Expedities

Expedities

Voor een ontdekkings- of onderzoeksreis naar een vreemd en afgelegen gebied zijn vaak behoorlijke inspanningen vereist. Het gaat erom om een of meerdere landen op zoveel mogelijk vlakken te verkennen. Baan jezelf een weg door de ongerepte jungle of struin door afgelegen dorpjes. Ga op bezoek bij lokale stammen of doorkruis de zeven zeeën. Avontuur is vaak het hoofdthema van dergelijke expedities. Treed in de voetsporen van historische ontdekkingsreizigers en voeg je naam toe aan de lijst met namen als Christoffel Columbus, Vasco da Gama, James Cook en Charles Darwin. 

Waar kan ik op expeditie naartoe?

In principe kun je overal heen waar je maar zou willen. Al vinden expedities meestal plaats in moeilijk begaanbare en afgelegen gebieden. Bestemmingen als de Galápagoseilanden, Spitsbergen en Antarctica maken een ontdekkingsreis meer dan mogelijk. Maar ook het oerwoud van Borneo en de hoge bergen van de Andes zijn uitermate geschikt. 

IJskoud

De bekendste en populairste expeditie is misschien wel een reis naar Antarctica. Oorspronkelijk vormde het Antarctisch Schiereiland een brug tussen Zuid-Amerika en het ijskoude Antarctica. Vandaag de dag scheidt de Drake Passage beide continenten van elkaar. Voor de kust van Antarctica liggen talloze kleine en grotere eilanden, zoals in het noorden de South Shetlands. Deze eilanden en het Antarctisch Schiereiland op zich vormen het reisdoel van een expeditie naar de Zuidpool. Onderdelen van zo’n expeditie zijn een bezoekje aan de enorme pinguïnkolonies en zodiaccruises tussen de torenhoge ijsschotsen.

Het dak van de wereld

Nepal is nog zo’n bijzonder land met veel afwisseling in natuur en cultuur. De hoge bergpieken van de Himalaya zijn goed te combineren met een bezoek aan de geboortestad van de heilige Boeddha, Lumbini. Tijdens een expeditie naar Nepal kun je onder andere raften op de Kali Gandaki rivier, die door de diepste kloof ter wereld stroomt. Een trekking door het Annapurna massief behoort ook tot de mogelijkheden. Nepal is een ontzettend veelzijdig land.

Expeditie tips

Om deel te nemen aan een expeditie is het van belang dat je in goede gezondheid verkeert. Expeditiereizen kunnen behoorlijk uitputtend zijn en kosten vaak veel energie. Zorg voor een goede bescherming, zowel wat kleding betreft als op het gebied van overnachtingsplaatsen. Een tent kun je goed meenemen maar weet wel waar je deze opzet. Verder zijn navigatiehulpmiddelen een grote pre. Neem goede kaarten of een werkende GPS mee om niet te verdwalen. Mocht je toch de weg kwijt zijn geraakt, zorg dan dat je een satelliettelefoon bij de hand hebt, zodat je te allen tijde contact kunt zoeken met de bewoonde wereld.