image
Getty Images

Litouwen: Oostzeeland van kunstenaars, craft beer brouwers en fans van uitbundige zomerfeesten

Litouwen wordt door veel mensen gezien als een Oost-Europees land, maar het heeft veel meer Scandinavische invloeden. We delen onze drie beste tips voor het land!

Als laatste land in Europa bekeerde Litouwen zich tot het christendom. Geen wonder dat sommige heidense gebruiken tot de dag van vandaag blijven voortbestaan: vuurrituelen, houten demonenbeelden die een heksenheuvel op de Koerse Schoorwal sieren en de zomerzonnewende, die gevierd wordt met volksdansen en bloemenkransen – net als in Scandinavië. Litouwen beschouwt zichzelf dan ook eerder als Noord-Europees dan Oost-Europees en wil al helemaal niets met Rusland te maken hebben. In hoofdstad Vilnius wordt korte metten gemaakt met Sovjetnostalgie. Het Genocidemuseum (in een voormalige KGB-gevangenis) en de 326 meter hoge televisietoren, waar veertien burgers werden gedood door Sovjettroepen, zijn symbolen van de Litouwse strijd tegen de bezetter. Het maakt Vilnius, met zijn vele craft beer brouwerijen, eigenwijze kunstenaarswijk Užupis en geplaveide straatjes, niet minder gezellig. De hoofdstad van dit compacte land is bovendien een uitstekende uitvalsbasis voor dagtochten naar kasteeleiland Trakai en de glooiende groene heuvels rond de oude hoofdstad Kernavė.

Dit wil je doen:

1. Laat je inspireren door Vilnius

Peronas Bar, Vilnius, Litouwen. Foto: Darius SulciusPeronas Bar, Vilnius. Foto: Darius Sulcius

Toonaangevende musea, een levendige kunstscene, een schoongepoetste binnenstad — de hoofdstad van Litouwen heeft zichzelf opnieuw uitgevonden als culturele hotspot. Maar radicale gedaanteverwisselingen zijn Vilnius eigen. De geschiedenis van de stad wordt gekenmerkt door schokkende gebeurtenissen: de holocaust en de langdurige Sovjetdictatuur zijn daarvan slechts de meest recente voorbeelden. Grauw is Vilnius daardoor allerminst — de romantische, barokke architectuur van de binnenstad heeft de tand des tijds doorstaan en geeft de stad, zeker in het voorjaar en de zomer, een bijna Zuid-Europees karakter. Tel bij de architectonische pracht en praal het fantastische uitgaansleven en de gastvrije bevolking op, en je citytrip kan niet meer stuk.


2. Beklim de hoogste duinen van Europa

Koerse Schoorwal, Litouwen. Foto: Getty ImagesKoerse Schoorwal, Litouwen. Foto: Getty Images

Tussen Klaipėda (Litouwen) en Zelenogradsk (Rusland) ligt de bijna honderd kilometer lange Koerse Schoorwal, een kwetsbare zandtong die op sommige plaatsen niet meer dan 400 meter breed is. Hier vind je de hoogste duinen van Europa — sommige tot wel zestig meter hoog — in een steeds weer veranderend landschap van verstuivend zand. De beste manier om de Koerse Schoorwal op te snuiven is per fiets. Die huur je in Klaipeda, waarna je het fiets-voetveer neemt naar het dorpje Smiltyne op de landtong. De bestemming is Nida, vlak bij de Russische grens. Het fietspad voert de ene keer onder de duinen aan de Oostzeekust, het volgende stuk voert langs de lagune. Controleer vooraf of het fiets-voetveer tussen Nida en Klaipeda dienstdoet. Of beter: trek twee dagen uit voor de tocht en slaap in Nida of Preila.
Du Ratai fietsverhuur, Naujoji Uosto gatve 3, Klaipėda, tel. +370 61418695. 


3. Daal af in een atoomsilo

Plokstine raketbasis, Litouwen. Foto: Darius SulciusPlokstine raketbasis, Litouwen. Foto: Darius Sulcius

Russische kernraketten stonden in de Koude Oorlog vanuit Litouwen op West- Europa gericht. Verscholen in het Nationaal Park Žemaitija vind je de voormalige raketbasis Plokstine, waar je afdaalt in de controlekamers én de lanceerbuis. Je leert er ook over rakettechnologie en hoe de Sovjets dergelijke bases geheim hielden.
Cold War Museum, Šilinės g. 4, Plokščiai, tel. +370 67786574. 


Beste reistijd Litouwen
Litouwen heeft gematigd warme zomers en bitter koude winters. Ook in het voor- en najaar is de temperatuur laag. Van juni t/m augustus is de temperatuur tussen 20 en 25 graden het meest aangenaam. Overigens valt dan wel iets meer regen dan in de rest van het jaar.

Reizen naar de Baltische landen
Met je eigen auto rijd je in circa twee dagen naar de Pools-Litouwse grens. De Poolse stad Lodz ligt halverwege. Je kunt ook kiezen voor de veerboot van DFDS tussen Kiel en Klaipeda (Litouwen), die dagelijks vertrekt om 21 uur en er circa 20 uur over doet. De regio is ook goed verbonden met Nederland per vliegtuig. Er zijn 1 of 2 keer per dag directe vluchten van AMS naar Vilnius (VNO). Wizz Air vliegt 3x per week vanaf EIN naar VNO.


Reizen binnen de Baltische landen
Autohuur is aan te raden als je meer afgelegen plekken zoals het Nationaal Park Žemaitija wilt bezoeken. De bekende verhuurbedrijven vind je op de  luchthaven en vaak ook in de stadscentra. Let op dat sommige bedrijven extra kosten in rekening brengen als je de grens over wilt. De tankstations van Circle K zijn goede pleisterplaatsen omdat ze vaak 24 uur per dag open zijn, goede koffie serveren en brandschone toiletten onderhouden. Neem de Circle K Extra Club-kaart voor korting op brandstof en een spaarsysteem voor gratis koffie. Zorg er verder voor dat je altijd je lichten voert en maximaal 90 kilometer per uur rijdt.


Lees ook: Litouwen, van bestemming voor een citytrip tot eeuwen geschiedenis

Volg Columbus Travel op Facebook en/of Instagram en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief.