image
Vellah

Dit zijn de 7 populairste landen (en leukste tips) voor een roadtrip in 2023

Nederland is een echt camperland: ons land telt naar schatting maar liefst 60.000 campereigenaren. Ook de huur van campers zit in de lift. Waar willen Nederlanders met al die campers naartoe reizen? Columbus Travel hield een grootschalige survey over de populairste bestemmingen. Staat jouw favoriete roadtripland in de top 7? Plus: we geven je tips voor de mooiste roadtrips!

De tijd dat campers vooral met seniorenreizen en lange Amerikaanse roadtrips werden geassocieerd, ligt ver achter ons. Ook jonge gezinnen en vriendengroepen hebben de camper ontdekt als ideaal vervoermiddel, juist voor weekendjes weg en vakanties in Europa. Deze trend is door de coronacrisis in een stroomversnelling terechtgekomen – met een camper kun je gaan en staan waar je wilt en ben je niet direct afhankelijk van reisverboden.

Welke bestemmingen zijn dit jaar in het bijzonder in trek voor een camperreis? Ruim drieduizend Columbus-lezers deelden hun favoriete roadtriplanden via een online survey. De belangrijkste conclusie uit het onderzoek: ook dit jaar zoeken Nederlanders het liefst hun eigen land en buurlanden op voor een roadtrip.  Nederland is verreweg de populairste bestemming voor een camperreis in 2023 – maar liefst 46% van alle respondenten zou dit jaar wel een camperreis in eigen land willen maken. Ook België (21%) en Frankrijk (20%) zijn bijzonder geliefd. De top zeven bestaat verder uit Duitsland, Noorwegen, Italië en Spanje. De populairste niet-Europese roadtripbestemming dit jaar is de Verenigde Staten, die met 7% op de elfde plaats eindigt. 

camper-huren-camperbus-kopen-autovakantie-zomervakantie-2022-columbus-travel

‘De voorkeur voor Europese bestemmingen voor camperreizen is relatief nieuw’, zegt Columbus Travel-hoofdredacteur Mark Mackintosh. ‘De meeste respondenten die al met een camper hebben rondgereisd geven aan een roadtrip te hebben gemaakt in verre bestemmingen als Canada, de VS en Australië. Maar dit jaar zoeken Nederlanders het dichter bij huis.’ Dat valt deels te verklaren door de naweeën van de coronacrisis, maar is ook te danken aan de trend om óók kortere trips met een camper te maken. De vraag naar een weekendje of weekje weg met een camper wordt verder gestimuleerd door online deelplatforms zoals Goboony, waar campers voordelig te huur worden aangeboden door hun eigenaren.

Ontvang 3 edities van Columbus Travel voor € 19,95 + roadtripboek cadeau


Hier wil je naartoe in de top 7 roadtriplanden van 2023

Ben jij ook van plan een camperreis of roadtrip te maken dit jaar? Laat je dan inspireren door de volgende Columbus-tips voor de populairste roadtriplanden van 2023!

1. De bijzonderste roadtrip en camperreis van Nederland: de Atlantikwall

Foto: Stijn Hoekstra

Voor de kust van Noord-Holland herinneren tientallen verlaten bunkers aan de verschrikkingen van de Tweede Wereldoorlog, maar is de schoonheid van het duinlandschap tijdloos. Verken dit bijzondere stukje Nederland tijdens een roadtrip waarvan de Atlantikwall de rode draad vormt. Deze verdedigingslinie werd tussen 1942 en 1944 door nazi-Duitsland − deels met dwangarbeid − aangelegd als afweer tegen een invasie van de geallieerden. De linie was een kleine 6.000 kilometer lang, liep van de Noordkaap tot aan de Golf van Biskaje en bestond uit meer dan tienduizend bunkers en een veelvoud aan kleinere verdedigingswerken. Grote delen van de Atlantikwall zijn inmiddels afgebroken− met name in Duitsland zelf − maar in Nederland zijn langs de hele kustlijn en op de Waddeneilanden nog de nodige restanten te vinden. Noord-Holland had met Den Helder en IJmuiden twee voor de Duitsers belangrijke speerpunten. Gouden tip: Je kunt met een retro (maar volledig elektrisch) Volkswagen-T2b-busje van Evan op ontdekkingstocht. Deze manier van reizen is ideaal voor slow travel; de aanbevolen snelheid is 85 kilometer per uur. De campervan rijdt verder heerlijk en met het grote stuur voor je - zonder stuurbekrachtiging - voel je je af en toe een buschauffeur.


2. De leukste roadtrip en camperreis van België: Parc Naturel des Sources & Fagne de Malchamps

Fagne de Malchamps (Parc Naturel des Sources), België. Foto: Getty ImagesFoto: Getty Images

Vanaf Maastricht rijd je in drie kwartier naar Parc Naturel des Sources in de Ardennen. In dit landschap van rivieren, uitgestrekte bossen en bronnen (een flesje Spa of Bru mineraalwater voor tijdens je verkenning is in deze streek eenvoudig te vinden) ontdek je ook het hoogveenlandschap van Fagne de Malchamps, de meest westelijke uitloper van het veel bekendere en drukkere natuurgebied Hautes Fagnes (Hoge Venen).


3. De leukste roadtrip en camperreis van Frankrijk: de Vercors

Foto: Chris König

Nederlandse toeristen kiezen en masse voor de aangrenzende departementen Hautes Alpes, Drôme en Ardèche, maar voor wie iets anders wil dan oranjecampings met Nederlands als voertaal is Isère − met daarin het grootste deel van de Vercors − een verademing. Zelfs veel Fransen lijken dit verrassend veelzijdige stukje van hun land niet te kennen, op een groepje ingewijde outdoorliefhebbers na. In negen tot tien uur rijd je van Utrecht naar Grenoble (1.000 kilometer), de uitvalsbasis voor de Vercors. In het natuurgebied hoort een ezelstocht bovenaan je bucketlist te staan. Je treed ermee in het voetspoor van de boeren die zich op de arme gronden van de Vercors probeerden te vestigen én van de rangers van het Parc naturel régional du Vercors, die nog altijd op ezels vertrouwen wanneer ze meer mee moeten nemen dan ze zelf kunnen dragen.


4. De leukste roadtrip en camperreis van Duitsland: het Zwarte Woud

Foto: Thijs van den Burg

Het Zwarte Woud is het grootste middelgebergte van Duitsland en in veel opzichten een lightversie van de Alpen. De dorpjes zijn net zo pittoresk en de bergweides net zo maagdelijk. Het enige verschil is de hoogte − geen enkele top in het Zwarte Woud steekt boven de boomgrens uit. Als je de drukte achter je wilt laten, doe je er goed aan om de kronkelende hoofdwegen te verlaten en de onbekendere valleien in te duiken − en vervolgens net zo lang door te rijden tot de bewoonde wereld ophoudt. Aanrader: de grindweg die dood loopt in een hooggelegen zijdal van het St. Wilhelmer Tal. Je bevindt je hier op duizend meter hoogte en vanwege het lagergelegen wolkendek waan je je op een eiland in de bergen.


5.  De leukste roadtrip en camperreis van Noorwegen: Noord-Noorwegen

Foto: Getty Images

Het eerste wat in het oog springt wanneer je door Noord-Noorwegen reist, is het drama dat wordt geboden door de natuur. Het is een gebied van extremen: de volgens de overlevering door trollen gehouwen fjorden die zich als duivelstanden ontworstelen aan de zee, de eindeloze toendra van het binnenland en het fameuze licht van de poolcirkel. Op zoek naar de ziel van Noord-Noorwegen − de mensen − zakten wij af van Tromsø -verreweg de grootste plaats in deze contreien - naar de Lofoten, de eilandengroep die hét uithangbord van de regio is. Rijd via route 862 allereerst naar het nabijgelegen Kattfjord, waar het subliem hiken is en pak dan de autoferry naar Senja, het een-na-grootste eiland van Noorwegen. Vooral de schitterende westkust nodigt uit tot wandeltochten. In kustdorpjes als Husøy en Mefjordvær kun je kennis maken met het plattelandsleven zoals dat enkele decennia geleden nog in geheel Noorwegen voorkwam. Via route 84 of (alleen in de zomer en een stuk korter) met de ferry vanaf Gryllefjord bereik je de Vesterålen, een ruige eilandengroep die buiten de walvissafari’s vanuit het plaatsje Andenes ook vogelsafari’s en strandwandelingen biedt.


6. De leukste roadtrip en camperreis van Italië: Maremma

Foto: Louise ten Have

Maremma was eeuwenlang het Wilde Westen van Italië: het soms barbaarse boerengebied van Toscane. Het moerassige heuvelland aan zee werd geplaagd door malariamuggen, rovers en ontvoeringen, en was het strijdtoneel van de Etrusken en middeleeuwse landheren én het thuisland van de butteri: de Italiaanse cowboys. Huur een auto of camper in Rome en rijd over de A1 in tweeënhalf uur door groene heuvels naar het ongepolijste zuidwesten van Toscane. Verblijf twee dagen in het middeleeuwse stadje Pitigliano, dat net als zijn broertjes Sorano en Manciano sensationeel boven het landschap uittorent op een tufsteenrots. Wandel naar Sovana en Sorano over uit rotsen uitgehakte Etruskische paden, geniet van het heerlijke eten en onthaast. Rijd vervolgens naar agriturismo Cornacchino en ervaar zelf hoe het is om als ruiter door deze boerenstreek te draven. Tuf daarna via kronkelweggetjes naar het noordelijker gelegen Monte Amiata en buik uit tijdens een balansdag in de thermen van San Filippo.


7. De leukste roadtrip en camperreis van Spanje: Ruta del Califato

Foto: Pé Chan

Een van de best bewaarde geheimen van Andalusië is de Ruta del Califato (Route van de Kalief), de belangrijkste weg tijdens de Moorse overheersing. Ze verbond de steden Córdoba, de oude hoofdstad van het kalifaat, en Granada, zetel van het laatste Arabische koningshuis op het Iberisch schiereiland. Je kunt de ongeveer tweehonderd kilometer lange route volgen via de moderne autowegen N-432 en N-331, dwars door het natuurpark Sierras Subbéticas. Hier liggen in een lieflijk heuvellandschap met olijf- en wijngaarden vredige witte dorpjes met dreigende Moorse forten – vanuit de verte lijken ze op witte dominosteentjes die over de bergen zijn uitgestrooid. Je kunt overal naar believen uitstappen.


Smaakt dat naar meer? Vind nog veel meer roadtrip-inspiratie op onze themapagina Auto- en campervakanties

Volg Columbus Travel op Facebook en/of Instagram en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief!