image
Julien Duval

6 redenen om nú naar Kroatië te gaan (volgens de reporters én lezers van Columbus)

Van pittoreske dorpen en uitgestrekte nationale parken tot duizenden eilandjes en een kustlijn waar je U tegen zegt: Kroatië, daar wil je naartoe. Geloof je ons niet, geloof dan maar onze lezers en reporters: we hebben de beste Kroatië-tips van onze achterban verzameld voor stad, strand, eiland en activiteiten. Maar voordat je daarin duikt, geven we je alvast zes redenen waarom Kroatië bovenaan je bucketlist dient te pronken! 

1. De fenomenale nationale parken

Risnjak NP, Kroatië. Foto: Antun CeroveckiRisnjak Nationaal Park. © Antun Cerovecki

Met acht nationale parken kom je als natuurliefhebber in Kroatië altijd aan je trekken. Sommige gebieden, zoals de meren en watervallen van Plitvice, kunnen zich al terecht op de nodige aandacht verheugen. Andere zijn nog vrijwel geheel aan het publieke oog onttrokken, zoals delen van het ruige noordelijke Velebitmassief, met zijn vele grottenstelsels en wilde dieren als de wolf en beer. Dit zijn de gaafste activiteiten om te ondernemen in de Kroatische natuur.


2. De inspirerende smeltkroes van culturen

De zuilengalerij van Diocletianus, voor de klokkentoren van de kathedraal van Sint-Domnius in Split, Kroatië. © DaLiu, iStock

Door zijn strategische ligging — aan de Adriatische Zee en op de grens tussen Oost- en West-Europa — is Kroatië van oudsher in trek bij overheersers. Zo hebben de Romeinen onuitwisbare sporen achtergelaten. Het paleis van keizer Diocletianus in Split is daarvan het meest spectaculaire voorbeeld. Maar ook de Venetianen, Hongaren, Turken, Fransen en Oostenrijkers lieten zich hier gelden, getuige de vele fraaie stadspaleizen en kastelen en volksfestivals als Brodsko Kolo en Đakovo. Snuif cultuur tijdens een citytrip.


3. De ongerepte stranden

Kristalheldere Adriatische Zee op Porat Beach, Komiza, op het eiland Bisevo. © Gollykim/ iStock

Waarom met de meute op de stranden in de omgeving van Split en Dubrovnik liggen als de Kroatische kust maar liefst 1800 kilometer lang is? En er prachtstranden op honderden eilanden ontdekt kunnen worden? Bijvoorbeeld de zandstranden aan de zuidkust van het rustige eiland Mljet en het goed verscholen Porat op het eilandje Bisevo, dat je slechts met een handjevol locals hoeft te delen. Dit zijn de zeven mooiste stranden volgens de lezers en reporters van Columbus.


4. De onbewoonde eilanden

Voor de kust van Kroatië liggen talloze eilanden, het een nog mooier dan het ander. © iStock

Voor de Adriatische kust van Kroatië glinsteren ruim duizend eilanden in de zon. Slechts een klein deel daarvan is bewoond en dan gaat het vaak om een paar tientallen inwoners. Laat de bekende bestemmingen Hvar en Korcula links liggen en ga met een zeilboot of kajak van het gebaande pad af. Onze favorieten zijn Vis en Bisevo, de twee meest afgelegen en daardoor onderontwikkelde eilanden. In de schitterende baaien kun je dagenlang in alle rust uitwaaien. Maar deze eilanden mag je ook echt niet missen.


5. De Alpen zonder de mensenmassa en hoge prijskaartjes

Het Velebitmassief staat op de Werelderfgoedlijst van Unesco en dat is niet voor niets. © Goran Stimic, iStock

De Dinarische Alpen bieden alles wat hun noordelijke broertjes in Zwitserland en Oostenrijk zo geliefd maakt: hoge pieken, panoramische vergezichten en glasheldere meren. Maar dan zonder de mensenmassa en het hoge prijskaartje. Bijzonder is bovendien dat het gebergte bestaat uit het poreuze karst en kalksteen, waarin veel grotten en ravijnen zijn uitgesleten. Onze favoriet is het Velebitmassief, waarvan delen nog terra incognita kunnen worden genoemd.


6. De beste keuken van Zuid-Europa

Prsut, delicatesse in Kroatië. Foto: Maja Danica PecanicPršut, ofwel gerookte ham, is een delicatesse die je in Kroatië volop tegenkomt. Foto: Maja Danica Pecanic

Foodies schuiven aan tafel voor een keuken die letterlijk van alle markten thuis is. Door zijn ligging en geschiedenis biedt Kroatië een unieke combinatie van culinaire specialiteiten. Aan de kust is de invloed duidelijk mediterraan, met veel visgerechten, pasta en wijn, terwijl het binnenland meer op Centraal-Europa is gericht met varianten van goulash, gerookte ham (pršut) en veel taartjes en gebak (waaronder kroštule) voor de zoetekauwen. Daarnaast zijn ook typische Balkangerechten, met hun onmiskenbare Turkse invloeden, populair. Wijnliefhebbers reizen meteen door naar Istrië, dat eveneens bekendstaat om zijn heerlijke truffels.


Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met het Kroatisch Nationaal Bureau voor Toerisme

 

Toe aan meer Kroatië-inspiratie? Laat je leiden door je voorgangers bij de Kroatië Fotowedstrijd, waar vele reizigers hun mooiste foto's en beste tips met ons delen.

Lees ook:


Wil je meer van dit soort tips? Volg Columbus Travel op Facebook en/of Instagram en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief!