image
Columbus Travel

De 10 beste boswandelingen van Nederland

Een lange boswandeling is altijd een goed idee. Trek je wandelschoenen aan en laat je verrassen door onze Nederlandse bossen. Wij tippen speciaal voor jou tien unieke boswandelingen door prachtige natuurgebieden. 

1. Word stil van het Springendal, Overijssel

De bossen, heidegronden en graslanden van het Springendal worden doorkliefd door smalle beekjes en watervalletjes. Waar je ook bent, overal hoor je het gekabbel en geklater van water. Het Springendal is echter ook een feestje voor de ogen. Langs de beekjes groeien zeldzame plantjes als de orchidee en parnassia, en er liggen maar liefst drie grote kwelvijvers.

Het Springendal in OverijsselTijdens een wandeling door de bossen van het Springendal vergeet je heel even dat je in Nederland bent. Foto: Landgoed Hoeve Springendal-D. Kuper


2. Raap kastanjes op de Sint-Jansberg, Limburg

De Sint-Jansberg, op de grens met Duitsland, wordt al duizenden jaren betwist. Eerst knokten de Bataven en Romeinen erom, daarna de heren van Gelre en Kleef (hertogdommen). Later meenden ook de Spanjaarden, Pruisen en Fransen aanspraak te maken. In 1815 werd het gebied herverdeeld. Viel het landgoed binnen de afstand van een kanonschot vanaf de Maas? Dan ging het naar Nederland. Viel het daarbuiten? Dan ging het naar Duitsland. Anno nu staat het heuvelachtige gebied te boek als grootste kastanjebos van Nederland. Je geniet er, in stilte, van schilderachtige vijvers en kronkelpaden. En misschien spot je zelfs een ree of das.
Het stiltegebied in Sint-Jansberg, LimburgHet natuurgebied Sint-Jansberg staat bekend als het grootste kastanjebos van Nederland. Foto: Gertjan van Noord, Flickr


3. Geniet van eindeloze vergezichten in het Leenderbos, Noord-Brabant

Het Leenderbos is het perfecte voorbeeld van multifunctionele natuur. Net als veel andere bossen die in de jaren dertig werden geplant, is het Leenderbos een productiebos — op jaarbasis brengt het zo’n zesduizend kuub hout voort. Zo blijft er weinig over, zou je zeggen ... Maar niets is minder waar. Sinds een aantal jaar richt de beheerder, Staatsbosbeheer, zijn pijlen op recreatie. En dat is te zien; overal lopen wandel-, fiets- en ruiterpaden met fraaie vergezichten op de heide.

Het stiltegebied het Leenderbos, Noord-BrabantIn het Leenderbos kun je heerlijk wandelen, fietsen én paardrijden. Foto: Jeroen Kransen, Flickr


4. Ontmoet wilde dieren in het Deelerwoud, Gelderland

Het Deelerwoud is een oase van rust tussen de Nationale Parken Hoge Veluwe en Veluwezoom. Je vind er dan ook alles wat de Veluwe aantrekkelijk maakt: uitgestrekte bossen en eindeloze heidevelden in een glooiend landschap. Tijdens een wandeling door dit waanzinnig stukje natuur bots je op verschillende zeldzame planten en bijzondere vogels, waaronder nachtzwaluwen en draaihalzen. Daarnaast maak je kans om oog in oog te staan met wilde zwijnen, damherten en edelherten. Tip: verken het bos in de vroege ochtend, wanneer er nog een magische sfeer heerst. 

Wilde zwijnen tijdens boswandeling in het DeelerwoudIn het Deelerwoud kun je wilde zwijnen spotten tijdens je boswandeling.

Lees verder: Wilde dieren in Nederland: de beste plekken om wildlife te spotten in eigen land


5. Wandel over prehistorische grasheuvels in het natuurgebied de Borkeld, Overijssel

De omgeving van Holten is een paradijs voor natuurliefhebbers. Rond de Holterberg, onderdeel van Nationaal Park Sallandse Heuvelrug, kun je eindeloos wandelen en fietsen. Het natuurgebied de Borkeld, waarin coulisselandschap wordt afgewisseld door heide, leemkuilen, akkers, hoogveen en bos, is onze favoriet. Hier ligt ook het grootste jeneverbesstruweel van Nederland. Daarnaast is de Borkeld ook een archeologisch reservaat aangezien er 13.000 jaar geleden al jagers en verzamelaars actief waren. De bewijzen zijn door hen achtergelaten in de vorm van stenen bijlen, huidenschrapers en andere werktuigen. De prehistorische grafheuvels en nederzettingsplaatsen die zijn gevonden zijn tussen de 4000 en 6000 jaar oud.


6. Verdwaal in de Schoorlse duinen, Noord-Holland

Het natuurgebied Schoorlse duinen omvat naast de hoogste (55 m) en breedste (5 km) duinen van Nederland ook heide, bos en strand. Het is doorsneden met zowel fiets-als wandelpaden en groot genoeg om weg van de massa alleen te zijn met de natuur en je gedachten. Daarnaast liggen er nog enkele restanten van Duitse verdedigingswerken. De meeste mensen beginnen hun wandeling in Schoorl zelf, waar de befaamde Klimduin ligt, maar voor wat meer rust en contemplatie kun je in zuidelijker Aagtdorp beginnen of bij Hargen aan Zee, aan de uiterste noordwestzijde van het natuurgebied.

