjerpark bezoeken. Het is één van de hoogtepunten van Patagonië. De gletsjers brokkelen per jaar af als gevolg van de opwarming van de aarde. In het Lago Argentina drijven enorme ijsbrokken, zeg maar ijsbergen want 90% bevindt zich onder water. Onze gids vertelde dat sommige gletsjers niet meer bereikbaar zijn omdat de route er naar toe is bezaaid met drijvende ijsbergen.Hopelijk heeft Corrie geluk en kan ze de belangrijkst gletsjers bereiken.

'376552' door mickri '376552' door mickri

ArgentiniëGlaciares

ArgentiniëGlaciares

Surrealistische lucht

mickri

Ik ben hier een half uur blijven staan en heb alleen maar gekeken naar de surrealistische lucht boven het prachtige blauwe ijs van de Perito Moreno Glacier. Wat is de natuur toch prachtig en wat moeten we blij zijn dat we dit nog kunnen aanschouwen.

'517604' door corriedewinter '517604' door corriedewinter

ArgentiniëGlaciares

ArgentiniëGlaciares

De majestueuze bergen

corriedewinter

Vanuit El calafate rijden we langs het Lago Argentino naar de beroemde Perito Moreno gletsjer. Je kunt een excursie boeken waarbij je met een bus naar het uitkijkpunt bij de gletsjer wordt gebracht, waar je een machtig uitzicht hebt, of je wordt afgezet voor een boottocht en gletsjerwandeling. Met beiden ben je wel een dag onderweg. Goedkoper en rustiger is een tocht met een privé chauffeur/gids, in ons geval Fernando Corvalan. Hij spreekt zes talen, waaronder Nederlands. Iedereen in El Calafate kent hem, dus je kunt hem makkelijk bereiken via je hotel. Wij stopten hier langs de weg om het Lago Argentino en de omgeving goed op ons in te laten werken. Het is hier nog nevelig, maar volgens Fernando zou het snel veranderen. Hij had gelijk; we hadden zon toen we op de gletsjer liepen.

'225594' door mulderlis '225594' door mulderlis

ArgentiniëGlaciares

ArgentiniëGlaciares

Torenhoog!

mulderlis

Wat een torenhoge ijswanden heeft de Perito Moreno, de meest beroemde gletsjer van Argentinie. Boven het water zijn de ijswanden tussen de 70 en 80 meter hoog. Op deze foto kun je dit goed zien aan de "kleine" catamaran boot waar 200 man op kan. Let ook op de bijzondere Patagonische wolken boven aan de foto.

'298738' door dreamer666 '298738' door dreamer666

ArgentiniëGlaciares

ArgentiniëGlaciares

Ice Ice

dreamer666

Een detailbeeld van het ijsoppervlak van de Perito Moreno gletsjer tijdens de mini-trekking. Moet er niet aan denken dat we daarna een whiskey gedronken hebben met datzelfde ijs erin. bah

'461475' door hardom '461475' door hardom

ArgentiniëGlaciares

ArgentiniëGlaciares

Spegazzini

hardom

De Spegazzini gletsjer is een van de meest indrukwekkende gletsjers van het Zuid Patagonische ijsveld. De gletsjer is circa 1,5 kilometer breed en de ijswand varieert van 80 tot 135 meter hoog. Ook deze gletsjer komt uit in het Lago Argentino.

'223425' door Lola '223425' door Lola

ArgentiniëGlaciares

ArgentiniëGlaciares

Mount Fitz Roy

Lola

De Cerro Fitz Roy bevindt zich in Los Glaciares National Park in Argentijns Patagonie, nabij het plaatsje El Chalten. Hij schijnt erg lastig te beklimmen te zijn, ik heb me er niet aan gewaagd... Een andere beroemde berg in de buurt is de Cerro Torre.

'515909' door corriedewinter '515909' door corriedewinter

ArgentiniëGlaciares

ArgentiniëGlaciares

Voorjaar in Patagonië

corriedewinter

Na een indrukwekkende tocht op de Perito Morenogletsjer loop ik terug door een bos naar het strand bij het Lago Argentino. Je verwacht hier eigenlijk niet veel dieren, alleen sneeuw en ijs, maar tot mijn verbazing hoor ik in het vroege voorjaar (oktober) overal vogels zingen, de planten en bomen lopen uit en het mos begint te verkleuren. Deze magellaanspecht (man) is blij met de afgebroken bomen; want de insecten komen ook tevoorschijn nu het wat warmer wordt. De karakteristieke specht komt alleen in dit gebied voor. Het vrouwtje is helemaal zwart, met witte accenten en een klein beetje rood rond de snavel. De vogel is gemakkelijk te benaderen, waarschijnlijk hebben ze weinig vijanden. Oktober is een prima maand om naar Glacieres te gaan; het is er dan nog niet zo druk. Als je nog verder naar het zuiden wilt langs de RN 40, ga dan in november/december.

'406918' door hardom '406918' door hardom

ArgentiniëGlaciares

ArgentiniëGlaciares

Upsala gletsjer

hardom

De Upsala gletsjer is een van de grootste in Los Glaciares NP op de grens van Chili en Argentinië. De gletsjer is de laatste 50 jaar snel kleiner aan het worden. De naam dankt de gletsjer aan de universiteit van het Zweedse Uppsala, die hier onderzoek heeft verricht.

'244331' door mulderlis '244331' door mulderlis

ArgentiniëGlaciares

ArgentiniëGlaciares

IJs Kunstwerk?

mulderlis

Het lijkt wel een kunstwerk, deze enorme afgebroken ijsberg in het Lago Argentino. Zeker 30 meter lang en 5 meter breed, in prachtige verschillende kleuren blauw. Doordat ie aan het smelten was, verandert ie constant van vorm...

'256575' door sidonius '256575' door sidonius

ArgentiniëGlaciares

ArgentiniëGlaciares

Lago Viedma

sidonius

Een oud vervallen steigertje in het Lago Viedma. Hiernaast lag onze boot voor een bezoek aan en icetrekking op de Viedmagletsjer. Een onvergetelijke ervaring. Het Patagonische landschap is van een overweldigende schoonheid, qua landschap en licht, zoals deze foto laat zien. Ik zou zó weer terug willen.

'225269' door sidonius '225269' door sidonius

ArgentiniëGlaciares

ArgentiniëGlaciares

Gletsjer detail

sidonius

Dit is een detail van de wondere wereld van de Viedmagletsjer.Te zien is dat er zich ook in de gletsjer water bevindt. Kleine stroompjes of zelfs meertjes. Deze foto maakte ik tijdens een ice-trekking op deze gletsjer, een bijna mystieke belevenis! Het ijs gromt en kreunt alsof het vele geheimen in zich draagt.

'406589' door sidonius '406589' door sidonius

ArgentiniëGlaciares

ArgentiniëGlaciares

De wondere wereld van

sidonius

Zoals ik bij de vorige Wondere wereld foto al zei, is een icetrekking op de gletsjer een belevenis en voel je de magie van de gletsjer aan den lijve. Detailfoto's kunnen slechts een fractie weergeven van dat gevoel, omdat het geluid ontbreekt. Deze foto is gemaakt tijdens een icetrekking op de Viedmagletsjer.

'246301' door jkkoning '246301' door jkkoning

ArgentiniëGlaciares

ArgentiniëGlaciares

Ik hou van blauw

jkkoning

Adembenemend is deze gletsjer, de Perito Moreno, erg bijzonder. En dan die luchten! sowieso zijn die fantastisch in Patagonie. Vreemde wolken, uitgestreken en donserig. De combi vind ik dan helemaal schitterend, ja ik ben wel blij met deze foto en vooral nog meer met het feit dat ik het met eigen ogen heb mogen zien!

'394747' door pkbergen '394747' door pkbergen

ArgentiniëGlaciares

ArgentiniëGlaciares

Kajakken tussen de...

pkbergen

In 2013 biedt Fitz Roy Expeditions vanuit El Calafate een nieuwe excursie aan ................ kajakken tussen de ijsbergen. Met een catamaran vaar je over het grootste meer van Argentinië (100 km lang) Lago Argentino met de meest indrukwekkende ijsbergen. Bij de voormalige schapenranch Estancia Cristina vindt een overstap plaats op een kleinere boot om naar de startplek voor het kajakken gebracht te worden. Na een verkleedpartij in thermals, dry suit en boots (alles super waterdicht) en uitleg over veiligheid en techniek peddelen we twee uur tussen kleine tot enorm grote ijsbergen. een fantastische ervaring en wat een geluk met het rimpelloze water en de strak blauwe lucht!!

'433978' door ronnevinkx '433978' door ronnevinkx

ArgentiniëGlaciares

ArgentiniëGlaciares

Laguna Torre

ronnevinkx

Laguna Torre, het eindpunt van weer een wandeltocht vanuit El Chaltén, Patagonië. Deze tocht is voor iedereen prima te doen en biedt zoals wel vaker in Patagonië voor elk wat wils: vogels, rivieren, (kleine) beklimmingen, rotsen, bossen, open velden en tot slot heerlijk koud bergwater uit Laguna Torre. We hadden geen geluk met de wolk die pal tegen de Cerro Torre aan bleef hangen, maar dat mocht de pret niet drukken.