Argentinië - 23x Andes Argentinos image
Lkoedam

Argentinië - 23x Andes Argentinos

Tangomoe in Buenos Aires? Pinguïnoverdosis in Patagonië? Ga naar het hoge noorden van Argentinië! In de dreigende schaduw van de Andes ligt hier een halfvergeten land van Incaruïnes, slaperige koloniale stadjes, onweerstaanbare natuur en nóg onweerstaanbaardere wijn. ¡Vámonos!



Tekst: Ewoud Sanders, Fotografie: Hadewych Veys



1 Eet een empanada - Salta



Vlakbij het centrale plein in Salta – doorgaans het beginpunt van een reis door de noordelijke Andes – is een restaurant genaamd Doña Salta. Begeef je hier, vlak voor je lange autotocht, onder de locals en verorber een paar empanadas (gevulde warme broodjes). Empanadas kun je overal in Argentinië eten, maar die ze hier serveren wil je niet missen. Ze worden gebakken in grote ovens die je vanaf je tafel kunt zien, 0387-4321921, www.donasalta.com.ar



2 Betreed de keel van de duivel - Valles Calchaquíes



De route van Salta naar Cafayate voert door de Valles Calchaquíes, een schitterend gebied waar dreigende bergen over fantastische woestijnlandschappen en weidse valleien uittorenen. Uitschieter is de Quebrada de las Flechas, de Kloof van de Pijlen. Wind en regen hebben er miljoenen jaren over gedaan om dit maanlandschap – zo ‘onaards’ ziet het eruit – te creëren. Hier en in het rivierdal van de Río de las Conchas wemelt het van de bijzondere rotsformaties, die allerlei bijnamen hebben gekregen, zoals El Anfiteatro (het Amfitheater), El Fraile (de Monnik), Los Castillos (de Kastelen) en La Garganta del Diablo (de Keel van de Duivel). De laatste is een langgerekte pijp die steil omhoog steekt. Soms zit hier een bandje traditionele Argentijnse muziek te spelen.



Klik om te kijken of de papieren editie of de digitale editie nog beschikbaar is.