image
iStock

Omikron: antwoord op 11 urgente vragen over de nieuwe coronavariant

De nieuwe omikronvariant van het coronavirus zorgt voor veel onzekerheid en onenigheid. Dit zijn de elf belangrijkste dingen die je moet weten als gepassioneerde reiziger.

1 . Wat is omikron?

Het is een nieuwe, sterk gemuteerde variant van het coronavirus, ook wel bekend als B.1.1.529. Omikron is door de Wereldgezondheidsorganisatie aangewezen als een zorgwekkende variant.

2. Wanneer werd omikron voor het eerst gedecteerd?

Op 11 november 2021 in Botswana.

3. Waarom maken we ons er zorgen over?

De omikronvariant heeft meer dan dertig mutaties in de stekeltjes (het 'spike-eiwit') van het coronavirus. Dat is meer dan het dubbele ten opzichte van de Delta-variant. Het virus gebruikt de stekeltjes om zich aan onze cellen vast te klemmen en deze binnen te dringen. Sommige mutaties helpen het virus te ontsnappen aan de detectie door antilichamen. Bovendien blijkt dat een specifieke mutatie het vermogen van het virus om onze cellen binnen te dringen lijkt te vergroten, waardoor het beter overdraagbaar wordt.

4. Is de omikronvariant dus besmettelijker?

Dat is nog niet duidelijk. Het aantal mensen dat positief testte in Zuid-Afrika is flink gestegen. Maar op dit moment wordt er nog onderzocht of dit door omikron komt of door andere factoren, waaronder de lage vaccinatiegraad in Zuid-Afrika.

5. Zullen vaccins werkzaam zijn tegen de omikronvariant?

Ja, hoogstwaarschijnlijk. Een cruciale doelstelling voor landen blijft het verhogen van de vaccinatiegraad. In 2022 zullen (nog) effectievere coronavaccins op de markt komen.

6. Word je zieker van de omikronvariant?

Dat moet ook nog worden bestudeerd. Berichten in de media dat omikron mogelijk een ‘minder heftige’ variant is, zijn voorbarig.  Er is op dit moment nog niets met zekerheid te zeggen.

7. Waar is de omikronvariant inmiddels gedetecteerd?

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie gaat het om 32 landen. Dit is de status op 3 december 2021:

omikron corona verspreiding

8. Voor welke landen geldt een reisverbod naar Nederland? 

Vanaf 26 november 2021 12.00 uur is er een vliegverbod voor vluchten met passagiers naar Nederland en de BES-eilanden vanuit:

  • Botswana
  • Eswatini
  • Lesotho
  • Malawi 
  • Mozambique 
  • Namibië
  • Zimbabwe
  • Zuid-Afrika

De vliegverboden gelden tot en met 4 december 2021 23.59 uur. Maar let op: mensen met een Nederlands paspoort, of die ingeschreven staan in Nederland, kunnen gewoon naar Nederland vliegen. Ook mensen die wonen in een EU-land of Schengenland mogen naar Nederland vliegen als zij op doorreis zijn naar het land waar ze wonen. Reis je terug naar Nederland vanuit een van de acht landen waarvoor het vliegverbod is ingesteld, dan moet je een negatieve testuitslag tonen voor vertrek naar Nederland en na aankomst verplicht tien dagen in quarantaine. Deze regels gelden ook voor reizigers met een vaccinatiebewijs of een EU-herstelbewijs. Kijk voor meer informatie op de website van de Rijksoverheid.

9. Wat zijn de meningen over het reisverbod?

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) dringt er bij landen op aan de wetenschappelijke en gezondheidsvoorschriften te volgen in plaats van reisverboden op te leggen aan Afrikaanse landen. Ook de Afrikaanse Unie bekritiseerde de maatregelen als 'wetenschappelijk ongerechtvaardigd'. John Nkengasong, directeur van de Africa Centers for Disease Control and Prevention, zei dat de pandemie reeds heeft aangetoond dat reisverboden weinig zin hebben om de verspreiding van het virus te beheersen.

10. Geven media onterecht een gevaarlijk beeld van de omikronvariant in Afrika weer? 

Die vraag stellen we aan Afrikakenners en ondernemers in de reisbranche in de nieuwste aflevering van de Goede Reispodcast van BNR Nieuwsradio en Columbus Travel.  In de studio: Arjen Westra (Afrikajournalist, oud-correspondent en schrijver van diverse reisgidsen), Arne Doornebal (Afrikajournalist, oud-correspondent en werkzaam bij The Netherlands-African Business Council), Charles Witlox (oprichter van reisbureau Charlie's Travels) en Mark Mackintosh (hoofdredacteur van Columbus Travel en fervent Afrikareiziger. Luister hieronder meteen naar de podcast!

Om deze content te zien moet u marketing en statistieken cookies accepteren. Klik hier om uw voorkeuren te wijzigen, na het wijzigen kunt u de pagina verversen


11. Wat zijn de laatste reisadviezen?

Op deze interactieve kaart zie je welke coronaregels elk land heeft opgesteld: wat moet jij als reiziger doen om toegang te krijgen? 


We can still have nice things