image
Getty Images

De ultieme hack: zo verdubbel je je vakantiedagen (tot wel 60 vrije dagen per jaar!)

Hoe leuk je je werk ook vindt, hoeveel vakantiedagen je krijgt is voor elke reisfanaat een belangrijk onderhandelpunt. De een heeft bij een fulltimebaan ‘slechts’ 20 vakantiedagen, de ander wel 28. Maar wie z’n vakantie handig plant, kan in 2024 tot wel 60 vrije dagen plannen – en daar hoef je niet eens je werkgever lief voor aan te kijken!

Dit jaar vallen net als in 2023 veel feestdagen op werkdagen (ervan uitgaande dat je een reguliere baan hebt, van maandag tot vrijdag werkt en op de officiële feestdagen niet hoeft te werken) - alleen Koningsdag en Bevrijdingsdag vallen in het weekend, maar Bevrijdingsdag is pas weer in 2025 een officiële vrije dag. Dat zoveel feestdagen doordeweeks vallen is een meevallertje, want hierdoor hoef je veel minder dagen op te nemen om een langere vakantie in te plannen. Het is eigenlijk simpelweg een kwestie van goed plannen en creatief omgaan met de agenda. En dat werk hebben wij alvast voor je gedaan! 

Een handig overzicht:

Zo verdubbel je je vakantiedagen in april 2024

Zo verdubbel je je vakantiedagen in mei 2024

Zo verdubbel je je vakantiedagen in december 2024

Als je feestdagen aan elkaar schakelt of combineert met je vrije weekenden, kun je jezelf behoorlijk rijk rekenen. Zo hoef je enkel vier dagen na Tweede Paasdag vrij te nemen om tien dagen weg te kunnen (ervan uitgaande dat je op Goede Vrijdag ook vrij bent).

Neem je de dagen tussen Hemelvaart en Pinksteren aansluitend vrij, dan rijg je met de weekenden in ruil voor voor zes vakantiedagen twaalf vakantiedagen aan elkaar. Neem je de week vóór Hemelvaart en na Pinksteren ook vrij, dan lever je 13 vrije dagen in om er maar liefst 23 vakantiedagen (!) voor terug te krijgen. 

In 2023 hoef je tussen Kerst en Oud en Nieuw slechts drie vakantiedagen op te nemen om er tien voor terug te krijgen. Maar volgend jaar ben je ook niet slecht af: neem je in 2024 tussen Kerst en Oud en Nieuw drie vrije dagen op, dan krijg je er acht vakantiedagen voor terug. Neem je de twee dagen vóór Kerstmis ook nog vrij, dan kun je met vijf vakantiedagen maar liefst twaalf dagen aaneenrijgen. Neem je de twee dagen na woensdag 1 januari óók nog vrij, dan heb je in ruil voor zeven werkdagen maar liefst zestien dagen vakantie! En je kunt vakantiedagen van 2024 én 2025 pakken, dus uiteindelijk kost het je in 2024 slechts vijf dagen om zestien dagen op te kunnen nemen.

Weet jij al waar je volgend jaar heen gaat? Dit zijn de 10 beste wereldsteden van 2024!

Dit zijn de meest voordelige manieren om je vrije dagen in te zetten:

1. 60 vakantiedagen in ruil voor 26 vrije dagen
Plan je eerste vakantie dit jaar al, tussen van zaterdag 23 december t/m zondag 7 januari. Voor 7 vakantiedagen (waarvan 4 in het nieuwe jaar) krijg je dan maar liefst 16 dagen vrij. Vervolgens neem je de week na Pasen vrij; met Goede Vrijdag erbij ben je dan maar liefst 10 dagen vrij terwijl je er slechts vier opneemt.
Neem je alle dagen tussen Bevrijdingsdag en het weekend na Pinksteren (dus 6 mei - 24 mei) vrij, dan krijg je voor 13 dagen 23 dagen terug. Dat is fijn als je ver weg wilt, maar als je dat niet redt qua vakantiedagen, kun je het ook opdelen in twee vakanties: als je de week van Hemelvaart vrij neemt, lever je 4 dagen in om 9 dagen (van 4 tot en met 12 mei) vrij te zijn. Na een weekje werken, neem je dan weer vrij na Tweede Pinksterdag: voor 4 vakantiedagen krijg je wederom 9 dagen terug. Je hebt dan dus 18 vrije dagen in mei, in ruil voor 8 vakantiedagen.  
Tot slot neem je de dagen rondom kerst en Oud en Nieuw vrij, waardoor je in ruil voor 7 vakantiedagen (waarvan 5 in 2024) maar liefst 16 dagen vrij bent. Op deze manier ben je maar liefst 60 dagen vrij, terwijl je maar 3 vakantiedagen in 2023, 21 vakantiedagen in 2024 en 2 vakantiedagen in 2025 verbruikt. 

Bonustip: Als je je vakanties liever lekker verdeelt over het jaar, kun je er ook voor kiezen om slechts één week in het voorjaar vrij te nemen en in september of oktober nog twee weken (2 x 5 vakantiedagen) opnemen, om zestien aansluitende vrije dagen te hebben. Zo kom je het hele jaar door aan je trekken!


2. 49 vakantiedagen in ruil voor 24 vrije dagen
Blijf je dit jaar liever thuis, dan kom je nog steeds fijn uit in 2024. Als je een weekje vrij neemt rond Pasen, vervolgens een lange vakantie van 23 dagen plant in mei en dan de dagen rondom Kerst en Nieuwjaar weer aaneenrijgt, krijg je in ruil voor 24 vakantiedagen maar liefst 49 vrije dagen terug. Je bent dan vrij van 29 maart tot en met 7 april (10 vrije dagen voor 4 opgenomen dagen), van 4 mei tot en met 26 mei (je zet 13 vrije dagen in om er 23 terug te krijgen) en van 21 december tot en met 5 januari (je zet 7 vrije dagen in om er 16 voor terug te krijgen). Op die manier sprokkel je maar liefst 49 vakantiedagen bij elkaar, terwijl je er slechts 24 inzet - waarvan slechts 22 in 2024. 

3. 44 vakantiedagen in ruil voor 19 vrije dagen

Heb je niet zoveel vakantiedagen omdat je baas minder vrijgevig is of omdat je parttime werkt? Splits dan de vakantie in mei in tweeën. Je neemt dan alsnog de 10 dagen vakantie in april, neemt twee losse weken in mei (3 tot en met 12 mei en 18 tot en met 26 mei) en twee volle weken in december (van 21 december tot en met 5 januari). Op die manier verbruik je 19 vakantiedagen, maar krijg je er 44 voor terug. 

Stel dat je dan vrij neemt in april, mei, september en/of december, waar ga je dan naartoe? We hebben de beste bestemmingen per maand voor je op een rij gezet!

Zo combineer je de feestdagen het handigste: 

  • Combineer je in 2024 Hemelvaart met Pinksteren, dan ben je in ruil voor 6 vakantiedagen maar liefst 12 dagen vrij. 
  • Combineer je in 2024 Bevrijdingsdag met Pinksteren, dan ben je in ruil voor 13 vakantiedagen maar liefst 23 dagen vrij. 
  • Combineer je in 2024 Kerstmis met Oud en Nieuw, dan ben je in ruil voor slechts 3 vakantiedagen maar liefst 8 dagen vrij (Nieuwjaarsdag meegerekend). 

Schoolvakanties geen bezwaar

Zelfs als je schoolgaande kinderen hebt, hoef je niet noodzakelijkerwijs achter het net te vissen. De schoolvakantie valt met Kerst immers samen, dus hier kun je zonder zorg zestien dagen vrij nemen. Vaak is Goede Vrijdag een vrije dag op scholen; als je die dag zelf vrij neemt, ben je in combinatie met Tweede Paasdag toch mooi vier dagen vrij. Of plan een lang weekend van vier dagen weg rondom Hemelvaart. 

Reizen met kinderen? Dat doe je zo!

Minder vrije dagen? Ga op workation!

Werk je parttime en heb je dus minder vrije dagen, of is je werkgever minder scheutig met de vakantiedagen? Dan kun je overwegen om je overuren in te zetten of extra vakantiedagen te kopen. En als je werk het toelaat, kun je ook overwegen een workation in te plannen: zo kun je op je vakantiebestemming remote werken en in de avonden en weekenden nog steeds genieten van een andere omgeving.


Feestdagen 2024 Datum Dag
Nieuwjaarsdag 2024 1 januari 2024 Maandag
Goede Vrijdag (geen verplichte vrije dag) 29 maart 2024 Vrijdag
1e Paasdag 31 maart 2024 Zondag
2e Paasdag 1 april 2024 Maandag
Koningsdag 27 april 2024 Zaterdag
Bevrijdingsdag (geen verplichte vrije dag in 2024) 5 mei 2024 Zondag
Hemelvaartsdag 9 mei 2024 Donderdag
1e Pinksterdag 19 mei 2024 Zondag
2e Pinksterdag 20 mei 2024 Maandag
1e Kerstdag 25 december 2024 Woensdag
2e Kerstdag 26 december 2024 Donderdag
Nieuwjaarsdag 2025 1 januari 2025 Woensdag

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Meer van dit soort tips? Volg Columbus Travel op Facebook en/of Instagram en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief!