Staand vliegen klinkt als een futuristisch experiment of een grap van Ryanair. Toch gaan er al jaren geruchten rond dat luchtvaartmaatschappijen werken aan zogenaamde staande vliegtuigstoelen. De afgelopen dagen laaide het nieuws weer op: zouden we vanaf 2026 echt kunnen vliegen zonder stoel? Wat is er waar van deze berichten? En is het überhaupt haalbaar of veilig?
Wat zijn staande vliegtuigstoelen precies?

Het concept van staand vliegen draait om het maximaliseren van de passagierscapaciteit in vliegtuigen. De Italiaanse fabrikant Aviointeriors introduceerde in 2010 het eerste prototype van de Skyrider-stoel: een zadelachtige constructie waarbij passagiers in een halfstaande houding vliegen, in een hoek van 45 graden, ondersteund door hun benen en buikspieren. De stoelen staan dus extreem rechtop – bijna verticaal – en zijn duidelijk alleen ontworpen voor korte vluchten. De Skyrider 2.0, die werd gelanceerd in 2018, reduceert de afstand tussen vliegtuigstoelen tot 23 inch (58,4 centimeter), aanzienlijk minder dan de gangbare 76–81 centimeter die nu wordt gehanteerd in economy class. Elke stoel is bovendien 50% lichter dan traditionele economyclass-stoelen, wat het vliegtuiggewicht en brandstofverbruik verlaagt. Ze vereisen ook minder onderhoud en reiniging, waardoor vliegtuigen langer in de lucht blijven. Volgens de ontwerpers kunnen luchtvaartmaatschappijen hiermee tot 20% meer passagiers vervoeren op korte vluchten. Zo zouden goedkope vliegtickets nóg goedkoper kunnen worden – maar tegen welke prijs?
Is staand vliegen wel veilig en comfortabel?
Hoewel Aviointeriors stelt dat het ontwerp voldoet aan internationale luchtvaartnormen, blijven er vragen over veiligheid en comfort. De stoelen zijn bedoeld voor korte vluchten van maximaal twee uur, maar experts waarschuwen desalniettemin voor gezondheidsrisico’s zoals slechte bloedsomloop en vermoeidheid. Ook luchtvaartautoriteiten staan niet te springen. Zowel de Amerikaanse FAA als de Europese EASA hebben zorgen geuit over de veiligheid van staande stoelen, onder meer rondom bescherming bij crashes, evacuatieprocedures en of een stoelafstand van slechts 58 centimeter wel wettelijk toegestaan zou mogen zijn. Tot nu toe heeft geen enkele toezichthouder groen licht gegeven voor commerciële toepassing.
Ook de publieke reactie op staande vliegtuigstoelen is afwijzend. Al tijdens de Aircraft Interiors Expo in 2018 testte luchtvaartjournalist JT Genter (The Points Guy) de Skyrider 2.0 en noemde het bij zijn lengte van 1.80 meter ronduit oncomfortabel. Zijn knieën raakten volgens eigen zeggen constant de stoel voor hem. Andere testers vergeleken het ontwerp zelfs met een martelwerktuig of omschreven het als een ‘menselijke kleerhanger’, waarbij met name het gebrek aan bewegingsruimte, comfort en waardigheid genoemd werden als grootste bezwaren.
Welke airlines overwegen staande stoelen?
Ryanair wordt vaak genoemd als pionier in het overwegen van staande stoelen. En dat komt niet uit de lucht vallen: Ryanair’s CEO Michael O’Leary suggereerde al in 2012 dat hij zijn Boeings 737 en 800 wilde uitrusten met tien rijen staande stoelen en vijftien rijen gewone stoelen. Destijds opperde hij dat deze ‘barkrukken met veiligheidsgordels’ mogelijk slechts £1 tot £5 zouden kosten. Deze maand kwamen opnieuw berichten naar buiten dat Ryanair de Skyrider-stoelen in 2026 zou willen introduceren. Ryanair ontkent dit echter publiekelijk. Andere budgetmaatschappijen tonen weliswaar interesse, maar vooralsnog heeft geen enkele luchtvaartmaatschappij officieel aangegeven het systeem daadwerkelijk te gaan gebruiken.
Waarom staat staand vliegen dan nu weer in de belangstelling?
Hoewel de Skyrider 2.0 al sinds 2018 bestaat, is het idee van staand vliegen deze maand opnieuw trending geworden. De aanleiding? Een reeks speculatieve berichten en virale socialmedia-posts suggereerden dat deze stoelen binnenkort daadwerkelijk in gebruik zouden worden genomen – vooral door Ryanair. Deze berichten bleken niet op feiten gebaseerd: Ryanair ontkende direct en ook Aviointeriors gaf aan dat er geen concrete bestellingen zijn. De hype lijkt vooral het gevolg van oude beelden, de wens naar goedkopere reizen en de aantrekkingskracht van opvallend luchtvaartnieuws.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
De geschiedenis van verticale vliegtuigstoelen
Het idee om staand te vliegen is overigens niet nieuw. In 2003 experimenteerde Airbus al met een concept voor vertical seating en in 2009 kondigde het Chinese Spring Airlines aan staand vliegen aan te gaan bieden. Aviointeriors volgde in 2010 met het eerste Skyrider-ontwerp. Airbus vroeg vervolgens in 2014 zelfs patent aan op verticale stoelen. Maar ondanks alle plannen én de wereldwijde media-aandacht zijn de sta-stoelen nooit in commerciële vliegtuigen geïnstalleerd – vooral vanwege zorgen over veiligheid, comfort en regelgeving. Toch blijven de ontwerpen opduiken op luchtvaartbeurzen, als symbool van hoe ver luchtvaartmaatschappijen willen gaan om kosten te besparen.
Dus, is staand vliegen echt de toekomst?
Als staande vliegtuigstoelen ooit worden ingevoerd, kan dit een revolutie betekenen voor de budgetluchtvaart. Denk aan extra capaciteit, lagere ticketprijzen en mogelijk zelfs vluchten zonder traditionele zitplaatsen. Maar er zijn grote hobbels nog te nemen: regelgeving, medisch advies, consumentenacceptatie én imago. Het idee klinkt aantrekkelijk voor prijsvechters, maar comfort en veiligheid blijven voor veel reizigers doorslaggevend. Staand vliegen is voorlopig dus vooral voer voor discussie en speculatie. De technologie is er, maar luchtvaartmaatschappijen houden zich (nog) afzijdig. De aandacht van de media heeft het onderwerp opnieuw op de kaart gezet, zonder dat er daadwerkelijk iets veranderd is. Totdat luchtvaartautoriteiten, passagiers én airlines overstag gaan, blijft het idee van vliegen zonder stoel vooral een fascinerend luchtkasteel in de luchtvaartwereld.
Wij zijn benieuwd: zou jij overwegen om staand te vliegen als dit aangeboden wordt en zo ja: hoe lang zou de vlucht maximaal moeten duren?
Hoofdbeeld: ChatGPT
Volg Columbus Travel op Facebook, Instagram, Spotify en/of YouTube en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief.
13 Responses
Wanneer dit werkelijkheid gaat worden , is vliegen voor mij persoonlijk afgelopen .
ivm dat ik overgevoelig ben voor oa trombose en vocht vasthouden in de benen , is “staand “vliegen voor mij definitief verleden tijd
juist voor korte vluchten, waarbij staand vliegen een optie zou zijn, is vervoer per trein te prefereren
Ik vraag me eerder af waarom liggend vliegen niet wordt overwogen. Dat lijkt me een stuk comfortabeler en veiliger en je kan ook redelijk wat bedjes/ligstoelen boven elkaar stapelen. Je moet dan wel een manier bedenken om het in- en uitstappen makkelijk te maken, maar dat lijkt me eerder een interessante uitdaging dan een onoverkomelijk probleem.
Staand vliegen zou voor mij alleen een optie zijn voor vluchten van maximaal een half uur. Lang stilstaan zorgt bij mij voor rugpijn en trombose en/of spataders lijkt me een serieus probleem om rekening mee te houden voor de meeste passagiers.
Je zult daarbij nooit winst maken in de ruimte. Als je bedenkt dat je nu 3 stoelen naast elkaar hebt, zul je maximaal 3 bedden boven elkaar kunnen stapelen en de vraag is al of dat past. En óók daarbij zullen er – net als bij staand vliegen – veiligheidsissues optreden. Het gaat de airlines uiteindelijk om de maximale capaciteit en daarmee winst. Maar als je de tickets dan weer heel veel goedkoper moet maken, verlies je ook winst. Het is dus wel duidelijk waarop er nog geen airline overstag is gegaan. 😉
Gezien de foto, hoe kan iemand van 1.75m+ staan onder een bagage compartiment? Hier is toch helemaal geen ruimte voor?
Zittend wordt ik al moe als je bij een korte vlucht al 20-30 minuten in de rij staat te wachten voor het opstijgen. Dat houdt toch niemand vol?
Ongetwijfeld worden er dan alternatieven bedacht voor de bagagecompartimenten. Gezien het feit dat het om goedkopere alternatieven gaat, kan het ook dat koffertjes alleen nog maar in het ruim mogen en dat je bijvoorbeeld je rugzak onder je zitting moet hangen of iets dergelijks. Het is wel ondersteund staan, maar comfortabel is inderdaad anders. Tegelijkertijd zijn er ook mensen die een uur lang in drukke NS-treinen moeten staan in de spits … 😉
Het is alleen ondersteund staan voor mensen die precies de juiste lengte hebben. Ben je te klein, dan heb je niks aan dat zitvlakje en duwt het alleen maar in je rug. Dat is ook zo in OV of gondelbanen met van die hangplekken.
Dat is niet helemaal waar; het werkt in feite wel als een soort stoel, waar je ook geen duizend verschillende hoogtematen van hebt. Er zijn ook voetverhogers. Het zal voor volwassenen van verschillende lengtes niet direct een probleem opleveren. Kinderen daarentegen … daar moeten ze dan inderdaad hogere voetsteunen o.i.d. voor maken. Je kunt beter zien hoe het werkt in dit filmpje: https://www.youtube.com/watch?v=tDQqFBNu5zc. Maar goed, feit is dat het nog steeds niet in productie is en naar alle waarschijnlijkheid ook niet op korte termijn geïmplementeerd gaat worden. Dan zouden dergelijke ‘kinderziektes’ er ongetwijfeld wel uitgesloopt gaan worden, maar voorlopig kunnen we opgelucht ademhalen. 😉
En omgekeerd: hoe kan een kind of een kleinere volwassene staan met die bult van dat stukje zitvlak in de rug. Dit zou alleen maar kunnen als de hoogte verstelbaar is en inderdaad de bagagekastjes lager. Daar stoot inderdaad zelfs een niet al te lang iemand zijn hoofd.
Mensen en dieren zijn tegenwoordig niets minder dan een product, het gaat enkel om NOG meer winst. Geld dus. Dat tickets goedkoper worden, geloof ik daarom niets van. Het is pure uitbuiting. Dan maar wat langer sparen voor een reis, maar wel kunnen zitten. Als oudere of rug-patient sowieso niet te doen.
nee en nog eens nee: Hypostatische bl0eddrukproblemen plus stenose: géén denken aan!!!
Ooit 1x met Corendon naar Turkije gevlogen, helaas met een leentoestel van Onur air waar men minstens 4 extra stoelrijen had ingepropt. Gevolg bijna niemand kon z’n knieeen kwijt en moest 4.5uur in een half staande positie het vol weten te houden naar Turkije.
Conclusie: behalve dat ik nooit meer met Corendon zal vliegen, ga ik never nooit staand vliegen!
Staand vliegen zou voor mij een ‘no go’ zijn. Sinds mijn tienerjaren krijg ik na ongeveer 20/30 minuten last van slapende benen en tintelende voeten bij staan. De oorzaak is nooit gevonden. Ik kon daardoor geen staand beroep kiezen. Of in een wachtrij bij een pretpark staan….. Vliegen moet comfortabel zijn en geen medische klachten op roepen. Soms draaft men gigantisch door. Zoals nu met: lagere kosten, nog meer passagiers in een ‘ijzeren blikje’ proppen enz. Zoals gezegd. Ik zou dan ZEKER afhaken.