Boswandeling Schoorlse DuingebiedStruin door de ontembare natuur van het Schoorlse Duingebied. Foto: Stijn Hoekstra

Laat je door Columbus het bos insturen!
Ben je een echte bosliefhebber? De Columbus-redactie heeft een complete pagina met leuke tips, wandelingen en verhalen over bossen in Nederland en daarbuiten voor je samengesteld. Plus: Stuur je favoriete bosfoto in en win een weekendje in een natuurhuisje in het bos en vele andere topprijzen!


7. Trek de laatste overgebleven wildernis van Nederland in, Drenthe

Oer. Zo zou je de afwisselende wildernis van Drenthe het beste kunnen omschrijven. De natuur in deze dunbevolkte provincie is bij uitstek geschikt voor mensen die back to basics willen gaan. Bas van Oort, schrijver van het koffietafelboek Expeditie Achtertuin, ging een paar dagen en nachten op pad met Cabiner, een initiatief dat overnachtingen aanbiedt in comfortabele cabins op de mooiste, meest afgelegen plekken in de Nederlandse wilde natuur. Hij wandelde van hut naar hut, dwars door de Drentse wildernis, en ervoer hoe het is om zich even helemaal af te sluiten. Drie dagen lang zag hij geen enkel ander mens. Slechts een of twee keer stak hij een weg over. Dat dat nog kan in Nederland … Een trektocht met Cabiner kost € 130 per nacht (en € 10 per extra gast).

Lees verder: Een huisje in het bos: 10 unieke Natuurhuisjes, Airbnb-woningen en andere boshuisjes in Nederland

Trekkershut DrentheIn deze trekkershut gelegen in Drenthe kan je écht een weekendje back to basics leven. Foto: Pie Aerts


8. Bewonder Schotse Hooglanders en luidruchtige kikkers in het natuurgebied Huis ter Heide, Noord-Brabant

Naast de vele verschillende dieren wordt Huis ter Heide, dat vernoemd is naar een landhuis op het terrein, gekenmerkt door een bijzonder gevarieerd landschap. Je vindt hier bossen, heide én vennen waar je door kan wandelen, fietsen of paardrijden. Als wandelaar kun je vier verschillende wandelroutes volgen. Bij het startpunt, tegenover partycentrum 't Maoske, ligt een onverhard parkeerterrein waar je de auto kwijt kunt. Tip: picknick aan het ven waar je vogels in de lucht ziet vliegen en Schotse Hooglanders ziet grazen.

Schotse Hooglander in natuurgebied Huis ter HeideIn het natuurgebied Huis ter Heide kun je Schotse Hooglanders spotten.


9. Kom op adem in het oerlandschap Holtingerveld, Drenthe

Het Holtingerveld heeft meer te bieden dan een kudde schapen. Dit kleine, minder bekende zusje van het Drents-Friese Wold en het Dwingelderveld, vlak bij Uffelte en Steenwijk, is een wandel- en fietsparadijs. Het biedt een bijzonder afwisselend landschap, maar vooral ook rust. Rust die je in de Randstad wel kunt vergeten, maar ook in centraler gelegen Nederlandse natuurgebieden steeds minder aantreft. Volgens Hans Krol, boswachter van dit gebied, zijn geschiedenis en natuur hier met elkaar vervlochten. Orchideeën bloeien op een vroegere startbaan, salamanders zwemmen in een bomkrater en tussen de bomen liggen grafheuvels uit de prehistorie.

Lees verder: Op safari in Nederland: hunebedden en wild spotten in Drenthe


10. Ga op safari in het grootste stuifzandgebied van West-Europa, Gelderland

Het Kootwijkerzand, het grootste stuifzandgebied van West-Europa, werd eeuwen geleden ontbost om plaats te maken voor landbouwgrond en heidevelden. Door toedoen van grazende schapenkuddes verdween ook de resterende laag bodemvegetatie. De wind kreeg vrij spel, en stoof het onderliggende zand op. Vandaag de dag staat het Kootwijkerzand, gelegen tussen de Veluwse bossen, te boek als de ‘Sahara van de Veluwe’. Je kan hier op eigen houtje of met een wildlifegids op zoek gaan naar de lokale Big Five: het edelhert, de ree, het everzwijn, de das en de vos. Sinds kort hoort daar ook de wolf bij. Het dier is terug van weggeweest in Nederland, na een afwezigheid van bijna 140 jaar.  Op dit stukje Nederland krijg je écht de safarikriebels te pakken: qua beleving hoeft de Veluwe écht niet onder te doen voor beroemde, Afrikaanse wildparken.

Wandelen VeluweIn de Veluwe waan je je soms echt in de Afrikaanse savanne. Foto: Jurjen Drenth


Wil jij meer leuke plekjes ontdekken in ons kikkerlandje? Bestel In Eigen Land, onze speciale editie over de bijzonderste reizen van Nederland.

In Eigen Land, onze speciale editie over de bijzonderste reizen van Nederland