image
Louise ten Have

Het beste van Puglia in 10 foto's

De cultuur in Puglia is een uitbundig mozaïek van buitenlandse invloeden. Tijdens een rondreis door de hak van Italië komen we niet alleen in aanraking met historische overblijfselen en de zalige keuken, maar ook met onbekende tradities die al eeuwenoud en nog altijd springlevend zijn.

Foto's: Louise ten Have

1. Hike langs de afgrond net buiten Gravina

Brug Gravina CREDIT Louise ten Have

Loop vanuit Gravina over de brug uit de James Bond-film No Time to Die en hike urenlang door het ravijn en bezoek rotskerken en grotten.


2. Ga fietsen in Puglia

Fietsen in Puglia CREDIT Louise ten Have

Van alle regio’s in Italië is Puglia het platst. Maar voor wie wil fietsen in de heuvelachtige Valle d’Itria, waar de meeste trulli-huisjes van Puglia te bewonderen zijn, is een e-bike geen overbodige luxe. De xylella-fastidiosabacterie besmette in 2015 meer dan een miljoen olijfbomen in de regio’s Lecce en Salento. De bacterie voorkomt dat water de takken van bomen bereikt, waardoor ze afsterven. Wij waren voor het eerst in Puglia in 2007. De regio stond toen nog vol met eeuwenoude, dikke olijfbomen. Nu mag je blij zijn als je één dikke, oude boom tegenkomt. De olijfbomen die na de uitbraak zijn teruggeplant groeien gestaag door, maar het verschil is nog erg groot. Fiets tussen de olijfbomen en pajares (een trullo  zonder puntdak).


3. Overnacht in een trulli-huisje

In een Trulli slapen in Puglia CREDIT Louise ten Have

Het echte Puglia ontvouwt zich in het binnenland, met zijn middeleeuwse stadjes en barokke paleizen, duizenden trulli en miljoenen olijfbomen. We hebben in vele trulli geslapen, maar onze favoriet is Trullo Babette, prachtig gelegen van het gebaande pad af in een olijfgaard. Soms zijn de trulli te luxe verbouwd waardoor je het gevoel hebt dat je in een designhotel zit. Babette is nog authentiek en comfortabel genoeg, en zeer leuk geprijsd. Boek op tijd!


4. Verken de verlaten tabaksplantage Bordo Cardigliano

Borgo Gino Kerk in Puglia CREDIT Louise ten Have

Vergaap je aan de prachtige gebouwen op de voormalige tabaksplantage Borgo Cardigliano uit onze reportage in Columbus Travel editie 107. Is het hek gesloten? Bel beheerder Gino. Zijn telefoonnummer vind je naast de poort. Tegen een kleine donatie leidt hij je rond. Het terrein wordt op Google Maps nog getoond als hotel. Het is een genot om met Gino Borgo Cardigliano te verkennen. Voor een mooi uitzicht ga je het dak op van het kerkje.


5. Slenter door het fotogenieke kustplaatsje San Vito

Het rustige plaatsje San Vito. CREDIT Louise ten Have 

Polignano a Mare is een picture perfect kuststadje, beroemd vanwege het stadsstrand tussen de kliffen en het grotrestaurant Grotta Palazze, maar de plek is extreem druk. Onze tip: ga in plaats daarvan naar San Vito. Het is er rustiger, er dobberen meer vissersbootjes en er staat een tiende-eeuwse kloosterruïne.


6. Proef de verse keuken van Puglia

Vers uit de keuken van Puglia. CREDIT Louise ten Have

Door de eenvoud en de verse, lokale ingrediënten die worden gebruikt, wordt de keuken van Puglia ook wel cucina povera genoemd, de keuken van de armen.


7. Met een herder

Schaapsherder Romolo CREDIT Louise ten Have

Wandel met Romolo, de herder uit onze reportage, en zijn kudde langs de kust. Of ga laat in de middag bij hem op visite in zijn masseria. Hij zal je met open armen ontvangen. Navigeer naar 3F9C+7F Sante Cesarea Terme, nabij het dorpje Villaggio Paradiso.


8. Ontdek verborgen stranden nabij Torre Sant’Andrea

De Kustlijn van Puglia. CREDIT Louise ten Have

Puglia staat bekend om z’n prachtige kustlijn met stranden en baaien. Baia Dele Zagare is zo’n mooie baai.  Parkeer je auto in het drukke kustplaatsje Torre Sant’Andrea en wandel langs de kust naar het zuidoosten. Onderweg passeer je mooie uitkijkpunten en uiteindelijk kom je verstopte strandjes tegen.


9. Verken witte stadjes

De stad Ostuni CREDIT Louise ten Have

Naast onbekendere en prachtige città bianche (witte stadjes) als Ceglie Messapica en Cisternino, kun je ook de grotere witte stad Ostuni bezoeken. Om de vijand te verwarren werden de stadjes aangelegd als een soort labyrint. Verdwaal er zelf en kijk waar je terechtkomt.


10. Kajak langs de kust

Kajak lang de kust CREDIT Louise ten Have

Peddel naar de mooiste krijtsteengrotten en -bogen over het azuurblauwe water rond het schiereiland Gargano. Je huurt al een tweepersoonskajak voor € 10 per uur of € 30 voor vier uur, vanaf Spiaggi di Vignanotica. In het voor- en naseizoen zijn veel huurbedrijven dicht. Huur een kajak in Spiaggi di Vignanotica en peddel naar de mooiste krijtsteenbogen en grotten.

Wil je meer te weten komen over Puglia? Lees dan de uitgebreide reportage 'Italië in optima forma' in Columbus Travel editie 107. Nu ook digitaal verkrijgbaar!

Volg Columbus Travel op Facebook en/of Instagram en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief