Treinreizen Reisgids

Treinreizen header image
foto: Reisreporter Renskespijkers

Achterover leunen in een comfortabele stoel en de prachtige, gevarieerde landschappen aan u voorbij zien trekken. Uitgerust aankomen op de bestemming en zeeën van tijd hebben om de plaats te ontdekken. Aanschuiven voor een heerlijk diner en prettige gesprekken voeren met medereizigers. Als dit als muziek in de oren klinkt is een treinreis dé vakantie voor jou. Een treinvakantie staat garant voor een snelle, eenvoudige en ontspannen manier van reizen. Van het Mongolisch hoogland tot de Canadese bossen en van de Alpenroutes tot de Australische outback, een treinreis is een ervaring op zich. En het is nog milieuvriendelijk ook!

De voordelen van treinreizen

De tarieven vallen alleszins mee. Veel treindiensten bieden kortingen aan voor jongeren, ouderen en vaste reizigers. De daadwerkelijke prijs is, vanzelfsprekend, afhankelijk van het land en de eindbestemming. Hoe langer je erover doet om ergens te komen, bijvoorbeeld door vaker over te stappen, hoe goedkoper de prijs. Toch liever met de auto op vakantie? Neem de autoslaaptrein. Je slaat alle files over en wordt wakker in een geheel nieuwe omgeving. Steeds meer treindiensten werken eraan om treindiensten aantrekkelijk te maken voor gezinnen. Zo zijn enkele treinen in Europa al uitgerust met babyverzorgingsfaciliteiten en kinderspeelruimtes. Ook handig zijn de stopcontacten die in vrijwel alle langeafstand treinen aanwezig zijn.

Binnen Europa reis je voor een zeer gunstige prijs per trein naar de mooiste en verrassendste bestemmingen. Wat dacht je van een stedentrip naar Brussel, Berlijn, Parijs of Londen? Sla gedoe met auto parkeren of vliegtuig transfers over in stap uit in het hartje van de stad. Of breng een bezoekje aan historische steden in de buurt: Antwerpen, Gent, Düsseldorf of Keulen. Dichtbij en relatief onbekend. Er zijn echter ook spoorwegmaatschappijen die zich toeleggen op hele bijzondere treinreizen zoals de befaamde Trans-Siberië Express. Of toch liever een treinreis dwars door Afrika of richting het Noorderlicht? Kortom, de trein brengt je naar plekken waar je anders niet snel zult komen.

Treinreizen tips

Vakantieperiodes: Plan je treinreis buiten de lokale (school)vakanties om. Informatie hierover vind je op het internet.

Op tijd zijn: Op een paar uitzonderingen na vertrekken treinen overal (redelijk) op tijd. Zorg dat je ongeveer één uur voor vertrek aanwezig bent op het station.

Persoonlijke bezittingen: Het is aan te raden om je persoonlijke bezittingen bij je te houden indien je reist in een lage klasse en/of oude trein. In het geval van een nachtreis: neem eigendommen mee het bed in.

Treinpassen: Met name in Europa, maar ook in andere werelddelen is het voordeliger om te reizen met een treinpas. Bepaal je route en boek je pas ruim van tevoren om maximaal te profiteren van de kortingen. Houd er rekening mee dat je, ondanks de aanschaf van een treinpas, soms óók nog moet reserveren.

Deze Reisgids is samengesteld door het reismagazine Columbus Travel.

Laatste tips over Treinreizen

Wanneer je in Kanchanaburi over de historische 'Bridge over the River Kwai' loopt, voorzichtig manoevrerend over de oude spoorlijn, zie je dit uitzicht aan j...

>>

Binnenkort komen er wat uitgebreidere verslagen. Over hoe wij een zakkenroller in Moskou succesvol achtervolgden, een dronken visser onze tourgids was (en ee...

>>

Olkhon Island is een echte must do voor mensen die de Trans Mongolië Express doen en tijd hebben voor een tussenstop bij het Baikailmeer. Wij verbleven hier...

>>
Laatste Treinreizen Artikelen

Met onze reisgids Treinreizen ben je altijd op de hoogte van het laatste nieuws en artikelen.

Video
Video: De Trans-Siberische spoorlijn in drie minuten

De Trans-Siberische spoorlijn is met 9289 kilometer aan treinrails een van de langste spoorlijnen ter wereld. Vanuit Moskou reis je dwars door Siberië en kun je zelfs naar Mongolië en China. De volgende video van filmmaker Stanislas Giroux laat ...

0
Handige Tips
8 tips voor reizen met je trouwe viervoeter

Steeds meer mensen overwegen de optie om hun hond mee te nemen op reis. Toch komt daar behoorlijk wat bij kijken. Zijn vliegtuigen wel huisdier-vriendelijk? En mag een hond in elk hotel verblijven? We zochten het voor je uit.

0