image
Getty Images

Ga je eigen grens over: top 3 outdoor-uitdagingen in Europa

Ga je eigen grens over in Europa. Van een uitdagende wandeltocht in Albanië, Kosovo en Montenegro en een hike door de wildernis van Noorwegen tot suppen op een bergmeer in Oostenrijk en Zwitserland: durf jij deze outdooruitdagingen aan?

1. Ga suppen op een bergmeer in Oostenrijk en Zwitserland

Suppen op een meer in Zwitserland en Oostenrijk CREDIT iStockFoto: iStock

Hoge bergen, diepe meren, sappige Alpenweiden en fluitende marmotten: Montafon in het Oostenrijkse Vorarlberg heeft het allemaal. Tussen de Kälbersee, Schwarzsee en Herzsee kun je in de houten berghut Seetalhüsli terecht voor grillpakketten met in de regio geproduceerd rundvlees, een ijskoud biertje en natuurlijk surfboards. Wacht even, surfboards op twee kilometer boven zeeniveau? Bist du deppert?! ’s Zomers verhuurt men hier in de weekenden alles wat je nodig hebt voor een uurtje suppen (Stand Up Paddling) hoog in de Alpen. Ook bij de buren in Zwitserland kun je meren met een plank bestormen. Bij onze persoonlijke favorieten de Walensee en Thunersee worden supbenodigdheden verhuurd en lessen georganiseerd.


2. Hike door de wildernis van Noorwegen

Trolltunga Noorwegen Credit iStockFoto: iStock

Barre rotslandschappen, oorverdovend geraas van watervallen en met sneeuw bedekte bergen: er is niets lieflijks aan de ruige Hardangervidda, zelfs niet midden in de superkorte zomers. Dankzij het hooggebergteklimaat is het grootste nationale park van Noorwegen alleen in juli en augustus geschikt voor lange trektochten die je diep het gebied invoeren. On-Trek organiseert zesdaagse hikes door deze onafzienbare wildernis — het park is groter dan de provincie Friesland. Na flink wat hoogtemeters op je eerste wandeldag laat je de boomgrens achter je en openbaart het maanlandschap van de Hardangervidda zich in zijn volle glorie.
Op het plateau kampeer je drie nachten in berghutten en één nacht wild, vlakbij de markante Trolltunga, een uitstekende rots boven het meer Ringedalsvatnet. Volgens de legende stak een verwaande trol, ervan overtuigd dat de opkomende zon hem niet zou verstenen, hier zijn tong uit bij zonsopkomst. Pas op, de Hardangervidda laat evenmin met zich sollen!


Maak een grensoverschrijdende wandeltocht door Albanië, Kosovo en Montenegro

Wandelen door Albanië CREDIT iStockFoto: iStock

De dagen dat de Vervloekte Bergen verboden gebied waren liggen voorgoed in een grijs communistisch verleden. Avontuurlijke wandelaars zijn vandaag de dag niet alleen welkom in het ongerepte berggebied waar Albanië, Kosovo en Montenegro elkaar ontmoeten, maar mogen op de Peaks of the Balkan-route die grenzen ook te voet oversteken. In vijf dagen tijd loop je 75 kilometer en ontdek je afgelegen bergdorpen waar de tijd heeft stilgestaan. Over ruige kliffen met betonnen bunkertjes wandel je het ooit zo geïsoleerde Albanië binnen, waar stenen verdedigingstorens bescherming boden tegen bloedwraak en azuurblauwe rotspoelen tegen oververhitting. Op weg naar hooggelegen gletsjermeren pluk je wilde aardbeien en bosbessen en geniet je van dramatische vergezichten. De gastvrije lokale bevolking verwelkomt je met heerlijke lokale gerechten in eenvoudige herdershutten. Geen zin om je kampeerspullen zelf te dragen? Dan huur je gewoon een ezeltje dat samen met jou de bergkammen trotseert.


Nog meer reisinspiratie? Volg Columbus Travel op Facebook en/of Instagram en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief!