Buenos Aires reisblogs

Salsa in Buenos Aires, of toch maar Tango?!

suzannehulsbos was er(tot 11 feb 2009) Gepost op 11 feb 093 reacties

Argentijnen houden van dansen! Je moet wel een beetje zoeken wat- waar- en hoe laat- (of hoe laat ongeveer) maar er is echt heel veel te doen. Natuurlijk is Argentinie bekend om De Tango, die in sommige wijken (San Telmo en La Boca) op iedere hoek van de staat wordt gedanst. Dit ziet er behoorlijk toeristisch uit allemaal maar toch zie je dat deze dansers echt dansen met passie. Ze hebben vast van hun hobby hun werk gemaakt, heerlijk. Je kunt met ze op de foto in een echte professionele en ingewikkelde tango pose, maar je mag ook met ze dansen.

Voor het echte werk moet je ´s avonds naar je naar een tango salon. ´Salon´ klinkt mooi; ik stelde me voor, een ruimte met bogen en een glimmende visgraatparketvloer, maar het kan van alles zijn: van een oud graanpakhuis tot een buurthuis. Maar zijn ook wel echte mooie klassieke salons, alleen heb ik die nog niet bezocht.

De eerste avond werd me aangeraden om naar La Veruta te gaan. Een cultureelcentrum in de wijk Palermo. Mooi want redelijk in de buurt. Op het programma: een salsa klas en misschien een tango milonga. Met daarna vrijdansen (el practico). Het bleek een super grote zaal in een kelder, ik denk dat er wel 200 mensen waren.

De salsa les was goed te volgen. Ze spreken hier dezelfde ´taal´, dezelfde moves, een beetje andere combinaties. Wel lastig is dat ze hier blijkbaar alles Rueda dansen. Dus; in een kring waarbij de leraar roept welk figuur je moet dansen. Als de man goed leid dan is dat geen probleem, ik volg wel. (Heeft wel even geduurd maar ben inmiddels een heel volgzaam type geworden ;-) Maar er zijn naturlijk ook moves die je los danst en dan moet ik wel even goed op letten. Ook de richting waarin je van partner wisselt wordt geroepen, in principe geeft de man je gewoon een slinger in de goeie richting maar ik daar was ik soms een beetje lost. Hele aardige mensen allemaal, ze waren erg verrast te horen dat salsa in Amsterdam ook zo populair is! Iedereen geeft een zoen op de wang als je voor de eerste keer samen danst. Dus je wordt naar een andere danser geslingerd, uit elkaar, naar elkaar toe, zoen, eventueel nog namen uitwisselen, en dan door dansen, erg leuk.

Na anderhalf uur dansen nog steeds genoeg energie dus heb ik de Tango Milonga die erna kwam ook mee gedaan. Deze keer in de andere uithoek van de zaal. Van advanced bij salsa terug naar ´principantes´ bij tango.

Een stap opzij, twee naar achter, kruisen, een naar achter en een opzij. Lijkt easy... Maar is MOELIJK! De tango wordt geleid met het bovenlijf. Ik ben door salsa zo gefocust op armen en wat die armen van de man doen om aan te voelen wat ik moeten doen... Het is echt heel anders om dan ineens te moeten voelen waar je heen moet en wat je moet doen door alleen maar de aanwijzingen te hebben van de bewegingen van het bovenlijf. Pffff. Verval ook meteen weer in oude gewoonte om de lead te nemen omdat ik beter kan onthouden welke stappen we hebben geleerd dan de meeste mannen. OK, volgen dus, helemaal terug bij nul. En het doet ook nogal stijfjes aan allemaal. En het is echt super zwaar om je rechter arm zo lang in de lucht te houden, en je mag niet aan de man gaan hangen (helaas)

Maar als ik dan na de les de gevorderden over de vloer zie vliegen, mooi, gratieus en soms vol passie denk ik alleen maar: dat wil ik ook leren!

Ik blijf nog even hangen na de les, het is inmiddels rond twaalf uur er zijn nieuwe mensen binnen gekomen. Er wordt lekker gegeten aan de tafels rond de enorme dansvloer en ik wordt continue gevraagd door de beste dansers zolang ze salsa muziek draaien. Geen tijd om te eten voor mij. Tot een half uur later de muziek switch naar tango.... Dan ben ik weer de beginner die langs de kant zit. Ik ken geen goede tango dansers, en de beginners wagen zich niet op de volle dansvloer. En ook bij tango vragen de gevorderden de beginners niet :-( Ik zou ook eerlijk gezegd niet echt durven nu met op mijn repertoire de twee net geleerde variaties...

Ik voel nu ook inens mijn voeten, na een lange dag sightseeing door Palermo en een paar uur dansen ben ik ineens helemaal op. Morgen weer een dag! Ik heb wat goeie tips over waar op vrijdag goeie salsa lessen zijn. En ik heb me voorgenomen om hier een paar mooie tango schoenen te kopen. Goeie spullen zijn het halve werk, maakt niet uit of het nou om klussen, snowboarden of dansen gaat, en bovendien lijkt het me een super souvenir!

suzannehulsbos Positie 8954 (0 p.) Lid sinds 10-09-2007 Foto's en tips: 124 Blogs: 4 Fans: 1

Foto's bij deze blog

blogfoto nr. 1
Tango in La Boca, toeristisch maar echt goeie dansers en leuke s
blogfoto nr. 2
Mooie en goeie dansers!
deel dit artikel met je vrienden:

Andere blogs van deze gebruiker

Een heerlijke vakantie met baby 4mnd en peuter van 1,5 jaar
2 4
Gepost op 29 augustus
Griekenland Kreta
HOT in Buenos Aires - fashion trend spotting
2 1
Gepost op 20 maart
Argentinië Buenos Aires
Dansschoenen mee naar Argentinie!
0 5
Gepost op 02 februari
Argentinië Buenos Aires

Reacties bij deze blog

jeannette

Door: jeannette • Geplaatst op

Leuk dus flink gedanst zie ik nu. Vorige keer dat ik in BA was heb ik ook veel tango gelegenheden bezocht. Het leeft echt bij jong en oud merkte ik toen (ik dans hem ook). Geweldige foto die rechtse, zou ik op reisreporter plaatsen.

Door: • Geplaatst op

Leuk z,n verslag, dans maar vrolijk door Argentinie. grtjs truus

Door: • Geplaatst op

Suuz,

Wat leuk zeg.
Volgens mij vermaak je je wel daar...

Vel plezier.

grtjs x Marnix

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.