image
Brenda Somers

Zo ervaar je het buitenland in eigen land: 5 exotische Nederlandtips

Wist jij dat je flamingo's kan spotten in Zuid-Holland en met een terreinwagen op safari kan gaan op de Veluwe?  Met deze vijf Nederlandtips waan je je in exotische oorden!

1. Ga op safari op de Gelderse savanne

Denk je aan safari, dan denk je aan Afrika. Maar wist je dat je - praktisch om de hoek - óók in een terreinwagen door uitgestrekte zandlandschappen kunt crossen, in een daktent kunt slapen en de Big Five kunt spotten? Het Kootwijkerzand, het grootste stuifzandgebied van West-Europa, werd eeuwen geleden ontbost om plaats te maken voor landbouwgrond en heidevelden. Door toedoen van grazende schapenkuddes verdween ook de resterende laag bodemvegetatie. De wind kreeg vrij spel, en stoof het onderliggende zand op. Vandaag de dag staat het Kootwijkerzand te boek als de ‘Sahara van de Veluwe’. Je kan hier op eigen houtje of met een wildlifegids op zoek gaan naar de lokale Big Five: het edelhert, de ree, het everzwijn, de das en de vos. Sinds kort hoort daar ook de wolf bij. Het dier is terug van weggeweest in Nederland, na een absentie van bijna 140 jaar.  Op dit stukje Nederland krijg je écht de safarikriebels te pakken: qua beleving hoeft de Veluwe écht niet onder te doen voor beroemde, Afrikaanse wildparken.

Teamtripper organiseert authentieke en avontuurlijke safaribelevingen vlakbij huis. In Otterlo haal je de sleutels van de Land Rover Defender op en krijg je de routekaart overhandigd. Een tweedaagse trip kost € 199 p.p. op basis van 8 tot 20 personen, maar je kan ook een dagtrip boeken. 

Als je in een Land Rover door de Veluwe rijdt, waan je je echt in de Afrikaanse savanne. Foto: Marije van de Vlekkert

2. Tuf met een tuktuk door de Vlielandse bushbush

Het landschap op Vlieland is ontzettend divers. Duinlandschap en strand wisselen af met moeras, kwelders, wadplaten, bos- en grasland. Ook de flora en fauna is verrassend veelzijdig. Zo zie en hoor je het ene moment de luidruchtige balts van nijlganzen en sta je het andere moment oog in oog met grazende Schotse Hooglanders. Minder in het oog springend maar alom vertegenwoordigd zijn hazen en konijnen, huppelend over schelpenpaden of meer verscholen in het helmgras. Fazanten, rode zeekraal, duinrozen en -viooltjes brengen weer op subtiele wijze kleur in het landschap. En dan heb ik het nog niet eens over het leven onder het wateroppervlak op het wad: de vissen, schelpen en schaaldieren. Til op het wad een willekeurige steen op en tientallen krabben vluchten weg van onder hun schuilplaats. Vlieland is vierduizend jaar geleden ontstaan door een strandwal die werd opgeworpen door de Noordzee en zat lange tijd ‘vast’ aan Texel. Rond de middeleeuwen werd het pas een echt zelfstandig eiland – met slechts 39 vierkante kilometer het kleinste bewoonde Waddeneiland en met 28 inwoners per vierkante kilometer de dunstbevolkte gemeente van Nederland, op Schiermonnikoog na. Je komt hier dus voor de rust. En, geloof het of niet, voor het weer – Vlieland kent twee keer zo veel zonuren als de rest van het land.

Tip: verken het eiland in een elektrische tuktuk. De bestuurder Kees brengt je naar bijzondere plekken, geeft persoonlijke uitleg en deelt leuke anekdotes. De ‘Eiland Safari Tour’ duurt anderhalf uur en kost € 22,50 p.p. met een minimum van twee personen.

Een elektrisch aangedreven tuktuk van Vlielander Kees brengt je naar de verborgen parels van het eiland. Foto: Simone Wittgen

3. Flamingo's spotten in Nederland

Yeah, right. Er grazen zeker ook eenhoorns op de Veluwe ... Zo stellen we je reactie voor als we je vertellen dat je in de Nederlandse polder wilde flamingo’s kunt spotten. Maar het kan dus écht. De vogels worden vaak geassocieerd met exotische oorden en hoge temperaturen. Maar die associatie gaat niet altijd en overal op. Flamingo’s zijn bestand tegen grote temperatuurverschillen. In de Andes kan de temperatuur ’s nachts bijvoorbeeld dalen tot twintig in de min, terwijl het overdag weer kan oplopen tot dertig graden. Elk jaar vanaf juli gaat de flamingokolonie uit het Duitse natuurgebied Zwillbrocker Venn - de noordelijkste broedplek van Europa - op tournee door Nederland. Je zou kunnen zeggen dat ze ons land hebben ontdekt als de ideale zomerbestemming. Alle grote flamingosoorten hybridiseren (kruisen) met elkaar. De flamingo’s die Nederland aandoen behoren tot de kleine, Chileense of Caribische flamingo, of tussenvormen daarvan.

Geloof je er nog steeds geen hout van? Ga ze dan met eigen ogen bekijken op de volgende plekjes:

  • Vanuit de kijkhut bij Zwillbrocker Venn (Gelderland)
  • Vanaf de dijk bij Elburg aan het Veluwemeer (Gelderland)
  • Vanaf de parkeerplaats De Hege Gerzen bij Steile Bank (Friesland)
  • In het Lauwersmeer (Groningen en Friesland)
  • Vanaf de dijk aan het Kinselmeer (Noord-Holland)
  • Vanuit de jachthaven bij Battenoord (Zuid-Holland)
  • Vanaf de dijk aan het Volkerakmeer en de Krammersche Slikken bij Oude-Tonge (Zuid-Holland)

In Nederland kan je op verschillende plaatsen wilde flamingo's spotten. Foto: Hollandse Hoogte

4. Onthaast aan de Noord-Hollandse costa

Voor de kust van Noord-Holland herinneren tientallen verlaten bunkers aan de verschrikkingen van de Tweede Wereldoorlog, maar is de schoonheid van het duinlandschap tijdloos. De Atlantikwall is een verdedigingslinie uit de Tweede Wereldoorlog die tussen 1942 en 1944 door nazi-Duitsland  - deels met dwangarbeid -  werd aangelegd als afweer tegen een invasie van de geallieerden. De linie was een kleine 6000 kilometer lang, liep van de Noordkaap tot aan de Golf van Biskaje en bestond uit meer dan tienduizend bunkers en een veelvoud aan kleinere verdedigingswerken. De aanleg ervan werd gestaakt toen de geallieerden in 1944 bij Normandië door de Atlantikwall braken. Grote delen van de Atlantikwall zijn afgebroken - met name in Duitsland zelf - maar in Nederland zijn langs de hele kustlijn en op de Waddeneilanden nog de nodige restanten te vinden. Noord-Holland had met Den Helder en IJmuiden twee voor de Duitsers belangrijke speerpunten. Wie geïnteresseerd is in oorlogsgeschiedenis én geweldige natuur is aan de Noord-Hollandse kust aan het juiste adres. Op deze handige site vind je nuttige informatie over de bunkerlinie.

De kust van Noord-Holland heeft een rijke geschiedenis en daarnaast kan je er prachtig wandelen door het duinlandschap. Foto: Stijn Hoekstra

5. Wandel door Limburgs Toscane

Wie sjoan ós Limburg is, begrip toch neëmes (Hoe mooi ons Limburg is, begrijpt toch niemand), zong de Limburgse volkszanger Harry Bordon in 1954. Dat was misschien tóén zo, maar nu niet meer. Als je neerkijkt op Eys besef je dat de schoonheid van het Zuid-Limburgse Heuvelland onomstootbaar is. De omgeving van dit schilderachtige dorpje wordt liefkozend ‘het Toscane van Limburg’ genoemd, en het is niet moeilijk om te zien waarom. Het eerste dat opvalt is de zachte glooiing in het landschap, golvend en speels, als een drijvend lappendeken. In de verte ontwaar je, mooi op een rijtje, de slanke gedaanten van Italiaanse populieren, die qua vorm en structuur verdacht veel lijken op de voor Toscane zo kenmerkende cipressen. In de directe omgeving liggen tal van wijngaarden, en het zijn veelal streekproducten die de klok slaan. Het Toscanegevoel komt ook op andere manieren tot uiting. Dit gebied kent zijn eigen ritme. Gejaagdheid is een vorm van druk die ze hier niet kennen. Het leven wordt nog écht geleefd. Laat dat maar aan de Zuid-Limburgers over.

In de omgeving van het schilderachtige dorpje Eys voelt het net alsof je op rondreis bent in Toscane. Foto: Brenda Somers

Wil jij nog meer exotische Nederlandtips? Bestel dan nu al onze special 'In Eigen Land', die op 1 juli in de winkel ligt. Je krijgt hem daarna direct thuisgestuurd zonder verzendkosten!