image
Marije van de Vlekkert

Van sup tot kampeervlot: de 3 leukste wateractiviteiten met kinderen in Friesland

Wanneer wereldreiziger en stoere papa Joost Smets met zijn kinderen het water op moet, voelt hij direct nattigheid, want waterskiën is eng en subtropische zwemparadijzen zijn druk. Gelukkig gooien de Friezen hem een reddingsboei toe: kom toch varen op een kampeervlot!

Haal een nat pak 

Wateractiviteiten met kinderen in Nederland. Foto's: Marije vd VlekkertDe zeventiende-eeuwse Waterpoort an Sneek is een prachtige plek om doorheen te suppen. Foto's: Marije van de Vlekkert

‘Jullie zijn de eerste dit jaar,’ lacht Jesse van Sail-a-way. Op het gras bij opstapplaats De Kajuit liggen vijf gestroomlijnde Shark supboards klaar, sups die met zo min mogelijk impact op het milieu geproduceerd worden. Het is een frisse dag en de grijze lucht belooft weinig goeds. ‘Is er een kans dat we droog blijven?’, vraagt mijn vrouw. Jesse aarzelt. ‘Ga er maar vanuit dat je in het water valt. We hebben kleedhokjes en warme douches.’ Het is aanpoten, tegen de wind in, maar de zeventiende-eeuwse Waterpoort van Sneek willen we niet missen. Petje af voor Jesse, die in vijf dagen tijd de Elfstedentocht per sup aflegde. We peddelen stug door, onze jongste staand en de rest op de knieën of in kleermakerszit, tot we – ietwat overmoedig gezien de frisse lentetemperatuur – bij de iconische sierpoort aanmeren voor een bolletje suikerbroodijs van ijssalon IIskâld. ‘Waarom kunnen we niet met een boot varen, zoals gewone mensen?’, wil onze oudste weten. Toch hebben we de smaak te pakken en er worden zelfs plannen gemaakt om voor een eigen supboard te sparen.

Losse suplessen: € 20 p.p. (inclusief boardhuur), route over de grachten van Sneek: € 25 p.p. voor twee uur (€ 10 voor elk opvolgend uur of € 45 voor een hele dag).

Laat je in de tent lokken

De kampeervlotten van Flötten. Foto: Marije vd VlekkertBij de kampeervlotten van Flötten staat Friluftsliv, buitenleven, centraal. Foto: Marije van de Vlekkert

Bij de kampeervlotten van Flötten staat Friluftsliv, buitenleven, centraal. De ontmoeting tussen mens en natuur zorgt voor een intense beleving. Nou, dat klopt wel. ‘Jullie zijn de eerste dit jaar,’ grijnst Arie wanneer we ons melden in Jachthaven de Watervriend. Alweer! Ons vlotavontuur verandert al snel in type 2 plezier: een beproeving op het moment zelf, maar wat heb je een hoop lol achteraf bij het vertellen van de verhalen. We varen pal tegen de wind in en de golven van de Goaiingarypster Puollen spatten hoog over ons heen. Zouden de slaapzakken nog droog zijn? Onze kussens en broeken in elk geval niet. Tip: wikkel het canvas van de tent bij onstuimig weer om al je kampeerspullen heen!

Gelukkig is het binnen bij Paviljoen SALT in Terherne heerlijk warm. Hier kun je eten en drinken aan het water, met ruimte om je bootje (of kampeervlot) aan te leggen. Terwijl de kinderen een dessert bestellen om wat langer binnen te kunnen blijven, laat ik me verleiden tot nog een flesje Overstag Blond om voldoende moed te verzamelen en weer van wal te steken.

Onze vlotervaring is compleet wanneer we met een paarsroze avondlucht nog even het meer op willen om een mooie foto te maken. Klein probleem: de buitenboordmotor wil niet meer aan en we drijven steeds verder af. Verder van onze bagage, die nog op de kade ligt, richting de hogere golven midden op het meer. Met de ene peddel aan boord komen we met geen mogelijkheid tegen de sterke stroming in. ‘Waarom kunnen we ook niet met een boot varen, zoals gewone mensen?’, vraag ik me af. Als hulpeloze schipbreukelingen dobberen we rond, tot we Arie aan de lijn krijgen. ‘Zit de veiligheidspal er nog in? Heb je de choke uit? Staat de motor in neutraal?’ Ik heb zowaar goed opgelet bij de uitleg, maar het mag niet baten. Gelukkig weet Arie raad. ‘Druk de choke maar weer in en draai het gas vol open.’ Ronkend komt de motor tot leven en in het halfduister navigeren we naar onze kampeerplek.

De tent opzetten gaat een stuk vlotter en even later krijgen we het weer lekker warm. Ik slaap heerlijk, slechts af en toe gewekt door snaterende eenden, het klotsen van de golfjes en een geluid dat ofwel het foemp, foemp van een roerdomp is, ofwel een van mijn vlotgenoten die zachtjes ligt te snurken.

Met het kampeervlot van Flötten kun je behalve het Sneekermeer ook de oud-Hollandse dorpjes van Waterland verkennen. Vanaf € 139 per nacht voor maximaal vier personen.

Hang in de touwen tijdens het Skûtsjesilen

Skûtsjesilen op het IJsselmeer. Foto: Marije vd VlekkertSkûtsjesilen op het IJsselmeer. Foto: Marije vd Vlekkert

Op weg naar de laatste stop vermaken we ons door Friese plaatsnamen in te vullen in willekeurige zinnen: ‘Ik heb last van Skearnegoutum in mijn Snits.’ Maar eigenlijk hebben we helemaal nergens last van, want zelfs op deze bewolkte dag is het een feest om hier te zijn - ook voor zoetwatermatrozen als wij. Aad van Annage in Earnewâld steekt me meteen de loef af: ‘Jij bent misschien een zoetwatermatroos, maar ík ben een zoetwaterkapitein!’ Trots vertelt Aad over skûtsjesilen. Is er een scheepstype dat Frieser klinkt? ‘Skûtsje betekent gewoon schuitje.’ Klein zijn ze niet: er kunnen 25 personen meevaren op een skûtsje. Mijn kinderen hangen direct in de touwen. Letterlijk en figuurlijk, want na het hijsen van de zware bruine zeilen zijn ze bekaf.

‘Dit skûtsje stamt uit ongeveer 1910’, vertelt Aad, terwijl hij me laat sturen en aanraadt om niet aan lager wal te geraken. ‘In een periode van dertig jaar werden metalen schepen naar traditioneel voorbeeld gebouwd, in ijzertimmerwerkplaatsen, met dezelfde bolling als de oude houten skûtsjes. Tot men erachter kwam dat dit niet handig was: metaal heeft immers andere kwaliteiten dan hout.’ Varen op het IJsselmeer, daar vindt Aad niks aan. ‘Net alsof je op een grote parkeerplaats rijdt – hoewel de historische stadjes de moeite waard zijn.’ Nee, dan liever de smalle slootjes van nationaal park De Alde Feanen. Veel spannender!

Tochten van twee uur (minimaal vijf personen) vanaf € 41 p.p.

Kijk voor meer spetterende activiteiten op Friesland.nl

Volg Columbus Travel op Facebook en/of Instagram en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief!